מזרקת ארבע הנהרות (פונטנה די קואטרו פיומי) העומדת במרכז הכיכר היא כאמור יצירה של ברניני (שפיסל במו ידיו רק את הסוס).
עבור מרבית בני העיר הקמת המזרקה, שהיא אחת היפות והמרשימות ברומא, לא היייתה מאורע משמח, כיוון שהם נדרשו לשלם עבורה מסים מוגדלים (הוטלו מיסים על קניית לחם על כל תושבי רומא כדי לממן את בנייתה!). אולי הם לא היו שמחים אז, אבל אנחנו זכינו לצפות באחת מיצירות הרנסנס המרשימות…
על כיכר נבונה, מתוך ערוץ היוטיוב של אתר הכל על
מה רואים בפיאצה נאבונה?
הביקור בכיכר מתחיל בהליכה עליה, בינות לסמטאות כמו וילה דל ג’וברנו וקיו או קורסו דה לה רינסקימנטו שמשרים אווירה נהדרת הכוללת מסעדות ובתי קפה לצד כמה מהמבנים העתיקים והיפים של רומא הרנסנסית.
בתוך הכיכר תוכלו לראות ארבע מזרקות המרכיבות את ה”פונטנה די קואטרו פיומי”. המזרקות מייצגות את ארבע הנהרות הגדולים בעולם, שכביכול זורמים לכיוון רומא, כדי להמחיש את השאיפה לשליטה של הנצרות בכל יבשות העולם עליהן רצה האפיפיור לשלוט.
פסלו של האל והסוס מייצגים יחד עם נהר הדנובה את יבשת אירופה, את יבשת אמריקה מייצג נהר ריו דה לה פלטה והארמדילו, את אסיה הגנגס (שפסלו נראה כפסל שיכור, כפי שתפסה הכנסייה את האסייתים) ופסלו של האל היושב תחת עץ הדקל מייצג את אפריקה יחד עם נהר הנילוס ופסל האריה.
במרכז הכיכר תוכלו לראות אובליסק שהובא ממצרים כדי להמחיש את נצחונה של הנצרות על העולם ה”ברברי” המוסלמי. סמל היונה הוא סמלה של משפחת פמפילי, שהזמינה מברבריני את היצירה היפה הזו.
האובליסק של כיכר נאבונה
קשה להגיד שהאפיפיור באמת הצליח לשלוט באופן אבסולטי על כל היבשות הללו, אך אין ספק שהנצרות הקתולית והדורסנית שמרכזה היה ברומא השיגה את דריסת הרגל לה היא ציפתה. בפינה הדרומית של הכיכר ניצבת מזרקת המורו, שהוקמה ב-1653 גם היא בידי ברניני, ובצד הצפוני מזרקת אל המים נפטון (הפסל נוסף למזרקה זו רק במאה ה-19).
סביב הכיכר האלפטית ישנם ארמונות רבים הבנויים בסגנון הבארוק. המבנה המפורסם שבהם היא כנסיית סנטה אגנס אין אגונֶה (Sant’Agnese in Agone). הכיכר היא אזור תיירותי עמוס למדי, לכן היא מוקפת מסעדות, חנויות לתיירים ובתי קפה.
הפסל המסמל את נהר הנילוס ויבשת אפריקה
(צילום: tm-tm)
עוד בכיכר תוכלו לראות דוכנים של ציירי רחוב שיינסו להוציא מכם מטבע או שניים תמורת ציור פורטרט שלכם. לחובבי הז’אנר, בעונות התיירות הכיכר מהווה בית למופעי רחוב רבים ומגוונים, כולל שחקנים, זמרים ונגנים. במהלך חודש דצמבר מתקיים בכיכר פסטיבל אפיפני (“ההתגלות”).