מה רואים בארמון ווסמינסטר?
ארמון ווסמינסטר הוא מבנה ניאו-גותי ענק (כאמור לעיל הוא אחד מבתי הפרלמנט הגדולים בעולם, כיאה לפרלמנט של המדינה שאימצה את רעיון שלטון בית המחוקקים על סוגיו השונים).
המבנה הפנימי של הארמון הוא מסובך למדי וכולל כ-1,200 חדרים וחדרי מדרגות ויותר משלושה קילומטרים של מסדרונות. רוב חלקי הארמון הוקמו במאה ה-19 עם בנייתו המחדשת של הארמון, אך ישנם גם חלקים עתיקים שהינם שרידים למבנה העתיק שעמד במקום.המבנה השלטוני של בריטניה הוא מיוחד. הוא בנוי ממלך (שלו היום סמכויות ייצוגיות וייעוץ בלבד), גוף מבצע (הממשלה) וגוף מחוקק המחולק לשני בתים – בית הנבחרים ובית הלורדים.
בית הנבחרים הבריטי (את אולם זה תזהו על פי הריפוד הירוק השולט בו), אליו מתקבלים על פי הצבעה על בסיס אזורי (כל אזור שולח מספר נציגים לפי גודלו) 651 נציגים (למרות שיש רק 437 מקומות), שמחליטים על נושאים חשובים ביותר כמו תקציב, חקיקה וכדומה. הקואליציה והאופוזיציה יושבות זו מול זו (במרחק של שתי חרבות כדי למנוע התפרצויות אלימות).
אל בית הלורדים (House of Lords) נכנסים בעלי הייחוס (אנשי אצולה), על בסיס ירושה של מקום, על בסיס קבלת תואר אבירות (סייר), או שופטים ובישופים בדימוס. בימים אלה בית הלורדים משמש בעיקר מוסד פיקוח על מוסדות השלטון ובית משפט עליון (דומה לבג”צ).
שני בתי המחוקקים נמצאים בבית הפרלמנט בשני אולמות נפרדים המקושרים ביניהם. חוקי ההפרדה בין הבתים קשיחים, ומאז שמלך צ’ארלס נכנס לפרלמנט בפעם הראשונה לעצור חלק מנציגי העם (ולאחר מכן איבד את ראשו, לאחר השתלטותו של קרומוול על בריטניה) אין כניסה של בן אצולה מבית הלורדים או בן ממשפחת המלוכה למושב הפרלמנט.האולם המרכזי במבנה, הוא אולם ווסטמינסטר, שהוא שריד למבנה המקורי מ-1097, ובזמנו הוא היה הגדול באירופה. עד היום אולם זה, הכולל פסיפס מיוחד, נחשב לאחד מאולמות הפרלמנט היפים בעולם.
לבית הפרלמנט ישנם שני מגדלים. הראשון, הקרוי מגדל ויקטוריה (על שם המלכה ויקטוריה), שימש כארכיון של הפרלמנט, והשני, הקרוי מגדל אליזבת’ או מגדל השעון, שימש כביתו של הפעמון המפורסם הביג בן (ראה בהמשך).
כינוס של הפרלמנט (Peter Tilmans)
הלובי של בית הפרלמנט (צילום: Jorge Royan)
בכניסה לארמון תוכלו לראות את פסלו של אחד מהגיבורים ההיסטוריים הגדולים ביותר של בריטניה, אוליבר קרומוול (Oliver Cromwell). הסיבה שקרומוול זכה לכבוד זה היא שהוא הנהיג את כוחות הפרלמנט במלחמת האזרחים הנוראית של בריטניה. מלחמת אזרחים זו יצרה את המצב בו המלך אינו יכול לעשות כרצונו ועליו להתחשב בבית הנבחרים ובפרלמנט, לכן על אף שקרומוול (כמו כל מהפכן) היה דמות שנויה במחלוקת (גם על הצבת פסל זה היה ויכוח), הוא זכה לכבוד כסמל לחופש ולאיזון של הכוח והעוצמה המוחלטת שמלכי העבר זכו להם.
מלבד פסלו של קרומוול תוכלו לראות פסלים נוספים שמנציחים את גדולי בריטניה בכיכר הפרלמנט שנמצא ממול הארמון. תוכלו לראות פסלים של ריצ’ארד לב הארי, צ’רצ’יל ואברהם לינקולן.
