אתרי צלילה באילת והסביבה
באילת ישנם 17 אתרי צלילה, רובם הגדול נמצא ברצועת החוף הדרומית – הרצועה עשירה בשוניות אלמוגים ודברים מעניינים שניתן לראות מתחת למים. הרצועה הצפונית (שבה נמצאים רוב המלונות והעיר עצמה) לא מציעה הרבה מבחינת אלמוגים, אם כי נמצאים בה שלושה אתרים, ועוד אתר נוסף נמצא בדרך בין שתי רצועות החוף. אתרי הצלילה הרדודים ביותר נמצאים בעומק של שישה מטרים, אתרי הצלילה העמוקים יכולים להגיע לעומק של 30 מטר ויותר, וישנו גם טווח נאה ביניהם- אתרי הצלילה השונים נמצאים בעומקים שונים.
באתרי הצלילה באילת תוכלו לראות מדרונות חוליים, מישורים ואף ואדי תת ימי. באתרים שונים תוכלו לראות מקבצים של אלמוגים היוצרים צורות שונות כמו שולחנות, פזורות אלמוגים בין חוף חולי, אלמוגים שגדלו על משטחים מלאכותיים ומערות בתוך השונית. מבין המשטחים מעשי ידי אדם, תוכלו לראות ריבועי בטון מחוררים, 3 ספינות טבועות, אלמוגים שגדלו מסביב למסעדה תת ימית נטושה, ואלמוגים שגדלו לאורכם של עמודי ענק המהווים בסיס למזח של קצא”א. מבין חיות הים תוכלו לראות אלמוגים מסוגים שונים, דגים בצבעים שונים, ובאתר אחד אף צלופחים אנכיים שבסיסם בתוך הקרקע ושאר גופם מזדקף אל תוך המים. המשיכו לקרוא, ותוכלו למצוא את אתר הצלילה המושלם בשבילכם, לפי עומק אידיאלי המתאים לכם ולפי נקודות העניין התת ימיות. ינשם אתרי צלילה עמוקים יותר, אך הבאנו כאן את רשימת אתרי הצלילה עד 30 מטרים – שכן זהו העומק המקסימלי אליו מורשים לצלול צוללים בעלי הסכמה של כוכב שני – ההסמכה הנפוצה ביותר.
ספינות טרופות
- הסטי”ל אח”י סופה (עומק 24 מטרים) – זהו אחד מאתרי הצלילה המוכרים והפופלריים ביותר באילת, והספינה הטרופה הגדולה ביותר מבין שלושת הספינות שהוטבעו באילת. ספינת הטילים של חיל הים, הוטבעה ב-1994, אל החרטום ניתן להגיע כבר בעומק של 12 מטרים ואפשר להעמיק עד 24 מטרים באזור הסטי”ל. בצלילה לאזור העמוק יותר ניתן להיכנס אל החדרים שבתוכה – דבר שאינו מתאים למי שלא עבר הסמכה מתאימה – גם מאחר והדבר מסוכן וגם מאחר וביטוח המכסה צולל בעל שני כוכבים וללא הסמכה של צלילת ספינות טרופות אינו מכסה כניסה למדורי ספינה.
- סאן בואט (עומק 15 מטרים) – זהו אתר הצלילה הצפוני ביותר באילת, אשר נמצא בחוף הצפוני ליד הגבול עם ירדן. זוהי ספינה אשר הוטבעה בשנת 2010 וניצבת כיום זקופה על קרקעית הים. לאורך שלושים המטרים של הספינה חיים בעלי חיים ימיים רבים ואלמוגים.
- היתוש / הנץ (עומק 30 מטרים)- ספינה נוספת, אשר הוטבעה ב-1986. למרות שהיא נמצאת במים כעשור יותר מהסטי”ל, היא פחות פופלרית משום שהיא עשויה מפיברגלאס, משטח עליו פחות נוח לאלמוגים לגדול, ולכן כמות האלמוגים שגדלה עליה היא מועטה ביותר.
