סרטון הדרכה על חירונה (מתוך ערוץ היוטיוב של אתר הכל על)
ההיסטוריה של העיר ארוכה מאוד. לאורך השנים היא ספגה כיבושים שכללו החלפות ידיים רבות בין שליטים שונים. למעשה, העיר חירונה היא אחת הערים העתיקות שבקוסטה בראווה ובספרד בכלל. מקורה עוד לפני הרומים, שהפכו אותה בזמנם לעיר מרכזית אשר יושבת על הדרך הראשית העולה מנמל ברצלונה צפונה. הם הקימו בה מצודה בשם גרונדה Gerunda. שרידי המצודה ששמרה כנראה את השם האיברי הקדום של המקום מצויים עד היום בחלק ממבני העיר העתיקה של חירונה.
ציור קיר בעיר העתיקה של חירונה – היסטורית אחת מבירות האמנות של האזור (צילום מקורי)
לא נלאה אתכם בסיפורים היסטוריים, רק נספר שלאחר הרומאים החליפה חירונה ידיים רבות – היא הייתה נסיכות ודוכסות, נשלטה על ידי ידיים צרפתיות, ווזיגותיות, מוסלמיות, שוחררה יחד עם חלקים רבים בצפון ספרד על ידי קארל הגדול (לכבודו הוקמה הקתדרלה של העיר) עד שבמאה ה-19 היא חזרה לידיים ספרדיות ונשארה כך עד ימינו. כל החלפת ידיים כזו, שנבעה מחשיבותה האסטרטגית של העיר (היא יושבת על צומת דרכים חשובה), הקנתה לחירונה את הכינוי “עיר אלף הכיבושים”.
צומת דרכים זו, שהיא למעשה גם מפגש של ארבעה נהרות המצטלבים בעיר חירונה, מאפשרת לעיר לא רק להיכבש אלא גם להרוויח את יופיה, ייחודה ועושרה ההיסטורי – כל אלו ביחד ולחוד הופכים את חירונה לאחת הערים היפות והמתויירות בספרד.
מלבד החלפות ידיים רבות, נקודה היסטורית חשובה בחירונה היא הנקודה היהודית. חירונה הייתה מוקד יהודי בתקופה מוקדמת מאוד (בערך במאה ה-9 לספירה). במהלך השנים הקהילה היהודית פרחה ובתקופת תור הזהב זו הייתה אחת הקהילות הגדולות של ספרד (שנייה בקטלוניה לקהילה של ברצלונה) ואחת החזקות שבהן (בתקופות הזוהר שלה מנתה הקהילה יותר מ-30 אלף איש).
חנות יודייקה בחירונה ליד המוזיאון היהודי –
חירונה גאה היום מאוד בהיסטוריה היהודית שלה (צילום מקורי)
חירונה היהודית נחשבה למרכז קבלי חשוב (הקבלה התחילה לתפוס תאוצה בעולם היהדות כנראה מדרום צרפת והזליגה לחירונה הקרובה הייתה מתבקשת). השם הקבלי החשוב ביותר הוא כמובן שמו של הרמב”ן שנחשב לאחד המקובלים הגדולים של תקופתו.
הפריחה היהודית החלה להצטמצם במאות ה-14 וה-15, כאשר שיא ההדרדרות היה בצו שהכריז על גירוש היהודים מהעיר.
היום ההיסטוריה היהודית של חירונה זוכה לעדנה מחודשת (ניתן למצוא כתבים רבים בארכיון העיר שכיום עומדים למחקר חדש) והעיר הופכת את המורשת וההיסטוריה היהודית למנוע תיירות (מזכיר קצת את הרובע היהודי של פראג).ראה עוד תחת ספרד והיהודים.
כיום בחירונה ישנו בית חב”ד פעיל המציע ארוחות כשרות וארוחות שבת, ניתן לקרוא על כך עוד באתר בית חב”ד בקישור הזה.

הכניסה לקתדרלה (צילומים מקוריים)