כל מה שמבקרי דגל הדיו צריכים לדעת

דגל הדיו, האנדרטה המנציחה את כיבוש העיר אילת – כל המידע שצריך לדעת לפני שמבקרים – למי מומלץ? מתי כדאי לבוא? וטיפים רבים נוספים.

מידע כללי על דגל הדיו

דגל הדיו זוהי אנדרטה הממוקמת בקצה הטיילת ליד קניון “מול הים”, ומספרת את ראשיתה של העיר אילת הישראלית ולה חשיבות רבה. תמונת הנפת דגל הדיו נצרבה בתודעה הישראלית כתמונת הסיום והניצחון של מלחמת העצמאות, והאנדרטה נעשתה בהשראת תמונה זו. האנדרטה מנציחה את סיומו של מבצע עובדה והנפת דגל ישראל המאולתר בזמן מלחמת העצמאות בעת כיבוש העיר אילת במרץ 1949. האנדרטה נמצאת במקום מרכזי בעיר ולא דורשת נסיעה או הגעה במיוחד ויש לה משמעות היסטורית רבה. לכן, מומלץ לעבור במקום בזמן שהותכם בעיר ואף זו הזדמנות לראות את אילת מנקודת מבט נוספת.

הסיפור מאחורי דגל הדיו

מבצע עובדה היה המבצע האחרון במלחמת העצמאות, במהלכו השתלטו חיילי חטיבת הנגב על השטח בין באר שבע לאילת תוך חמישה ימים בלבד. עוד לפני ההגעה לאילת מפקד היחידה נחום שריג הורה להכין דגל ישראל לאחר ששם לב כי אין ברשות היחידה דגל. את הדגל אילתרה מזכירת היחידה מסדין לבן עליו ציירה בדיו שני פסים ומגן דוד. בבוקר יום כיבוש אילת הגיע שריג עם הדגל המאולתר לאזור נחל סעיפים, שם פגש את פלוגתו של אברהם אדן. שריג מסר לאדן את הדגל המאולתר והוציא פקודה לפלוגה על כיבוש אום רשרש לאחר קבלת הידיעה כי הכוחות הלגיון הערבי נסוגו מהעיר. הכוח החלוץ שמנה 12 חיילים (קצינים בעיקר) החלו להתקדם רגלית ושריג התקדם עם הרכב בדרכים חלופיות ועבירות לרכבים. הם הגיעו ראשונים לעיר ובדקו שאכן העיר ריקה, ולפני ששאר הפלוגה הספיקה להגיע הניפו את דגל הדיו בטקס שבסופו שרו את “התקווה”. אחד האנשים בכוח החלוץ היה מיכה פרי שתפקד כסגן מפקד הגדוד התשיעי וגם כצלם, אשר תיעד את הרגע בו אברהם אדן, מפקד הפלוגה, מטפס על התורן ותולה את הדגל המאולתר.

הנפת דגל הדיו כפי שצילם אותה מיכה פרי (צילום: רשות הכלל)הנפת דגל הדיו כפי שצילם אותה מיכה פרי (צילום: רשות הכלל, רישיון)

מה רואים ומה עושים בדגל הדיו?

פסל הדגל באנדרטה נעשה על ידי האמן דניאל כפרי בהשראת תמונה שצולמה על ידי מיכה פרי בסוף מלחמת העצמאות, המתארת את ניצחונה של ישראל במבצע האחרון במלחמה, מבצע עובדה, ואת כיבוש אילת. העיר נקראה בעבר אום רשרש וכיום המבנה היחיד שנשאר מאום רשרש הינו תחנת משטרת המנדט לידה ניצב פסל דגל הדיו- המקום בו הונף במקור. במקום יש עמדת הדרכה חינמית המסבירה בעברית ובאנגלית את סיפורו של הדגל, כיבוש אילת ומבצע עובדה.

אנדרטת דגל הדיו מאחורי קניון מול הים (צילום מקורי)




המלצות וביקורות הגולשים על דגל הדיו

מביקורות הגולשים עולה כי זהו מקום פחות מוכר למבקרים אך הביקור בו מומלץ ואף חשוב מאוד להעשרת הידע ולקבלת ערך היסטורי נוסף. למקום משמעות היסטורית רבה לעיר אילת ועצירה קצרה במקום בדרך לים או לקניון מומלצת ביותר.




מלונות באיזור דגל הדיו

מאחר והאנדרטה נמצאת בלב האזור התיירותי של העיר יש הרבה מאוד מלונות סביבה, ואם אתם מגיעים לאחד מהם אנו ממליצים פעם אחת לקפוץ לאנדרטה להתרשם, ולשמוע על ההיסטוריה. במרחק עד 5 דקות בלבד מהאנדרטה נמצאים המלונות אריאה, וקלאב הוטל אילת. ובמרחק של עד 10 דקות הליכה נמצאים לא מעט מהמלונות ליד הטיילת – בין השאר דן פנורמה, סוליי בוטיק ונפטון. כל המלונות הללו (מלבד מלון אריאה שהינו מלון דירות) הינם מלונות בעלי דירוג של ארבעה וחמישה כוכבים ומהפופואלרים ביותר בקרב המגיעים לחופשה באילת.




המלצות "הכל על" למבקר בדגל הדיו

  • האנדרטה ממוקמת בצמוד לטיילת של אילת לכן ההגעה לשם באופן רגלי מומלצת מאוד. בנוסף קיימת חניה גדולה במקום ולמעדיפים תחבורה ציבורית- קיימים הרבה קווי אוטובוס המגיעים לקניון בתדירות גבוהה.
  • האנדרטה פתוחה למבקרים 24 שעות ביממה.
  • זהו אתר שמתאים ומומלץ גם למשפחות באילת, במיוחד אם ילדכם חובבי היסטוריה או שאתם מגיעים לאילת סביב יום העצמאות או יום כיבוש אילת – 10 במרץ.
  • האנדרטה נמצאת על הטיילת ולא כרוכה בתשלום, גם ההסברה הקולית במקום אינה כורכה בתשלום.

מידע שימושי על דגל הדיו

  • שעות פתיחה: המקום פתוח למבקרים 24 שעות ביממה.
  • כתובת: הפלמ”ח 1, אילת
  • דרכי הגעה: למגיעים ברכב – דרך כביש רחוב הפלמ”ח,  למגיעים באוטובוס – קו 5, 1, 2, 15

[wpgmza id="23" cat="5" marker="4338" zoom="15"]