מה רואים במדרגות הספרדיות?
מזרקת הסירה (Fontana della Barcaccia)
במרכז הכיכר נמצא “פסל הסירה” המכונה גם “מזרקת הספינה” או הברקאצ’יה (Barcaccia – הסירה הישנה באיטלקית). מעט מאוד מזרקות זכו לתגובות כה מנוגדות כמו המזרקה הזו של ברניני שנבנתה בבהזמנת האפיפיור אורבן השמיני, ולא מעט כתבים פרטו את כוונתה וגם הביאו את דעתם על המזרקה. כדי לא להעלאות ננסה לסכם שהרעיון להקמת מזרקה עם סירה במקום זה נבע כנראה בעקבות הצפה של נהר הטיבר, שהביאה לכך שסירה נסחפה בשיטפון והגיעה עד לאתר זה. דעה אחרת טוענת שהסירה והמזרקה הן הנצחה לאצטדיון המים, בו היו נערכות תחרויות שיט בימי רומא העתיקה, יש שהצביעו על כך שהיא חלק מתעמולה פוליטית שנועדה לעודד את המדיניות המיליטנטית של השלטון האפיפיורי בתקופה של ברניני או שהיא בכלל סמל לרומא ששקעה תחת מימי הטייבר. אבל ההסבר המוכר ביותר למזרקה הוא היותה של הסירה סמל לחפץ חסר ערך שנסחף עם השיטפון של הנהר ולא ממש מעניין אף אחד – ולכן נשאר זרוק בצד. המלצה שלנו למי שרוצה להעמיק בנושא המרתק הזה הגולל את סיפורה של הסירה לקרוא את עבודת המחקר הפתוחה של Tchikine, A. (2011)*
פסל הסירה ברניני רומא מוקף באנשים (צילום: Mark Ahsmann)
מבלי להכריע בדיונים של החוקרים האם מדובר בסירת מלחמה או לא, ולמה בדיוק התכוון הפסל – אפשר להגיד שהמים והצורה בה הם יוצאים מהמזרקה הם ללא ספק המרכיב המרכזי בתפיסה הכוללת של הברקצ’יה – אבל לא פחות חשוב מכך הוא הקימורים והמבנה הפשוט והטבעי של הסירה והגימורים הקטנים. כל זאת יחד עם המראה המלא והחצי תובע מחד של הסירה, מצד שני העובדה שהמים יוצאים כסילונים החוצה והסירה עדין עומדת – הם המרכיבים שהופכים את הפסל והמזרקה לחשובים כל כך – ומביאים לעובדה שרבים מצטלמים ליד יצירה מופלאה זו של ברניני.
המוני תיירים ביום כל הקדושים על המדרגות הספרדיות, לפני ההנחיה האוסרת על ישיבה על המדרגות (צילום מקורי)
עמוד האימקולטה
בפינה הדרום מזרחית של הכיכר מוצב עמוד ה”אימקולטה” (La Colonna della Immacolata – לידת הבתולין שמייצגת את ההתעברות ללא רבב של מריה שהובילה ללידותו של ישו) שהוקם בשנת 1854. בראש הפסל ניצבת מריה הבתולה ולרגליו פסלים של דוד המלך, ישעיהו, יחזקל ומשה (הדמות המקורננת – הנובעת מטעות בתרגום התנ”ך מעברית ללטינית ופירוש מוטעה של התיאור “קרנו פניו”. אמני הרנסנס נהגו לתאר את משה לפי פירוש לפיו למשה צמחו קרניים של חיה – מוטיב חוזר ברבים מפסלי משה באותה תקופה). הפסל מסמל את התפיסה הנוצרית הקתולית שתופסת את הברית הישנה כבסיס ודברי האל שממנה יצאה הנצרות הנעלה ממנה. גם למי שקצת פחות מתחבר לפסל בגלל רגשות גאווה יהודיות – ודאי ירצה לדעת שהפסל הוא סמל היום לכבאי רומא, שהם מקפידים לתת בכל שנה לפסלה של אמו של ישו – זר פרחים חדש.
עמוד האימוקוולאטה (Immacolata ) בקצה המדרגות הספרדיות (צילום: ג’ואן)
הסביבה של המדרגות הספרדיות
עם כל הכבוד לפסלים ולהיסטוריה והאמנות, רבים באים לפה כדי לראות ולהראות. המרחב של המדרגות הוא פשוט מאוד ייחודי ויפה.
המדרגות הספרדיות כוללות 138 מדרגות, המחברות כאמור בין פיאצה די אספניה (Piazza di Spagna) לבין כנסיית “טריניטה די מונטי”. מראה המדרגות בתקופות של פריחה הוא מראה עוצר נשימה. תוכלו לראות את מדרגות השיש המרשימות, את הפריחה המדהימה ואת המוני התיירים המגיעים לשבת עליהן בכל שעות היום. במעלה המדרגות תוכלו לבצע תצפית קטנה על מרחבי רומא הנוצרית, לקנות ציור מאחד מציירי הרחוב או להמשיך לכיוון גני וילה בורגוזה.
מהמדרגות הספרדיות תוכלו לפנות לרחוב ויה דל קורסו – הרחוב המרכזי של רומא. אזור זה רצוף חנויות מסוגים שונים, החל מחנויות היוקרה דרך חנויות מוכרות כמו Gap או H&M וכלה בחנויות מזכרות לתיירים וסמרטוטים ביורויים בודדים
סרטון על המדרגות הספרדיות מתוך ערוץ היוטיוב של אתר הכל על
שימו לב!!! החל מאוגוסט 2019 הישיבה על המדרגות הספרדיות אסורה, ונאכפת על ידי המשטרה. לעתים גם מחולקים קנסות ליושבים על המדרגות, לכן על אף שהחלטה זו של העיריה מעוררת מחלוקת ונטולה לביקורות, אנו ממליצים להמנע מישיבה עליהן.