מידע כללי והיסטוריה
טולדו (Toledo) היא בירת פרובינציית טולדו והמחוז האוטונומי של קסטיליה-לה מנצ’ה והיא ממוקמת במרכז ספרד, על שפת נהר הטאחו (Tajo), כ-70 ק”מ בלבד דרומית למדריד. היום מדובר באחד מהיעדים הפופולאריים ביותר לטיול יומי ממדריד. זו היא אחת מהערים המרכזיות של קסטיליה ובעלת היסטוריה עשירה. בעיר מתגוררים כ83 אלף תושבים (נכון ל-2014). טולדו הייתה בירת ממלכת ספרד במשך כ-500 שנה, בין 1085 ל-1561, אז עבר התואר למדריד (ראה קסטיליה ומדריד בתקופה הנוצרית תחת ההיסטוריה של מדריד).
העיר טולדו נראית לעיתים כמו קפסולה של זמן (כך גם ממתגים אותה בימינו בפרסומים השונים שמנסים לעודד אליה תיירות). כמו ישובים רבים באזור קסטיליה – הוקמה העיר בתקופה הרומאית (ראה גם ספרד בתקופה הרומאית) והתפתחה סביב המבצר (היכן שהיום ממוקם האלקזאר של העיר) שהיה בנוי על צוק ששלט על הנהר ועל צומת הדרכים החשובה שעוברת ליד העיירה.
עם נסיגת הרומאים מקסטיליה ומכל ספרד השתלטו על טולדו ועל חצי האי האיברי הויזגותים והפכו אותה לבירתם במאה השישית לספירה והביאו את העיר לפריחה. שרידים מתקופה זו ניתן לראות עד היום בקתדרלה המאוד ייחודית של העיר. אחרי הויזגותים הגיעו לעיר המוסלמים ששלטו בה זמן לא מבוטל (ראה גם ספרד בתקופה המוסלמית) – הם הקימו בה את המסגד המרכזי של האזור והביאו לעיר את אומנות המודאחר שניתן לראות חלקים ממנה בקתדרלה של העיר, בבתים שבעיר העתיקה ואפילו בתחנת הרכבת של העיר. טולדו בתקופה המוסלמית של קסטיליה היא מרכז חשוב – למעשה מחמד הראשון שהקים את הטירה מרג’ריט (שתתפתח להיות מדריד בהמשך) – עשה זאת על מנת להגן על טולדו.

סימן המלמד על הרובע היהודי של טולדו ואומנות יהודית הנמכרת בעיר – צילומים מקוריים
המוצב שמחמד הראשון הקים לא עזר לטולדו כשהאמפריה המוסלמית מתפוררת לטאיפות (ממלכות משנה), ולאחר מאבק ארוך כבשו במאה האחת עשרה הכוחות הנוצרים בהנהגת אלפונסו השישי מלך קסטיליה את טולדו והופכים את המסגד לכנסייה המרכזית של האזור שתהפוך להיות הקתדרלה של היום.
בחלקים רבים של טולדו העתיקה שמרה על העיר צורתה מימי הביניים (תחת השלטון המוסלמי ותחת השלטון הנוצרי): העיר העתיקה מוקפת חומה ובנויה מסמטאות צרות. העיר החדשה בנויה מצפון לעיר העתיקה, ומופרדת ממנה על ידי חומה מן המאה ה-16, שבה כמה שערים המצטיינים בקישוטיהם היפים.
חלק מחומת העיר העתיקה של טולדו שריד מהמאה 16 (צילום מקורי)
טולדו בהיותה עיר מרכזית, היא דוגמא לקונפליקט שהתרחש בין הכובשים הנוצריים החדשים למיעוטים שגרו בערים שנכבשו. בטולדו לאחר הכיבוש הנוצרי חיו ופעלו מוסלמים ויהודים רבים – שרבים מהנוצרים התייחסו אליהם בחשדנות (כמשתפי פעולה עם המורים שעדין נמצאו עם הנוצרים במלחמה) ובחוסר סובלנות דתית שרק הלכה והתעצמה.
עד לגירוש יהודי ספרד הייתה העיר מרכז יהודי מפואר ופעלו בה אחדים מחכמי ישראל המפורסמים. היהודים בעיר חיו חיי יצירה ופריחה, ועבדו בחצרות השליטים, בעיקר המוסלמים, אך גם בחצרות הנסיכים הנוצרים. השוק היהודי (על חורבתיו נבנתה החצר של הקתדרלה של העיר) במאה ה12 והאומנים היהודים שפעלו בו היו שם דבר בספרד, אירופה וארצות ערב. בימיו של המלך אלפונסו העשירי, שהוכתר ב-1252, פעלו יחדיו אנשי רוח נוצרים, מוסלמים ויהודים שהוא היה פטרונם. ולכן תוכלו למצוא בעיר מבנים רבים של הקהילה הנוצרית, המוסלמית והיהודית. את השגשוג היהודי, ניתן לראות היום בביקור ברובע היהודי העתיק של העיר ובמוזיאון היהודייקה שלה.
הכניסה להרובע היהודי של טולדו כיום לאחר עבודות השחזור (כך זה שמשתמשים בגוגל טרנסלייט…) (צילום מקורי)
כאמור היחס אל היהודים התדרדר מאוד עם השנים והגיע לנקודת מפנה חשובה בפרעות טולדו במהלך המאה הארבע העשרה. פרעות אילו מונצחות עד היום בבית הכנסת העתיק של טולדו נהרגו מעל לאלף יהודים ובתי כנסת נהרסו או הפכו לכנסיות והתקיימו (לראשונה) בחסות שלטונית והן נתפסות היום על ידי רבים כנוקדת ציון חשובה בתהליך שינוי היחס ליהודים שהגיעה עד לגירוש ספרד.
סרטון מידע על טולדו מתוך ערוץ היוטיוב של אתר הכל על
ב-1986 זכתה טולדו למעמד של אתר מורשת עולמי מטעם ארגון אונסק”ו, וזאת בזכות העובדה כי היא מאגדת בתוכה מבנים רבים המעידים על עברה ההיסטורי המפואר. מעבר למבנים החשובים, יש בה אינספור סמטאות צרות ומתפתלות, שתענוג לשוטט בהן ולהתרשם מחנויות מקומיות המוכרות אמנות מקומית וממתקים שאופייניים לעיר, ובראשם המרציפן המשובח.
הידעת?
העיר התאומה של העיר טולדו היא צפת.