פסלו של אוליבר קרומוול, האיש שעיצב את רעיון הפרלמנט
בבריטניה (צילום מקורי)
מגדל אליזבת’ – שימו לב לבנייה הייחודית שמשמרת את
הסגנון הניאו-גותי של בריטניה מהמאה ה-19 (צילום מקורי)
הביג בן:
הביג בן הוא שמו של הפעמון ולא של המגדל כולו, למרות שרבים נוטים לחשוב כך. מדובר בפעמון ענק לפי כל קנה מידה – משקלו 13 טון והוא מופעל ידנית מיום בנייתו ועד ימינו!
אם אינכם תושבי קבע בבריטניה, אל תבנו על ביקור במגדל ובפעמון מהסיבה הפשוטה שהכניסה מותרת רק לותשבי בריטניה ובתיאום מראש מאז 2010.
פירוש שמו של הביג בן הוא קוריוז נחמד. סברה ראשונה טוענת שהוא קרוי על שם סר בנג’מין הול שהיה אחראי על עבודות התקנת השעון באמצע המאה ה-19. תפיסה שניה סוברת שהוא קרוי על שמו של המתאגרף בן קנט. בכל אופן השם “ביג בן” מתייחס לעובדה ששניהם (יחד וכל אחד לחוד) היו אנשים גדולים.הפעמון מצלצל רבע שעה אחרי שעה עגולה נעימה בת ארבעה צלילים (מתוך נעימה של המלחין הנדל) ולאחר כל רבע שעה נוספת הוא מנגן את הקטע הקודם וארבעה צלילים נוספים. כל שעה עגולה הוא מנגן את הנעימה המלאה בת 16 הצלילים ובסיומה הוא מצלצל עוד מספר פעמים נוספות בהתאם לשעה. מופע פעמוני זה מושך אליו תיירים ומבקרים רבים.
צלילי פעמון הביג בן היו אלו שפתחו את שידורי ה-BBC במלחמת העולם השנייה, וסימלו עבור מי שקלט את התחנה באירופה הכבושה את קולו של העולם החופשי. ב-1962, יותר ממאה שנים לאחר שהופעל, איחר השעון בעשר דקות, בפעם הראשונה.
ברחוב ויקטוריה בלונדון נמצא העתק קטן של הביג בן בשם “בן הקטן”.
לקריאה נוספת על הביג בן: כאן
מגדל אליזבת’ ומגדל ויקטוריה:
מגדל ווסמינסטר, שנקרא גם מגדל אליזבת’, נמצא בפינה הצפון מערבית של הארמון.. גובהו של המגדל הוא 96 מטר ובראשו ארבעה לוחות הפונים לארבע רוחות השמיים, שבכל אחד מהם ניצב שעון ויקטוריאני.
המגדל והשעונים בנויים בסגנון ניאו-גותי (פיתוח אירופה מהמאה ה-19 שניסה לחזור לאלמנטים הגותיים של ימי הבניים). הסגנון המאפיין את המגדל הוא תת סגנון ויקטוריאני-אנגלי (במקביל אליו צמחו תתי סגנונות ברחבי אירופה כולה, ראה המודרניסטה בברצלונה).
כמגדל ניאו-גותי, מגדל ווסמינסטר מעוטר באלמנטים גותיים שונים, וקצהו העליון נראה כמו מגדל פעמונים של קתדרלות גותיות, בזכות הצריחונים הקטנים והמחודדים שהוא מעוטר בהם, לדוגמה.
מול מגדל אליזבת’ תוכל לראות את מגדל ויקטוריה. המגדל נחמד אך יותר מעניין ממנו הוא הגן הסמוך לו (הגן של מגדל ויקטוריה), בו תוכלו לצפות בפסלים של אישים בריטיים גדולים, כמו אמילי פנקהרסט, הפמניסטית הגדולה של הבריטים, פסל המאבק בעבדות והפסל המפורסם של נכבדי קאלה – עיר בצרפת שנכבשה בידי האנגלים ונכבדיה נדרשו לבוא למלך כדי שיוציא אותם להורג (המלך חס על חייהם בסופו של יום).
פסל “נכבדי קאלה” שבגן ויקטוריה (צילום מקורי)
מבנה הפרמלנט במבט מהגן (צילום מקורי)