מידע כללי והיסטוריה
העיר טולדו נראית לעיתים כמו קפסולה של זמן (כך גם ממתגים אותה בימינו בפרסומים השונים שמנסים לעודד אליה תיירות). כמו ישובים רבים באזור
קסטיליה – הוקמה העיר בתקופה הרומאית (ראה גם
ספרד בתקופה הרומאית) והתפתחה סביב המבצר (היכן שהיום ממוקם האלקזאר של העיר) שהיה בנוי על צוק ששלט על הנהר ועל צומת הדרכים החשובה שעוברת ליד העיירה.
עם נסיגת הרומאים מקסטיליה ומכל ספרד השתלטו על טולדו ועל חצי האי האיברי הויזגותים והפכו אותה לבירתם במאה השישית לספירה והביאו את העיר לפריחה. שרידים מתקופה זו ניתן לראות עד היום ב
קתדרלה המאוד ייחודית של העיר. אחרי הויזגותים הגיעו לעיר המוסלמים ששלטו בה זמן לא מבוטל (ראה גם ספרד
בתקופה המוסלמית) – הם הקימו בה את המסגד המרכזי של האזור והביאו לעיר את אומנות המודאחר שניתן לראות חלקים ממנה ב
קתדרלה של העיר, בבתים שבעיר העתיקה ואפילו בתחנת הרכבת של העיר. טולדו
בתקופה המוסלמית של קסטיליה היא מרכז חשוב – למעשה מחמד הראשון שהקים את הטירה מרג'ריט (שתתפתח להיות מדריד בהמשך) – עשה זאת על מנת להגן על טולדו.
סימן המלמד על הרובע היהודי של טולדו ואומנות יהודית הנמכרת בעיר – צילומים מקוריים
המוצב שמחמד הראשון הקים לא עזר לטולדו כשהאמפריה המוסלמית מתפוררת לטאיפות (ממלכות משנה), ולאחר מאבק ארוך כבשו במאה האחת עשרה הכוחות הנוצרים בהנהגת אלפונסו השישי מלך קסטיליה את טולדו והופכים את המסגד לכנסייה המרכזית של האזור שתהפוך להיות הקתדרלה של היום.
בחלקים רבים של טולדו העתיקה שמרה על העיר צורתה מימי הביניים (תחת השלטון המוסלמי ותחת השלטון הנוצרי): העיר העתיקה מוקפת חומה ובנויה מסמטאות צרות. העיר החדשה בנויה מצפון לעיר העתיקה, ומופרדת ממנה על ידי חומה מן המאה ה-16, שבה כמה שערים המצטיינים בקישוטיהם היפים.
חלק מחומת העיר העתיקה של טולדו שריד מהמאה 16 (צילום מקורי)
טולדו בהיותה עיר מרכזית, היא דוגמא לקונפליקט שהתרחש בין הכובשים הנוצריים החדשים למיעוטים שגרו בערים שנכבשו. בטולדו לאחר הכיבוש הנוצרי חיו ופעלו מוסלמים ויהודים רבים – שרבים מהנוצרים התייחסו אליהם בחשדנות (כמשתפי פעולה עם המורים שעדין נמצאו עם הנוצרים במלחמה) ובחוסר סובלנות דתית שרק הלכה והתעצמה.
עד לגירוש יהודי ספרד הייתה העיר מרכז יהודי מפואר ופעלו בה אחדים מחכמי ישראל המפורסמים. היהודים בעיר חיו חיי יצירה ופריחה, ועבדו בחצרות השליטים, בעיקר המוסלמים, אך גם בחצרות הנסיכים הנוצרים. השוק היהודי (על חורבתיו נבנתה החצר של הקתדרלה של העיר) במאה ה12 והאומנים היהודים שפעלו בו היו שם דבר בספרד, אירופה וארצות ערב. בימיו של המלך אלפונסו העשירי, שהוכתר ב-1252, פעלו יחדיו אנשי רוח נוצרים, מוסלמים ויהודים שהוא היה פטרונם. ולכן תוכלו למצוא בעיר מבנים רבים של הקהילה הנוצרית, המוסלמית והיהודית. את השגשוג היהודי, ניתן לראות היום בביקור ברובע היהודי העתיק של העיר ובמוזיאון היהודייקה שלה.
הכניסה להרובע היהודי של טולדו כיום לאחר עבודות השחזור (כך זה שמשתמשים בגוגל טרנסלייט…) (צילום מקורי)
כאמור היחס אל היהודים התדרדר מאוד עם השנים והגיע לנקודת מפנה חשובה בפרעות טולדו במהלך המאה הארבע העשרה. פרעות אילו מונצחות עד היום בבית הכנסת העתיק של טולדו נהרגו מעל לאלף יהודים ובתי כנסת נהרסו או הפכו לכנסיות והתקיימו (לראשונה) בחסות שלטונית והן נתפסות היום על ידי רבים כנוקדת ציון חשובה בתהליך שינוי היחס ליהודים שהגיעה
עד לגירוש ספרד.
ב-1986 זכתה
טולדו למעמד של אתר מורשת עולמי מטעם ארגון אונסק"ו, וזאת בזכות העובדה כי היא מאגדת בתוכה מבנים רבים המעידים על עברה ההיסטורי המפואר. מעבר למבנים החשובים, יש בה אינספור סמטאות צרות ומתפתלות, שתענוג לשוטט בהן ולהתרשם מחנויות מקומיות המוכרות אמנות מקומית וממתקים שאופייניים לעיר, ובראשם המרציפן המשובח.
הידעת?
העיר התאומה של העיר טולדו היא צפת.
מה רואים ואתרים מרכזיים
זוהי עיר מלאת קסם, בכל פינה יש כנסייה ובשעת הצהריים מתמלאים הכיכרות ובתי האוכל בתיירים ומצלמות.
בין נקודת התצפית לחומות העיר זורם נהר הטאחו (Tajo), החובק את העיר העתיקה משלושה כיוונים. על הגדה ניתן לראות את שרידי המרחצאות הרומיים, ומהגבעה, שגובהה כ-450 מ' מעל פני הים, ניבטים הבתים הבנויים אבן בצבע חום, הקתדרלה וצריחי הכנסיות, ומעל כולם מנצחת מצודת אלקסר עצומת הממדים.
לא ניתן לדבר על טולדו בלי לדבר על המרציפן שלה שנמכר בכל פינה (טולדו נחשבת כמולדת המרציפן – או לפחות כך חושבים בני העיר, לא אימתנו זאת היסטורית). כמובן שתפגשו בין רחובות העיר את הגיבור הבלתי מעורער של חבל לה מנצ'ה – דון קישוט, הוא יופיע בכל הצורות האפשרויות (פסלים, ציורים, בובות וכדומה).


