תחבורה ציבורית בתוך ולנסיה- חברות התחבורה וקווים בולנסיה
Metro – המטרו של ולנסיה, בלי שום צל של ספק הדרך היעילה, המהירה והנוחה ביותר להגיע ממקום למקום בעיר, בלי פקקים. למטרו מספר קווים ובכל תחנה ועל גבי הרכבות עצמן מפות ברורות עם התחנות. שימו לב שהתשלום על המטרו הוא לפי כמות האיזורים שחציתם. המחיר עולה על כל איזור שאתם חוצים, ובכל תחנה יש מפה המציגה איזו תחנות נמצאות על איזה איזורים. עבור הטייל המומצע (הלן באיזור העיר העתיקה או ליד תחנת הרכבת) מספיק איזור אחד, כשיוצא דופן מכך הוא נמל התעופה שעבורו התעריף תמיד גבוהה יותר כי האיזורים בנויים כך שגם אם נסעתם רק תחנה אחת מנמל התעופה כבר חציתם שני איזורים. במידה ואתם לנים בקרבת נמל התעופה כנראה תצטרכו שני איזורים.
בכל תחנת מטרו ישנם מכשירים צהובים דרכם ניתן לשוחח עם אחראי ולבקש עזרה או הסבר. מדובר בעמודים צהובים עליהם כתוב Interfon. יש ללחוץ על הכפתור, לחכות לתשובה ואז לשוחח עם הנציג. בשעות סבירות במקרה הצורך יגיע עובד של המטרו לעזור (לנו עזרו עם רכישת כרטיס באשראי). יש לקחת בחשבון שהספרדי הממוצע לא דובר אנגלית טובה ולרוב תצטרכו לדבר בספרדית או לקוות לטוב…
יש לשים לב, כי בניגוד לברצלונה בה המחסומים האוטומטיים מאפשרים לכל אחד לצאת בלי הצגת כרטיס (משום שבברצלונה לא נהוגה שיטת האיזורים במטרו), בולנסיה יש להציג את הכרטיס אל המכשיר הן בכניסה והן ביציאה. אל תשכחו שתחנות המטרו בולנסיה מצוידות במצלמות בטחון.
קווים 3 ו-5 של המטרו (שהם הקווים שמגיעים מנמל התעופה של ולנסיה אל מרכז העיר) נגישים לבעלי מוגבלויות בתנועה. כמו כן כל תחנות המטרו למעט התחנות: Sant Isidre, Hospital, Patraix, Jesús, Plaza Espanya, Túria ו-Beniferri (רובן לא ישמשו את התיייר המצוי למעט Túria) נגישות לגמרי לכסאות גלגלים, ובתחנות רבות יש גם מכונות כרטיסים עם שפת ברייל ומידע קולי. למידע נוסף- ולנסיה למוגבלי תנועה.
מכונה אוטומטית בה ניתן לקנות כרטיסי נסיעה המוצבת בכל תחנת מטרו (צילום מערכת)
מחסומים בתוך תחנת מטרו בולנסיה (צילום מערכת)
אינטרפון בו ניתן לקבל עזרה בכל תחנה של מטרו (צילום מערכת)
טראם – חשמלית – ישנם שני קווי חשמלית הפועלים בעיר (שניהם מגיעים לחוף הים), הם נחשבים לחלק מהמטרו. ההבדל ביניהם לבין המטרו הוא שהם מעל הקרקע ושלא צריך לעבור דרך מחסומים כדי להגיע אל הרכבת. המשמעות היא שאתם יכולים פשוט לעלות, אך צריך לרכוש כרטיס בתחנה במכשיר אוטומטי (הפועל באותה הצורה כמו במטרו), ובנוסף צריך לתקף את המכשיר במקום הנכון בתחנה עצמה (יש עיגול עם חצים המצביעים עליו) לפני העליה על הרכבת. שימו לב: בחשמלית עצמה לא ניתן לקנות כרטיס, רק בתחנה לפני העליה, ויש לדעת כי ישנם פקחים שבודקים כרטיסים והקנס על נסיעה בחשמלית ללא כרטיס הוא 50 יורו (נכון לסוף שנת 2016). כרטיסי הנסיעה של המטרו מתאימים לחשמלית ולהפך- שניהם נחשבים למטרו. חלק מקווי המטרו מונגשים- למידע נוסף על ולנסיה למוגבלי תנועה.
אוטובוס בולנסיה (צילום מערכת)
- אוטובוסים – חברת האוטובוסים הראשית של ולנסיה- EMT, מפעילה קווים שמגיעים כמעט לכל מקום בעיר, האוטובוסים ממוזגים, נוחים וטובים מאוד. כל קווי האוטובוסים נגישים לבעלי מוגבלות בתנועה, ומצוידים ברמפה להעלאת כסא גלגלים ומדרגות נמוכות, למידע נוסף על ולנסיה למוגבלי תנועה.
- אופניים – ולנסיה היא עיר מישורית ונוחה לרכיבה. ישנן שתי אופציות להשכרת אופניים: דרך ההוסטל / סוכנות / חנות השכרת אופניים, או לשכור את האופניים העירוניות, שנקראות Valenbisi. הכרטיס עולה 14 יורו לשימוש של 7 ימים, וכולל חצי שעה ראשונה חינם. כל חצי שעה נוספת עולה יורו אחד.לשם השוואה, מחיר השכרה יומי ממוצע דרך חנות השכרת אופניים הוא בסביבות ה-8 יורו. אם אתם צריכים אופניים רק ליום אחד או יומיים אולי עדיף להשכיר דרך חנות, כי אז אתם לא מוגבלים בחצי שעה, אך אם אתם נשארים בעיר ליותר מכך אולי עדיף את האופניים העירוניות. יתרון נוסף של האופניים העירוניות הוא שלא צריך להחזיר אותם לנקודת המוצא אלא לכל תחנת אופניים, ובעיר מפוזרות 250 תחנות שכאלו. אם אתם נשארים בעיר ליותר משבוע, כדאי לכם לשקול לרכוש מנוי שנתי שעולה 25 יורו. אין צורך בכתובת בולנסיה, אך תצטרכו כרטיס אשראי, גישה לאינטרנט, וכרטיס מטרו (צריך לתת את המספר הסידורי של כרטיס המטרו והוא יטען בהסדר לאופניים).אפשרות נוספת היא לעשות סיור מודרך על אופניים. מקום מומלץ ביותר לרכיבה על אופניים הוא פארק טוריה, בו יש שביל ייעודי לאופניים. במקומות נוספים בעיר יש שבילי אופניים, אך הם לא רבים, ויש לשים לב כי החוק אוסר לרכב על מדרכות. כמו כן בלילה חובה להדליק אור וללבוש בגדים מחזירי אור.
שביל ייעודי לאופניים בולנסיה (צילום מערכת)
תחנת אופניים ציבוריות בולנסיה של שירות valenbisi (צילום מערכת)
מכשיר אוטומטי להשכרת אופניים (צילום מערכת)
- מוניות– אופציה נוחה למי שלא רוצה להסחב עם תיקים במטרו או באטובוסים. יש לשים שלב שחלק מהסמטאות בתוך העיר העתיקה לא לגמרי נגישות לרכב אז יכול להיות שהנהג יעצור לכם במקום הקרוב ביותר ומשם תמשיכו ברגל.