ישנם קורסי צלילה יעודיים בכמה מועדוני צלילה באילת המתמחים בצלילה בספינות טרופות וכיצד לעשות את זה באופן נכון ובטיחותי. רק מי שעבר הסמכה לכך יכול להיכנס לספינות טרופות – גם מבחינה בטיחותית וגם מבחינת הביטוח.
אתרי צלילה רדודים
- שלושת האחיות (8 מטרים)- שלושה מקבצי אלמוגים גדולים המרוחקים זה מזה כ-50 מטרים וסביבם קרקע חולית. צלילה לא הכרחית על מנת לראות את האלמוגים וניתן לעשות שנורקלינג מעל שלושת האחיות.
המערות (עומק 8-6 מטרים)- דרומית לאתר שלושת האחיות, רצועת אלמוגים באורך 100 מטרים שבתוכה מעין מערות בתוך השונית, אך דרך רובן לא ניתן לעבור. באתר מתקיימות צלילות היכרות רבות וניתן לראות ולהתרשם ממנו גם בשנירקול.
צלילה באחת המערות באתר המערות
- המסעדה התת ימית (עומק 12-6 מטרים)- זהו אתר צלילה בחוף הצפוני מסביב למסעדה תת ימית שפעלה בעבר אך סגורה מזה שנים, ולמעשה נמצא ממש בסמוך לטיילת. המסעדה איפשרה בעבר לצפות בשונית האלמוגים דרך החלונות, והיום מה שנותר ממנה הוא אתר צלילה עשיר עם אלמוגים שהצטברו על דפנות המסעדה.
- שונית תמר (עומק 8 מטרים)- שונית שגדלה על מבנה בטון מלאכותי העשוי ריבועים מחוררים, האתר עשיר גם בדגים.
- סלע משה (עומק 8 מטרים)- דרומית לשונית תמר, מקבץ האלמוגים הגדול ביותר, הוא גבוה כל כך שהוא כמעט מגיע אל פני המים כל הדרך מהקרקעית. אתר זה עשיר באלמוגים ודגים.
היתרון באתרי הצלילה הרדודים הוא גם האפשרות לשנרקל ברבים מהם ולא לצלול, וגם להנות מצבעים עשירים יותר מאשר צלילה באתרים עמוקים. ככל שהאור צריך לחדור דרך יותר מים כך הצבעים רואים פחות צבעים באופן פחות חד. על כן דווקא בצלילות הרדודות יותר אפשר להנות מהיופי והצבעניות של האלמוגים.
אתרי צלילה בעומק בינוני – עד 18 מטרים
- גן הצלופחים (עומק 18-6 מטרים)- מספר קבוצות אלמוגים המפוזרות במורדו של מדרון חולי המתחיל בעומק שישה מטרים ויורד בהדרגה עד ל-18 מטרים. שמו של האתר ניתן לו בשל צלופחי גן – צלופחים צרים וארוכים החיים בקבוצה על קרקעית הים. כל צלופח חי בגומה משלו ובהיעדר סכנות הצלופח מגיח מהגומה בצורה אנכית כאשר בסיסו נשאר בגומה. המראה של מקבץ צלופחים שהגיחו מגומותיהם נראה כאילו הם גדלים מתוך הקרקעית, נראה כמו גן צמחים ובשל כך הם נקראים “צלופחי גן”. בגן הצלופחים תוכלו לראות את המין “גנון זקוף” שהוא מין אנדמי (קיים רק באזור זה) למפרץ אילת. אין דאגה- הצלופחים אינם חשמליים (למעשה הדג החשמלי שנקרא “צלופח חשמלי” איננו צלופח ונמצא בדרום אמריקה ולא במפרץ אילת).
צלופחי גן (תמונה: uni016 ברשיון פומבי)
- האוניברסיטה (עומק 18-6 מטרים)- בדומה לגן הצלופחים גם אתר זה נמצא לאורך מורדו של מדרון (אך אין בו צלופחים) הנמצא מול חוף מגדלור. במספר מקומות באתר תמצאו מתקנים השייכים למכון המחקר הסמוך.