מרציפן ודון קישוט – בני הלוויה הקבועים שלכם בסיור בטולדו (צילומים מקוריים)
מבצר אלקסר של טולדו (Alcázar of Toledo)
תיאור כללי: מבצר אלקסר ממוקם בנקודה הכי גבוהה בעיר ולכן הוא בולט לעין כמעט מכל נקודה בעיר. המקום קיים מהמאה השלישית, ובעבר נכבש ע"י מוסלמים ומכאן שמו: אלקסר=הארמון בערבית. המבצר שופץ ביסודיות וכיום הוא מאכסן את הספרייה הלאומית של קסטיליה-לה מנצ'ה ואת מוזיאון הנשק (Museo del Ejército).
- המלצות לאלקסר של טולדו:
- למי שלא מתעניין בתחום של כלי נשק – זה לא אחד מאתרי החובה של העיר – חלקו גם סגור לשיפוצים נכון להיום. שווה לבוא ולהביט מבחוץ.
- כתובת: Calle Unión, s/n, 45001, טולדו, ספרד
- שעות פתיחה: כל ימות השבוע (מלבד יום רביעי) 11:00-17:00
- אתר אינטרנט: http://www.toledo-turismo.com/en/alc%C3%A1zar_241

מבצר אלקסר והעיר טולדו (צילום מקורי)
תיאור כללי: קתדרלת טולדו היא בסגנון גותי מובהק, עומדת על תילה החל מהמאה ה 13. בקתדרלה מצויים יותר מ750 חלונות ויטראז' ממאה ה14 וה16, שנוצרו ע"י האמנים הטובים ביותר של ספרד, ומציגים משחקי אור יוצאי דופן המאפיינים את הקתדרלה. מוצג ייחודי נוסף הוא מזבח הבארוק של נרקיסו טומה, שמאופיין גם הוא במשחקי אור מרהיבים.
- המלצות לקתדרלת טולדו:
- הביקור בקתדרלה הוא חובה (למי שאין לו הגבלה דתית) – היא ייחודית מאוד ושונה. המדריך הקולי שמוצרף לביקור בתוכה עושה את החוויה לחוויה ייחודית שמאפשרת הצצה לעיצוב הייחודי שהתפתח בעיר ומאחד סגנונות רבים (השפעות יהודיות, מוסלמיות, ויזיגתיות, בארוק ואדריכלות גותית).
- הביקור בקתדרלה אורך כחצי שעה – שעה וחצי.
- כתובת: Calle Cardenal Cisneros, 1, 45002, טולדו, ספרד
- שעות פתיחה: ימים ב'-ש' 10:00-18:00, יום ראשון 14:00-18:00
- אתר אינטרנט: http://www.catedralprimada.es/catedral/primada/eng/

