אוכל בפריז
כדאי לשים את הקלפים על השולחן- את הדיאטה שהתחלתם מומלץ לעטוף היטב, לשמור במקום צונן ולהשאיר בארץ. אל תוותרו על עולם התענוגות הקולינריים הפריזאי, חובה לנצל את ההזדמנות ולטעום כמה מהמאפים והקינוחים הטובים ביותר בעולם. אמנם בישראל יש שפע של אוכל מגוון ומשובח, אך יש תחומים בהם ישראל לא מתקרבת לעושר הצרפתי. קחו את הטיול בפריז כהזדמנות לחוויה גסטרונומית ותרבותית, שהרי עבורם זהו חלק בלתי נפרד מהאופי המקומי. ארבעת הכוכבים הגדולים של צרפת הם למזלנו גם במחירים שווים לכל כיס- המאפה, הקינוח, הגבינה והיין.
איפה מתחילים?
בולנז’רי (Boulangerie)– זוהי חנות המאפים הצרפתית. עולם אפייה שלם ובו בגטים ולחמים, קוראסונים ושלל מאפים. למעשה, די קשה לטעות וכנראה שכל בולנז’רי שתכנסו אליה תמכור קרואסונים אוויריריים, חמאתיים ומעולים, אבל כדאי ללכת מראש למקומות מומלצים, כדי שתוכלו לטעום את הטופ של הטופ. היכנסו לאחת מחנויות הבולנז’רי המומלצות (ראה כמה מומלצים ברובע הלטיני, במונטמארטר ובאזור האייפל והאינווליד), ותצביעו על כל מה שנראה לכם טוב- קשה להיגמל מהבגט הצרפתי הפריך מבחוץ ורך מבפנים, תטעמו מהבריוש הצרפתי האגדי, ותגלו כמה טוב חמאה יכולה לעשות לכל מאפה. אם תבקשו מהמוכר קרואסון שוקולד, הוא יצחק, שכן בצרפת הוא מכונה “פה אה שוקולד” (pain au chocolat)- לחם שוקולד. אחרי ביקור בכמה מהמקומות הטובים ביותר בעיר אתם לא תבינו למה הלחם הארוך בישראל נקרא בגט והבצק המגולגל קרואסון.
פטיסרי (patisserie)– כדי שחנות תוכל לתלות בחוץ את השלט פטיסרי, היא צריכה לעבור מבחנים ולהוכיח שהיא עומדת בסטנדרט הקינוחים הלאומי. פה תוכלו לפעור עיניים לנוכח קינוחים קטנים, מעוצבים ומשוקעים להפליא ופשוט טעימים נורא. הויטרינות וחלונות הראווה הצבעוניים והמגוונים ימשכו אתכם, וכנראה שמאוד תתקשו לבחור איזה קינוח לקחת- בין המילפויי עם קרם וניל אמיתי, טארט לימון עם מרנג תפוח ושזוף, קרם ברולה, אופרת שוקולד עמוסת שכבות, מקרונים בשלל צבעים וטעמים או אקלר תות-קצפת-וניל. פריז היא ללא ספק גן העדן של הקינוחים, תתענגו על כל רגע.
קינוח מעוצב במיוחד לכריסמס בפושון (צילום מקורי)
מקרונים מפטיסרי פייר ארמה (צילום מקורי)
פרומז’רי (Fromagerie) (למיטבי לכת)- מעדניית גבינות. עולם הגבינות הצרפתי כולל רשימה אינסופית של גבינות בכל הסוגים, מרקמים, צבעים, מידת קושי ואופן הטיפול. כמו שהצרפתים לא שמעו על קמח מלא, כך גם הרעיון של אחוזי שומן נמוכים בגבינות לא הגיע אליהם. ובזכות זה, כנראה שתטעמו פה את הגבינות המיוחדות והטובות ביותר בעולם. המלצה שלנו, לכו לאחת מהפרומז’רי שתמצאו (כמו fromagerie Laurent Dubois) או לדוכן בשוק, ותבקשו המלצה מהמוכרת- אל תרתעו מהעובש, אל תחששו מהכחול האפור הזר. הגבינות יכולות להיראות מאיימות מבחוץ אבל להיות עם טעם עדין ומשובח. אם אתם מעוניינים במחירים זולים יותר, גם בסופרמרקט תוכלו למצוא מבחר עצום של גבינות מצוינות. הרוקפור או הברי בישראל הן רק הד חלוש של הגבינות האמיתיות שתוכלו למצוא פה.
יין (Vin)– וכמובן, איך אפשר בלי היין הצרפתי? יצרנית יין מספר אחת בעולם, המייצרת למעלה מ-5 מיליון טון יין בשנה. אם טעמתם את כל המאכלים המשמינים המומלצים פה, כדאי להרגיע את לחץ הדם עם כוס יין אדום מבורדו או מהיקבים של פרובנאס. תוכלו למצוא פה יינות טובים, צעירים (בוז’ולה) או ותיקים יותר, במחירים מצחיקים. במסעדות תוכלו להזמין כוס יין משובח (verre de vin, ור דה וה) או לנהוג כמקובל בפריז ולהזמין קנקן יין קטן (pichet de vin, פישט דה וה). היין הוא אחד ממוצרי הצריכה החזקים ביותר בפריז, ותוכלו לראות את המבחר יוצא הדופן של יין בכל הסופרמרקט בו תבקרו, כולל גם יינות איכותיים ביותר. למי שרוצה להשקיע יותר- ניתן לרכוש יין מיוחד יותר ב-cave, מרתף בצרפתית וכינוי לחנות יין או בסניפי חנות היין המפורסמת Nicolas. כמו כן, זו הזדמנות מצוינת לרכוש שמפניה אמיתית לא רחוק מעיר הייצור שלה- שמפיין, במחירים קצת יותר סבירים. ב-4-5 יורו בלבד תוכלו להצטייד בבקבוק יין טוב, יורו פלוס-מינוס לבגט (תלוי במקום וברובע), וגבינות החל מיורו וחצי (ניתן לקנות 3 גבינות שונות ב-5 יורו או ב-50 יורו.. תלוי בסוג, מקום וכמות) ויש לכם ארוחה צרפתית מושלמת וזולה!