איותאיה, חלון אל ההיסטוריה של תאילנד | Ayutthaya

 איותאיה בכמה מילים

איותאיה היא אחד ממוקדי התיירות החשובים באזור בנגקוק למעשה זהו אחד מטיולי היום הפופלאריים ביותר היוצאים מבירת תאילנד (מומלץ להזמין מקומות מראש לפרטים והזמנה עם אפשרות ביטול) העיר איותאיה (Ayutthaya) נמצאת במרחק של כ-85 ק"מ צפונית לבנגקוק, היתה בירת תאילנד השניה (אחרי סוקותאי) בין השנים 1350 עד 1767. המקום, שמוכר ע"י אונסקו כאתר מורשת עולמית, הינו אתר ארכיאולוגי המתפרש על פני שטח גדול עם אתרי קדושה רבים, מקדשים ופסלים בודהיסטים. רבים הם התיירים המבקרים בה מקדשים המפורסמים כמו Wat Phra Si Sanphet, Wat Mahathat ו-Wat Yai Chaimongkol, חווים את השייט התעלות הסמוכות, ומתרשמים מהארמונות העתיקים כמו Bang Pa-In Palace. רוב התיירים ישלבו בביקור ביקור בשוק הצף המפורסם (להזמנת סיור משולב) במקום ורבים גם יבחרו לעשות סיור אופניים בתוך האתר הארכיאולוגי עצמו.לרוצים להגיע עצמאית לפארק מבנגקוק בעזרת תחבורה ציבורת, זה אפשרי ולא מאוד מורכב (לפרטים והזמנה). ישנם גם כאלו שיבחרו ללון באזור (אם כי לא רבים)ויש בו לא מעט אופציות מומלצות ללינה כמו: Baan Luang Harn,  Baan Thai House ו Niwas Ayutthaya.

פארק איותאיה  – העיר הבירה הקדומה של תאילנד

הידעת?

, במשך 417 שנה היתה איותאיה בירת תאילנד ונהנתה משגשוג ופריחה כלכליים. עם שוק טרנס אסייתי הפכה להיות מרכז סחר בינלאומי שמשך אליו סוחרים הולנדים, פורטוגזים, צרפתים, אנגלים, סינים ויפנים. עד סוף המאה ה-17 הגיעה אוכלוסייתה של איותאיה למיליון איש וכל המבקרים הזרים שהגיעו לתאילנד טענו שמדובר בעיר המרהיבה ביותר שראו מימיהם.

 




מה רואים בפארק?

באיותאיה קיימים יותר מ-400 מקדשים, הריכוז הגדול ביותר שלהם נקרא אתר העתיקות איותאיה (Ayutthaya Historical Park). אשר הוכר כנכס עולמי ע"י ארגון אונסק"ו. לא הרבה מבנים שרדו את חורבן העיר, אך המעט שנותר בהחלט עושה את העבודה. פסלי הבודהה נשארו חלקם במצב טוב וחלק פחות, יש אגדה המספרת כי ראשיהם נערפו ע"י בוזזים ונמכרו לסוחרי עתיקות ברחבי העולם. ההיסטוריה של המקום מלאה באגדות שכאלו.

אתר העתיקות איותאיה (Ayutthaya Historical Park) (צילום: Mr.Peerapong Prasutr, רישיון)

וואט פרה סי סאנפט (Wat Phra Si Sanphet) – אחד המקדשים המצולמים ביותר באיותאיה וסמל ההכר שלה. המקדש נבנה במאה ה-14 ושימש עבור טקסים מלכותיים חשובים. בעבר ניצב בו פסל בודהה ענק בגובה 16 מטר ומצופה ב250 ק"ג זהב.

מקדש וואט פרה סי סאנפט (Wat Phra Si Sanphet)
(צילום: Ahoerstemeierרישיון)

וויאהן מונגקון בופיט (Wihaan Mongkhon Bophit) – מנזר הנמצא בסמוך לוואט פרה סי סאנפט (Wat Phra Si Sanphet), עבר שיחזורים רבים בשנים 1930-1957 והוא משלב בתוכו אדריכלות דתית מודרנית ועתיקה כאחד. בתוכו נמצא אחד מפסלי הבודדה הגדולים ביותר בתאילנד.

וואט פרה מאהאתאט (Wat Phra Mahathat) – מקדש המשמש כמרכז העיר העתיקה של איותאיה, נבנה במאה ה-14. בתוכ המקדש ניצב פסל ראש של בודהה הסבוך בשורשי עץ, שילוב של קדושה וטבע המעצים את יופיו ועוצמתו של הבודהה.

המרכז לחקר תולדות איותאיה (Ayutthaya Historical Study Centre) – מוזיאון המעניק את כל המידע ההיסטורי על העיר העתיקה והמתפוררת, שכן לא הרבה נשאר לראות. במקום מוצגות תערוכות המוקדשות להתפתחות העיר, לאורח החיים בעיר ולמסורת. כמו כן יש מספר דגמים מודרניים ומומלץ מאוד לבקר פה לפני שיוצאים לסיור במקדשי העיר.

המוזיאון הלאומי צ'או סאם פראיה (Chao Sam Phraya National Museum) – המוזיאון מציג אוסף מרשים של אוצרות, תכשיטים ופסלים בודהיסטים. כמו אנשי המלוכה במצריים העתיקה, גם באיותאיה נקברו המלכים לצד אוצרות זהב חשובים. רבים מהקברים נבזזו ולכן האוסף ששרד הוא מצומצם, אך מרהיב.

