מה רואים בפארק תמנע?
"שמורת תמנע מאפשרת לנו להיחשף לאתרים ארכיאולוגים והיסטוריה מרתקת העובר על פני עשרת אלפים שנים של התיישבות אנושית באזור, תופעות גיאולוגיות מרשימות ויפות והעולם המדברי. הפארק רווי בסלעים ונופים מדבריים, צמחיה מדברית אופיינית כמו עצי השיטה הרבים ואפילו עדרי צבאים ויעלים אשר מקפצים והולכים בחינניות רבה על צוקי הסלעים המחודדים.
![]()
תנור הפקת נחשות – בין הממצאים הארכיאולוגים שאפשר לראות בפארק תמנע (צילום מקורי)
היווצרות הפארק על התופעות הגיאולוגיות שבו החלה לפני עשרות מליוני שנים עם תזוזת הלוחות הטקטונים אשר הובילה לשבר הסורי אפריקאי אשר מלווה את גבולה המזרחי של מדינת ישראל. תזוזה זו, בשילוב עם שחיקת הסלעים בפארק לאורך עשרות מליוני שנים על ידי מים ורוח, עיצבו מחדש את הסלעים ויצרו צורות מרשימות שלעיתים נראה כאילו הן מעשה ידי אדם, למרות שהכל נעשה בתהליכים איטיים, ארוכים וטבעיים לחלוטין. בפארק תראו שני סוגי סלעים עיקריים, האחד סלע הגרניט, סלע קשה וכהה בעל זויות חדות, וסלע גיר לבן ואדום לו ""גימורים"" מעוגלים ורכים יותר. כל אחד מהסלעים מתבלה באופן אחר וזה מה שמוביל לגיוון וליופי המדברי שנוצר בפארק המזכיר במשהו את הפארקים רחבי הידיים בדרום ארצות הברית.
פארק תמנע גדול מאוד ומכיל כמה אתרים מעניינים ומרשימים במיוחד, רשימה זו הינה רשימה חלקית ובה מוקדי העניין המרכזיים, אך בפארק יש נקודות נוספות מעניינות ויפות עליהן לא הרחבנו.
מרכז המבקרים
במרכז המבקרים הנמצא בכניסה לפארק תיחשפו להיסטוריה הענפה והארוכה של כריית הנחושת במקום, החל מאופן הכרייה והעיבוד של המתכת ועד להשפעות התרבותיות שלה כמו אלים, נחש הנחושת, ועוד. המיצג מועבר באמצעים טכנולוגיים מתקדמים אשר הופכים את הסיפור לנגיש ומזמין, כך שגם הילדים יהנו מההסבר. ההדרכה במרכז מועבר בעברית, ערבית ואנגלית ותורמת להנאה מהמראות והמקומות בפארק. בנוסף, במרכז זה תוכלו לפגוש מדריכים של הפארק, לקחת מפות ולקבל טיפים ומענה לשאלות על תכנון הטיול שלכם בפארק הגדול.
![]()
מרכז המבקרים של פארק תמנע (צילום מקורי)
עמודי שלמה
תופעה גיאולוגית מרשימה ביותר אשר בה בליה של הסלע האדום, אבן גיר נובית, הובילה לעיצוב הסלע לצורת עמודים אימתניים המתנשאים לגובה של כארבעים מטרים! העמודים מרשימים במיוחד במבט מלמטה, מבסיס העמודים, אבל לא פחות מרשימה היא האפשרות לטפס לחלקם העליון של העמודים ולחזות בנוף הנשקף מגובה זה על הפארק והנוף המדברי עוצר הנשימה שהוא מספק, על הסלעים והגוונים החמים.
עמודי שלמה – מהתופעות הגיאולוגיות המרשימות ביותר בפארק תמנע ובישראל בכלל (צילום מקורי)
למרגלות העמודים התגלה מקדש לאלה המצרית חתחור מתקופת השושלת ה20 וה19 המצרית כלומר בשנים 1293 עד 1085 לפני הספירה. בתקופה זו השתלטה הממלכה המצרית על ישראל. המקדש ככל הנראה כבר היה במקום והוא שוקם על ידי רעמסס השני, אותו פרעה שיציאת מצרים מיוחסת לתקופת שלטונו. התגלו במקום פסלים מגולפים של חיות ושל האלה חתחור לכבודה נועד המקדש.
ישנם מפעלי כריית נחושת ועופרת בכל רחבי בקעת תמנע, וכך גם בסביבות עמודי שלמה. שמם ניתן להם מאחר ומתארכים את שיא פעילות מפעלי הכרייה באזור זה למאה העשירית והתשיעית לפני הספירה – התקופה בה מעריכים כי התקיימה ממלכת ירושלים המאוחדת אשר שלטה גם על אזור זה. על כן קראו לעמודים על שם המלך שלמה, שכן לפי המקרא זו הייתה התקופה בה הוא מלך על הממלכה.
