ההיסטוריה של הבזיליקה
המבנה הראשון שהוקם באזור היה בתחילת המאה הרביעית, בראשיתה של התקופה הנוצרית של רומא. על בנייתה הורה הקיסר קונסטנטינוס, מי שהפך את רומא לביזנטית. במהלך השנים הראשונות המבנה הורחב, כאשר בשנת 386, בתקופת הקיסרות של תאודוסיוס הראשון, החלה בנייתה של בזיליקה גדולה ומפוארת יותר.
אלה היו השנים בהן האימפריה הרומית החלה לשקוע, לכן יכולות הבנייה והתקציבים כבר לא היו כמו פעם ואת מבנה הבזילקה המחודש זכה לראות רק הקיסר שהחליף את תיאודוסיוס – ליאו הראשון, במאה ה-5 לספירה. בשנים אלו הייתה זו הבזיליקה הגדולה בעולם ועקפה אפילו הבזיליקה ה”מתחרה” של פטרוס הקדוש. ועד למאה התשיעית הכנסייה הורחבה עוד מספר פעמים.
אכסדרת הכניסה לבזיליקה
(צילום: RomeCabs)
במהלך השקיעה של רומא, העיר ספגה פלישות רבות והבזיליקה ניזוקה בצורה קשה. אז הוחלט לבצר אותה ולהקיפה בבתי מגורים של איכרים. כך נוצר לרומא מעין פרבר שהתקיים כמעט 500 שנה ונחרב בגלל רעידת אדמה.
אחרי רעידת האדמה, ב-15 ביולי 1823 פרצה שריפה, בעקבות רשלנות של עובדים שתיקנו את גג המבנה. שרפה זו הרסה את רוב המבנה. נוצרים מכל העולם תרמו כספים לשיקום הבזיליקה ומנהיגי העולם תרמו חפצי אמנות כדי לייפות אותה מחדש: המשנה למלך מצרים שלח עמודי אלבסטר והצאר הרוסי תרם חומרי בנייה יקרים כמו מלכיט ולפיס לזולי. לאחר סיום השיקום הכריזה ממשלת איטליה על האתר כעל אוצר לאומי בשנת 1840.
מה רואים בבזיליקה?
מבנה הבזיליקה מנסה לשמר את המבנה המקורי. אורכה הוא 131.66 מטר, רוחבה 65 מטר וגובהה 29.7 מטר. והיא שנייה בגודלה רק לבזיליקת פטרוס שבקריית הותיקן.
בחזית הבניין ישנה אכסדרה צבועה, שהיא תוספת ניאו-קלאסית מהשחזור שהתרחש במאה ה-19. למרות שהיא אינה מקורית היא אחד החלקים היפים של הבזיליקה. ראוי לציין גם את הגרסה המחודשת לפסלו של פאולוס (הנראה קצת כמו דמות של לוחם ופחות כמסיונר).
תקרת האפסיס המוזהבת
פסלו של פאולוס
דלת הכניסה חדשה יחסית וכוללת שרידים מהשער המקורי, שנבנה במאה ה-11 בקונסטנטינופול (איסטנבול של היום). הדלת הימנית נקראת גם “הדלת הקדושה” והיא נפתחת רק בזמן חגים. משני צידי שער הכניסה תוכלו לזהות את דמותיהם של פטרוס ופאולוס. את דמותו של פאולוס תזהו בקלות – פסלו מצביע כלפי מטה, ככל הנראה לכיוון קברו, וכמו ברוב היצירות המתארות אותו הוא מלווה בספר וחרב.
זה אולי קצת מערער את תפיסותיו של מי שחשב שהביטוי “ספרא וסייפא” הוא יהודי בלבד (למרות שאולי אפשר לענות על דיסוננס זה בהבנה שפאולוס היה במקורו יהודי).
החלל הראשי כולל 80 עמודים, גם הם מהשחזור שהתבצע לכנסייה במאה ה-19, וכך גם התקרה המקושטת בתבליטים המוזהבים שמחכים את האמנות היוונית. מהמבנה המקורי של הבזיליקה ניתן לראות רק את החלק הפנימי של האפסיס (כלומר החלק החצי מעגלי הנמצא בקצה הכנסייה), אותו אפשר לראות בתמונות למעלה. קצת לפני האפסיס תוכלו לראות את מקדש הוידוי המיוחד שנבנה על ידי ארנולפו די קמביו במאה ה-13 לספירה.
הדיוקנאות בחלק העליון של גג הכנסייה מתארים את “חזון יוחנן”, שהוא החזון המתאר את אחרית הימים שתביא כליון לכל הכופרים ולחיי נצח ושלווה למאמיני הנצרות.
בנוסף תוכלו לראות את פסלו של ישו ו-12 השליחים, מוקפים על ידי הסמלים של ארבעת האוונגליסטים (כותבי הבשורות החשובות של הנצרות). בחלק התחתון של הבזיליקה תראו פרוטרטים של אפיפיורים וקדושים מתקופות שונות.
מחוץ לבזיליקה כדאי להציץ בקלויסטר (גינה פנימית מוקפת עמודים) היפה, שנבנה על ידי ואסאלטו בין השנים 1205 ל-1241, ובו עמודים כפולים בצורות שונות.
בזיליקת פאולוס הקדוש (צילום: Mac9)