אתרי צלילה עמוקים – עד 30 מטרים
בנוסף לספינות שפורטו מעלה, תוכלו למצוא גם את האתרים:
- קצא”א (עומק30-18 מטרים)- רצועת החוף של קו צינור אילת אשקלון (קצא”א) נפתח לציבור ב-2017. בעומק חוף זה ניתן לראות אלמוגים שגדלו על עמודי הענק שמחזיקים את המזח. באתר זה תוכלו לראות מגוון בעלי חיים ימיים ושל דגים. ניתן גם לשנרקל באזור וראות את החלק העליון של העמודים, בנוסף בשל הקרבה של החוף לריף הדולפינים לא פעם אפשר לראות ולצלול לצד דולפינים בחוף זה.
- שולחן נפטון (עומק 24 מטרים)- אתר הצלילה הדרומי ביותר בארץ לפני מעבר טאבה המוביל אל סיני. בחוף הרדוד ובמדרון ישנם מספר קבוצות אלמוגים גדולות, ובהמשך בעומק הים ישנו מישור חולי המכוסה באצות, ועל המישור פזורים מספר שולחנות אלמוגים.
- הקניון (עומק 20 מטרים ומעלה)- אתר צלילה הנמצא בין החוף הצפוני לדרומי. האתר הינו למעשה ואדי תת ימי שמגיע לעומק רב, אשר קרקעיתו מלאה באלמוגים.
- הגנים היפנים (עומק 12-30 מטרים)- זהו חלק מהשמורה הימית שניתן להגיע אליו בסירה בלבד ובתיאום עם מועדון הצלילה, זאת כדי לשמור על האתר. בשל העובדה שהאלמוגים בשמורה מוגנים, ניתן לראות באתר זה אלמוגים בריאים ומגוון דגים יותר מאשר אתרי הצלילה הפתוחים ללא הגבלות כלשהן. תנאי הראות הטובים ביותר בתוך המים באתר זה מתקיימים בחודש אוקטובר, אז יש ראות של עד 30 מטרים.
- פארדייס (עומק 24-30 מטרים)- זהו מישור תת ימי גדול מאוד שבו תוכלו לראות מרבד של אלמוגים מסוגים וצבעים שונים, ולאורכו שלל בעלי חיים ימיים. בגלל אופיו המישורי של האתר זה נראה כאילו יש אלמוגים עד קצה האופק של קרקעים הים. כמו כן בגלל שמדובר על מישור מלא אלמוגים הניווט באתר מאתגר יותר ולכן האתר פחות מומלץ לצוללנים לא מנוסים ללא ליווי.
הפירמידה (עומק 30 מטרים)- אתר צלילה אשר נקרא כך על שם פירמידה מלאכותית שנוצרה בשנות ה-90 על מנת להוות מצע גדילה לאלמוגים. במשך השנים הפירמידה התמלאה באלמוגי ספוג אדומים. למרות שכל זה נשמע אידיאלי, האתר נמצא בחוף הצפוני ובשל כך הראות היא נמוכה, והוא נמצא במרחק רב מהחוף (מהמסעדה התת ימית, רק הרחק לתוך הים) באזור עמוס שייט, ולכן פחות מומלץ, אלא אם כן אתם מחפשים אתרים צלילה בחוף הצפוני.
אתרים מפורסמים נוספים הם ריף הדולפינים ושמורת האלמוגים. בריף הדולפינים יש מועדון צלילה ובו תוכלו לא רק לעבור קורס צלילה או צלילת התנסות- תוכלו לעשות זאת בסביבתם הטבעית של הדולפינים. שמורת האלמוגים (חוף אלמוג) מציעה ראות מצוינת ואלמוגים במצב שימור מעולה ומרבית מועדוני הצלילה מציעים בחוף זה צלילת היכרות. על שני אתרים אלו תוכלו לקרוא בהרחבה בעמודים הייעודיים שהקדשנו להם.