החזית המערבית של קתדרלת טולדו (צילום מקורי)
בית הכנסת "אל טרנסיטו" (Synagogue of El Transito)
תיאור כללי: בית הכנסת אל טרנסיטו הוקם במאה ה14 ע"י שמואל בן מאיר הלוי אבולעפיה, על שמו גם קרוי הרחוב – הרחוב של שמואל לוי. זהו אחד האתרים שהותירו אחריהם יהודי טולדו. העיצוב הפנימי של המבנה משקף את רמת עושרם של יהודי העיר.
לאחר גירוש יהודי ספרד הועבר הבית לידי הממסד הנוצרי והפך לכנסייה שנשאה את השם "El Transito de Nuestra Señora".
בשנת 1877 הכריזה ממשלת ספרד על האתר כאתר מורשת לאומי וכיום הוא משמש כמוזיאון היסטורי לתולדות יהודי טולדו ויהדות ספרד.
בית הכנסת סנטה מריה לה בלנקה (Synagogue of Santa María la Blanca)
תיאור כללי: בית הכנסת אבן שושן, הקרוי היום סנטה מריה לה בלנקה ("מריה הלבנה הקדושה"), הינו אחד משני בתי הכנסת האחרונים שנותרו בטולדו. בית הכנסת נוסד על ידי דון יוסף אבן שושן במאה ה13. הוא נחשב לבית הכנסת העתיק ביותר באירופה שעדיין עומד על תילו. בית הכנסת הזה מהווה סמל לדו קיום מימי הביניים וזאת מכיוון והוא נבנה תחת הממלכה הנוצרית של קסטיליה, ע"י אדריכלים אסלאמיים, לשימוש יהודים. המבנה שימש כבית הכנסת המרכזי של יהודי טולדו עד למאה ה-14, אז הוא הפך לכנסייה ונמצא בבעלות הכנסייה הקתולית עד היום. לכן, מעל מיקומו של ארון הקודש תלוי צלב גדול.
- כתובת: Calle de los Reyes Católicos, 4, 45002, טולדו, ספרד
- שעות פתיחה: כל ימות השבוע, 10:00-17:45

ארון הקודש וצלב גדול תלוי מעליו (צילום: Zarateman,רישיון)
ביתו של הצייר אל גרקו (El Greco Museum)
תיאור כללי: אל גרקו הוא השם שבו התפרסם הצייר, הפסל והאדריכל היווני, דומניקוס תאוטוקופולוס, שאת רוב פעלו האמנותי עשה באיטליה ובספרד בעיר טולדו. אל גרקו התמקד בעיקר בקישוטי מזבח ודיוקנאות. רבות מיצירותיו מוצגות במוזיאון הפראדו שבמדריד. ניתן לבקר בביתו של הצייר ובמוזיאון בקרבת מקום המכיל עבודות חשובות של הצייר, ובהן תמונות ישו ושנים עשר השליחים. המוזיאון בבעלות משרד התרבות והתערוכה משתנה אחת לשנה. כמו כן קיימת נגישות גבוהה לבעלי מוגבלויות פיזיות ובעיות שמיעה.
- המלצות לביקור במוזיאון של אל גרקו בטולדו:
- למי שמעוניין להציץ בעבודתיו של הצייר הייחודי אך לא מעוניין ללכת למוזיאון שלו – אפשר להסתפק בהצצה באוסף הציורים של אל גרקו שנמצא בתוך הקתדרלה.
- כתובת: Paseo del Tránsito, s/n, 45002, טולדו, ספרד
- שעות פתיחה: 1 במרץ עד 31 באוקטובר – ימים ג'-ש' 9:30-19:30, יום ראשון וערבי חג 10:00-15:00.
- 1 בנובמבר עד 28 בפברואר – ימים ג'-ש' 9:30-18:00, ימים ראשון וערבי חג 10:00-15:00.
- אתר אינטרנט: http://en.museodelgreco.mcu.es/


תיירים מתחילים את הסיור בעיר העתיקה של טולדו וציור רחוב המתאר
את עלילות דון קישוט בפאלסה דה אסקובר (צילום מקורי)
אתרים נוספים בעיר:
- פאלסה דה אסקובר – הכיכר המרכזית של העיר העתיקה (שם גם תמצאו את תחנת המידע לתיירים).
- מוזיאון טאלר דה מורו (Taller del Moro)
- מוזיאון ובית החולים טברה (Museo Hospital de Tavera)
- מוזיאון סנטה קרוז (Museo de Santa Cruz)

אוטובס התיירים של טולדו – אחת הדרכים לטפס אל העיר (צילום מקורי)

תחנת הרכבת של טולדו – אחת הדרכים הנוחות ביותר להגיע אל העיר ואתר בפני עצמו (צילום מקורי)