מה רואים ואתרים מרכזיים בגריניץ'
-
המוזיאון הימי הבריטי ובית המלכה (Queen’s House):
בית המלכה, המבנה המרכזי באזור גריניץ’, תוכנן ונבנה על ידי האדריכל איניגו ג’ונס, עבור המלכה אן מדנמרק. המבנה הבנוי בסגנון רנסנסי נבנה במאה ה-17 שימש בעבר כמקום האירוח של המלכה אן (כאן היא הייתה מארחת את ידידיה לשעת התה), בהמשך הוא שימש כבית חולים והיום הוא חלק מהמוזיאון הימי הלאומי של בריטניה. לידו נמצא מבנה שהיה מיועד בשעתו לחינוך ילדי הספנים ומציג היום אוסף של ציורים ודיוקנאות ימיים, בעיקר יצירות מהמאה ה-17 ועד למאה ה-20.
בעבר היה המוזיאון די משעמם ולא אינטראקטיבי אך הוא עבר מתיחת פנים ויחד עם המכללה הימית (ראה בהמשך) הוא מאפשר היכרות מעמיקה עם הקשר בין בריטניה לים.
בלי קשר אם אתם מבקרים במקום או לא, אנו ממלצים לצפות בערוץ הפליקר של המוזיאון – התצלומים מרהיבים:
https://www.flickr.com/photos/nationalmaritimemuseum
האתר הרשמי של בית המלכה: https://www.rmg.co.uk/queens-house/
מבנה המכללה הימית והמוזיאון הימי מאפשרים לכם להרגיש את חיי הצי בצורה לא אמצעית –
אדוה מחופשת לקצינה צי ואוהד לאביר מימי הביניים (צילומים מקוריים כמובן)
-
המכללה הימית המלכותית (Old Royal Naval College):
המכללה הימית המלכותית (הישנה) היא אחד מבנייני המורשת החשובים של האי הבריטי – אי שבנה את האימפריה שלו על הים. בין השנים 1873-1998 המכללה שימשה כמתקן אימונים של הצי המלכותי (אותו צי שהיו לו נציגים בכל יבשת על פני כדור הארץ). כאן הכשירו את קציני הים של הצי המלכותי ועברו כאן כמה מרבי החובלים החשובים בהיסטוריה המערבית. היום המבנים משמשים כאתרי תיירות וכמוסדות אקדמיים של אוניברסיטת גריניץ’ ומכללת טריניטי למוסיקה.
ההיסטוריה של המבנים עצמם היא מרתקת. הם נבנו במאה ה-17 על ידי כריטופר רן (אותו רן שנדמה שיחד עם נאש הוא בנה את כל לונדון…) במקום בו עמד פעם ארמון פלאטייה. הם שימשו כבית חולים, ככור גרעיני קטן, וכאמור כמכללה של הצי הימי הבריטי המפואר. ארבעת המבנים של המכללה בנויים כך שיתאימו לסימטריה של בית המלכה והם מפגינים יחס סימטרי ביניהם. הם גם תוכננו כך שיתאפשר קו ראייה בין בית המלכה לנהר התמזה.
מה שיכול לעניין אתכם כתיירים הם שני אתרים שכדאי להציץ בהם בעת הביקור במכללה: האחד הוא הקפלה הנמצאת בתוך בתוך בניין המלכה מרי והאולם הצבוע שנמצא במבנה המלך ויליאם. הקפלה שימשה בעבר את בית החולים ואת חדר הסעודה של המכללה והאולם הצבוע (Painted Hall) ידוע בזכות הציורים מתקופת הבארוק של ג’יימס ת’ורנהיל המופיעים בו ומתארים את ניצחון החופש על העריצות (ניצחון בריטניה ובנות בריתה על המלך לואי ה-14, המוצג בציור עם חרב שבורה וכתונת קרועה בצבע צהוב, סמל לבגידה).
אתר המכללה: https://www.ornc.org/
מבנה המכללה
דוגמא לציור שתמצאו באולם הצבוע (צילום מקורי)
-
פארק גריניץ’ (Greenwich Park):
תמשיכו דרומה מעבר לבית המלכה ולמוזיאון הימי הבריטי על הרחוב הראשי של גריניץ’ וויליאם וולק קינג, ותפגשו בפארק גריניץ’, הפארק הירוק הגדול ביותר של לונדון וחלק מהפארקים המלכותיים של העיר. הוא מורכב משני חלקים, החלק המישורי והגבעה שבראשה נמצא מצפה הכוכבים של גריניץ’. עד המאה ה-15 היה שטח הפארק בבעלות מנזר פטרוס הקדוש שבגנט (St. Peter at Ghent). במהלך המאות ה-15 וה-16 היה זה פארק פראי ששימש את בית המלוכה לציד ורק במאה ה-18 הוא התחיל לקבל צורה מסודרת יותר, אותה אנו רואים היום.