מקור השם נובע מהתייחסות של חוקרי העבר שהתייחסו לאזור כחלק מממלכת שלמה המיתולוגית – על שאלת הזיהוי של מכרות הנחשות עם שלמה המלך אנו נימנע מלהביע דעה רק נגיד שהדעות על הנושא חלוקות. למי שרוצה לקרוא עוד על הפולמוס אנו ממליצים לקרוא כאן
![]()
מקדש חתחור נמצא בתחתית העמודים המצביע על נוכחות המצרים באזור (צילום מקורי)
הקשתות
תהליך הבלייה אשר הוביל ליצירת עמודי שלמה המרשימים הוביל גם ליצירת קשתות ענק בסלע, שכאשר עומדים מתחתיהן לא ניתן שלא להתפעל מעוצמתו וכוחו הרב של הטבע. הקשתות שנוצרו עקב בליית החול מושכים אליהם מבקרים רבים ובאזור הקשתות ישנם מספר אפשרויות למסלולי הליכה פופלארים חלקם מאוד נגישים ונוחים חלקם מותאמים למטיבי לכת. ![]()
הקשתות של פארק תמנע – מסמלי ההיכר של הפארק (צילום מקורי)
הפטריה
לפעמים אי אפשר להאמין עד כמה הטבע והאקראיות בה תהליכים גיאולוגים מתרחשים, יוצרים לפעמים יצירות אמנות של ממש, זה המקרה שהוביל ל""פטריה"" שבפארק. זהו סלע אשר השחיקה של חלקו התחתון קרתה באופן מהיר משמעותית מחלקו העליון והתוצאה לא פחות ממדהימה – פסל מסלע טבעי לחלוטין בצורת פטריה. זהו אחד הסלעים המצולמים ביותר שיש בפארק ואולי בכלל בישראל.
![]()
הפטריה של פארק תמנע – תופעה שלא משאירה אף אחד אדיש (צילום מקורי)
מפעלי הנחושת
במספר מוקדים בפארק אפשר לראות ולחוות לא מעט מהליך כריית נחושת, כולל ממצאים של מפעל שהינו אתר כריית הנחושת העתיק ביותר שנמצא בכל רחבי העולם! נחושת הייתה המתכת הראשונה אותה למד האדם לכרות, לעצב ולהשתמש לנוחיותו ולשימוש מושכל ומחוכם בכלים מעשה ידיו. ניתן לומר כי ממש במקום זה החלה אחת המהפכות הטכנולוגיות הראשונות של האדם. למעוניינים מומלץ מאוד להכיר את החשיבות של הנחושת וכיצד תהליך הפקתה, והבאתה השפיע רבות על העולם העתיק בכלל ועל ההתיישבות במדבר הארץ ישראלי בפרט (מומלץ להאזין לפרק זה בו מתארח פרופסור ישראל פינקלשטיין בפודקאסט עושים תנ""ך ומדבר על נושא זה באריכות רבה ועם הרבה אהבה)
![]()
ממצאי חצר מלאכה עתיקה בתמנע הנמצאים בסמוך לפטריה (צילום מקורי)
גבעת בורג
גבעת בורג היא גבעה הנמצאת בפארק תמנע אשר בולטת מעל סביבתה השטוחה. ראש הגבעה מחודד וניתן לראות מדרגות סלע הנמצאות סביב לגבעה ועולות מהתחתית עד לחלקה העליון של הגברה, מה שזיכה אותה בשם הייחודי בשל הדמיון בין מדרגות אלו עם הסוף המחודד לבין בורג.
![]()
גבעת הבורג (צילום מקורי)
אגם נחושתן
אגם נחושתן הינו אגם מלאכותי מעשה ידי אדם שהקימו בפארק, זאת בשונה מהאגם הנעלם הנמצא בסמוך לפארק שמקורו בנביעה טבעית אשר מעניקה לו את צבעו הייחודי. באמצע הפארק הכה מדברי הזה אגם נחושתן משרה אווירה של נווה מדבר אמיתי, תוכלו להנות מהיופי שלו והייחודיות של מאגר מים כה גדול באמצע המדבר ואף לשכור סירת פדלים ולשוט בו. על גדות האגם ישנה מסעדת הפארק ""חאן המלך שלמה"" שם גם נמצאת הלינה המוצעת בפארק, סביב האגם ישנם עצי דקל ואזורים מוצלים בהם ניתן לשבת להירגע ולהנות מנוף האגם על הרקע המדברי. מעבר ליופי האגם תורם בשמירה על המכרות משטפונות הפוקדים את נחל נחושתן העובר בבקעת תמנע."

אגם נחושתן בפארק תמנע