כרטיסי נסיעה בתחבורה הציבורית בלונדון
- לצורך חישוב תעריפי הנסיעה מחולקת העיר לונדון לתשעה אזורים (zones), שמסומנים בבירור במפות התחבורה. רוב אתרי התיירות והמלונות נמצאים באזורים 1 ו-2, (שדה התעופה הית’רו נמצא באזור 6).
- בעיקרון, מחיר הכרטיס עולה ככל שהנסיעה כוללת יותר אזורים.
- גם שעת הנסיעה משפיעה בחלק מהמקרים: המחיר גבוה יותר בשעות השיא (peak) עד 9:30 בבוקר ונמוך יותר בהמשך היום וכן בסופי שבוע (off-peak).
- המחיר לנסיעה בודדת ברכבת התחתית באזורים 1-3 בכל שעה משעות היום הוא 4.50 פאונד (נכון ל-2012).
כרטיס חופשי-יומי (day travelcard)
כרטיס חופשי-יומי מאפשר לנסוע באזורים המוזמנים למשך יום אחד (הנסיעה חופשית בכל אמצעי התחבורה המוזכרים כאן) והיא כוללת הנחה של 33% בחלק מקווי הסירות בעיר. ישנו גם גם כרטיס חופשי-שבועי.
כרטיס טרוול קארד (Travelcard)
- כרטיס זה ניתן לרכישה לזמן של יום או שבוע.
- מחירו משתנה בהתאם לגיל הרוכש, ילד או אדם מבוגר. בדקו זאת לפני ההזמנה מדובר בהפרש גדול בין המחירים.
- הכרטיסים שהכי משתלמים לתיירים הם לאזורים 1 ו-2 שכוללים את מרכז העיר, האזורים המרכזיים של לונדון והאתרים המרכזיים של העיר. לרוב אין צורך לקנות כרטיסים לאזורים המרוחקים יותר אלא אם המלון שלכם (או המארח שלכם) נמצאים באזורים מרוחקים יותר (ראו מלונות בלונדון).
- כרטיס זה אינו כולל את קו הרכבת לשדה התעופה.
- הכרטיס אפשרי לקניה רק בתחנות רכבת העילית אך הוא כולל מבצע של 1+1 על כמה מהאתרים המרכזיים החשובים של לנודון. לכרטיס זה דרוש תמונת פספורט (הביאו מהבית או הצטלמו בעיר) ולא ניתן להוציא אותו בכל התחנות אלא רק המרכזיות שבהן.
- כדאי לשים לב שבמרבית האתרים הרלוונטיים לכרטיס מבקשים לראות את כרטיס הרכבת בתוקף.
- לפרטים נוספים: https://visitorshop.tfl.gov.uk/tfl/london-travelcard/
כרטיס אויסטר קארד (Oyster card)
זה הוא כרטיס נטען או “כרטיס חכם” מפלסטיק שמנפיקה רשות התחבורה העירונית (TFL). ניתן לטעון אותו בתשלום של עד 90 ליש”ט. לאחר הטענתו ניתן להשתמש בו בטיוב, בחשמלית, באוטובוסים, במספר קווי רכבת אזוריים וב-DLR.
באופן כללי מוזיל כרטיס Oyster card את מחירי הנסיעה בצורה משמעותית מאוד. ניתן לרכוש אותו בתחנות של הטיוב, תחנות רכבת, חנויות וקיוסקים ובמרכזי מידע לתיירים. נדרשת הפקדה קטנה להבטחת החזרת הכרטיס לאחר השימוש.
מההיכרות שלנו ישנם תיירים רבים שמזמינים את הכרטיס, משלמים את הפיקדון אך לא חוזרים להחזיר את הכרטיס ולמעשה מוותרים על כספי הפיקדון.יתרונותיו של כרטיס זה בהשוואה לכרטיס הטרוול קארד הם המחיר וחוסר ההגבלה בשעות השיא. בנוסף, ניתן לחבר עימו כרטיסים נוספים (כרטיס חופשי שבועי לדוגמה, כרטיס יומי אין צורך לקנות עם האויסטר כיוון שההנחה שלו משוקללת בשימוש בכרטיס זה – כלומר לא תשלמו יותר מסכום החופשי יומי של האזור בו אתם נוסעים). למעשה ניתן לחבר אליו את הטראוול קארד השבועי בלי לאבד כסף ואפילו ניתן לבטל אותו במקרה של איבוד הכרטיס או גנבה.את האויסטר מטעינים בכסף (במכונה, עם מזומן או כרטיס אשראי. שימו לב שחלק מהמכונות לא מקבלות מזומן וצריך לחפש ספציפית את אלו שתומכות במזומנים), וכל פעם שמעבירים אותו במחסומים על מנת להכנס לתחנה, יורד תשלום מהכסף שעל הכרטיס. כאשר הכסף שנגבה באותו יום מגיע לסף המחיר של כרטיס יומי, כסף נוסף לא ימשיך להגבות מהכרטיס, גם אם תשתמשו בו עוד פעמים באותו יום. כך שלמעשה, כפי שנאמר מקודם, המקסימום שתשלמו את מחיר הכרטיס היומי. האויסטר מקל בכך את ההתנהלות, מפני שאפשר לטעון אותו פעם אחת בסך כלשהו של כסף, בלי צורך לרכוש כל יום כרטיס יומי. פשוט מעבירים ונכנסים.חסרונו העיקרי הוא הצורך בהפקדה מוקדמת (חמישה פאונד), והעובדה שהוא אינו מעניק את ההנחה של 1+1 של ה Travelcards.
- למידע נוסף: https://www.tfl.gov.uk/tickets/14825.aspx
- ישנה אפשרות להזמין מראש כרטיס אויסטר המיועד לתיירים. למידע נוסף: https://visitorshop.tfl.gov.uk/
- שימו לב – שלאויסטר יש לעיתים תקלות – ב99 אחוז מהמקרים הכל תקין אך כשיש תקלה (למשל איפוס טעינת התשלום שלכם) זה יכול להיות מאוד מתיש להתנהל מול רשויות התחבורה בלונדון
- נכון להיום אפשר לרכוש את כרטיס האויסטר במכונות האוטומטיות. בנוסף אפשר להחזירו לחלק מהמכונות האוטומטיות (בתחנות הגדולות) מה שהופך את השימוש בו לנוח ויעיל יותר.
- כיום אפשר גם להשתמש בכרטיס אשראי (או באפליקציות תשלום בסמארטפון) באותו האופן, גם כך המקסימום שתשלמו בכל יום הוא בעבור כרטיס יומי לאזורים בהם נסעתם. אך שימו לב שכל נוסע צריך להשתמש בכרטיס אשראי אחר ולא ניתן להעביר את אותו אמצעי התשלום בעבור יותר מסוע אחד.
אפליקציות חשובות להתניידות בלונדון
- citymapper london – האפליקציה המרכזית בה תוכלו לראות אילו קוים מגיעים להיכן ומתי.
- Moovit – כן עובד גם בלונדון
- GOOGLE MAP – יעיל מאוד בעיר