תצפית מהגבעה
דוגמה לפרחים שתמצאו בפארק הירוק
אחד האזורים היפים בפארק גריניץ’ הוא הגבעה של הפארק, ממנה ניתן לראות את מרחבי גריניץ’ ואת בנייני לונדון. מלבד מצפה הכוכבים והתצפית מהגבעה בפארק תוכלו לראות את פסלו של הנרי מור “דמות קצה סכין ניצבת”, וכן פרחים מדהימים, בריכות, שרידים ארכאולוגיים מהתקופה הרומית ועץ אלון מתקופתה של המלכה אליזבת הראשונה הנקרא “עץ האלון של המלכה”. כמו כן, תזכו לראות לא מעט סנאים ולא מעט בריטים צעירים המשחקים כדורגל במדשאות הפארק.
הסנאים המקסימים שתמצאו בפארק
דוגמה נוספת לפרחים שתמצאו בפארק (צילומים מקוריים)
כתובת הפארק: King William Walk, London, England
מפת הפארק: https://www.royalparks.org.uk/parks/greenwich-park/map-of-greenwich-park
אתר האינטרנט של הפארק: https://www.royalparks.org.uk/parks/greenwich-park
-
מצפה הכוכבים המלכותי של גריניץ’
מצפה הכוכבים המלכותי של גריניץ’ ממוקם על הגבעה בקצה הפארק. הוא נבנה כבר במאה ה-17 בימי המלך צ’ארלס השני, תוכנן בידי סר כריסטופר רן, והוא המבנה הראשון שנבנה בבריטניה למטרת מחקר מדעי, מה שמסביר את חשיבותו הגדולה לתרבות המדע. הסיבה לבנייתו הייתה פרקטית לחלוטין – הממלכה הבריטית חיפשה דרך למפות את קווי האורך בים כדי למנוע מספינות לאבד את דרכן.
מבנה המוזיאונים ומצפה הכוכבים (צילומים מקוריים)
מצפה הכוכבים של גריניץ’ הוא למעשה הבסיס ליחסים הגיאוגרפים-כרונולוגיים של העולם המערבי. זה הוא הבסיס לקו גריניץ’, הלא הוא קו האורך 0 – דוגמה לשארית תרבותית מימי “פאקס בריטניה” (תקופת האמפריה הבריטית), כאשר העולם סידר עצמו ביחס לאי של הממלכה. את הקו תוכלו לראות לכל אורך המצפה ופארק גריניץ’ ולהצטלם כאשר רגל אחת שלכם בצידו המערבי של כדור הארץ והרגל השנייה בצידו המזרחי. רק כדאי לזכור שמדובר באמירה יחסית בלבד, ושהתצלום בפארק הוא ללא תשלום (בניגוד למוזיאון).
גם זמן האפס נמצא פה (הצרפתים התנגדו לכך שנים רבות ועבדו לפי זמן פריז – אבל אפילו הם נשברו בסוף). GMT נמדד על ידי מציאת השעה ביום בה השמש נמצאת בנקודה הגבוהה ביותר במסלולה (מרידיאן) כפי שזו נראית ממצפה הכוכבים. זוהי השעה 12:00 בצהריים לפי שעון גריניץ’. עקב צורת מסלול כדור הארץ והאטת סיבובו, יש הפרש בין זמן זה לשעה האמיתית. אנקדוטה מעניינת היא ששעון גריניץ’ מכוון לשעה קבועה לכל מקום על פני כדור הארץ, ללא התחשבות באזורי זמן שנקבעים לפי קו האורך בו הם נמצאים. מכיוון ששעון גריניץ’ לא משתנה לפי שעון קיץ שבעה חודשים בשנה השעה בעיירה גריניץ’ לא תואמת את שעון גריניץ’!
קו האורך גריניץ’
השעון בכניסה למצפה הכוכבים
תבניות מתכת ששימשו למדידת מידות אורך שונות (צילומים מקוריים)