וואט פאנאן צ'אנג (Wat Phanan Choeng) – אחד האתרים החשובים באיותאיה והוקם עוד לפני ייסודה של העיר. במקדש ניצב פסל הבודהה היושב בגובה 19 מטר, ומאחוריו 84,000 פסלי בודהה קטנים הטמונים בקיר. עיקר הפעילות במקום מתרכז בטקסים דתיים, בכניסה למקום תוכלו לרכוש דגים חיים שלאחר מכן תשחררו בנהר.

פסל הבודהה היושב במקדש וואט פאנאן צ'אנג (Wat Phanan Choeng)
(צילום: Battery2029רישיון)

איותאיה: עלייתה ונפילתה של בירת הממלכה

איותאיה נוסדה בשנת 1350 על ידי המלך ראמה ת'יבודי הראשון, והפכה במהרה למרכז הפוליטי, הכלכלי והתרבותי של ממלכת סיאם. במשך יותר מ-400 שנה, העיר שגשגה הודות למיקומה האסטרטגי בין סין, הודו והמזרח התיכון, מה שהפך אותה למוקד מסחר בינלאומי. סוחרים הולנדים, פורטוגזים, צרפתים, אנגלים, סינים ויפנים פקדו את הנמל שלה ותיארו אותה כאחת הערים המרשימות בעולם. בתקופת שיא הפריחה במאה ה-17, אוכלוסיית העיר הגיעה למיליון תושבים, והארמונות, המקדשים המפוארים והתעלות הרבות הקנו לה מראה מלכותי ומרהיב.

אך התהילה של איותאיה לא נמשכה לנצח. בשנת 1767, לאחר מצור ממושך, הצליחו הכוחות הבורמזים לחדור לעיר ולהחריב אותה כמעט לחלוטין. הארמונות והמקדשים נבזזו ונשרפו, ואיותאיה חדלה מלהיות בירת תאילנד. לאחר חורבנה, הבירה הועברה לבנגקוק על ידי המלך ראמה הראשון, והעיר עצמה הפכה לאתר ארכיאולוגי עזוב. כיום, שרידיה של איותאיה הוכרו על ידי אונסק"ו כאתר מורשת עולמית, ומהווים עדות מפוארת לעברה המפואר של תאילנד.

לינה באיותאיה

בהשווה ללינה בתוך בנגקוק הסמוכה (מומלץ לראות עוד תחת מלונות בבנגקוק) הלינה באיותאיה מומלצת למי שמחפש חוויה אותנטית, שקטה ורגועה ויורת, ורוצה לחסוך כסף. עם זאת, חשוב לקחת בחשבון את המגבלות של העיר, כמו אפשרויות הבילוי המוגבלות והתחבורה הציבורית הפחות מפותחת. יש באזור לינה מומלצת בכמה רמות. למי שמחפש לינה מפנקת יותר הוא יכול למצוא אפשוריות לינה כמו: Sala Ayutthaya, Centara Ayutthaya ו RUS Hotel&Convention Ayutthaya בעוד מי שמחפש לינה פונקציאנילת יותר כמו: Baan Luang Harn, Ayutthaya retreatו Baan Tye Wang Guesthouse.

 




המלצות "הכל על" למבקר באיתאווה

  • רוב האתרים הם באוויר הפתוח וללא מכסה, דבר העלול להקשות בימים חמים במיוחד. מומלץ להתעדכן בתחזית מזג האוויר טרם ההגעה.
  • כדאי להגיע במסגרת טיול יומי מבנגקוק עם מדריך, או לשכור מדריך מקומי במקום. לא מומלץ לוותר על הדרכה.
  • אם החלטתם לטייל ללא מדריך, מומלץ להתחיל במרכז לחקר תולדות איותאיה לקבלת רקע כללי על העיר.
  • שעות פתיחת המקדשים: 8:00-16:00, בחלקם נדרש תשלום בכניסה.
  • יש להקפיד על לבוש הולם בשל האופי הדתי של האתרים – מכנסיים מתחת לקו הברך ושרוול ארוך.
  • הביאו כובע, משקפי שמש וקרם הגנה – אין כמעט אזורים מוצלים.
  • שקלו שיט מסביב לאי המרכזי של איותאיה – תצפיות על מקדשים לאורך הנהר מנקודת מבט ייחודית (לפרטים והזמנה)

למי שיתעניין בעמוד זה שווה לקרוא גם על :

איך מגיעים לאיותאיה

  • אוטובוס: קו ישיר יוצא מתחנת האוטובוסים הצפונית שברחוב Phaholyothin, כל חצי שעה החל מ5:30 בבוקר ועד 19:20.
  • רכבת: יוצאת מתחנת הרכבת המרכזית של בנגקוק (Bangkok Railway Station), כל שעה החל מ6:40 בבוקר ועד 22:00.
  • רכב: כביש מהיר מספר 1 (Phahonyothin Road) ואז כביש מהיר מספר 32 לכיוון איותאיה.
  • הרוב יגיעו בטיול יומי עם לקיחה והחזרה מבנגקוק  – לפרטים והזמנה