מה רואים?
(המידע מבוסס על חומר שכתבנו ותרגמנו עם יחד קהילת הידידות קטלוניה ישראל והוא מחולק חינם בברצלונה)
כל האתרים הללו נמצאים אחד ליד השני וניתן לעבור בניהם בקלות יחסית ובזמן קצר:
בית הכנסת הגדול של ברצלונה (Sinagoga Major de Barcelona):
בית הכנסת הגדול של ברצלונה הוא בית הכנסת העתיק ביותר בספרד ואחד העתיקים באירופה. בית כנסת זה, שנבנה במאות הראשונות לכינונה של העיר ברצלונה, הוא זכר למסורת יהודית אדירה שהייתה בעיר (הוא היה אחד מארבעה בתי כנסת שונים שפעלו בברצלונה).
בשנת 1391, לאחר טבח היהודים בברצלונה, מבנה בית הכנסת ששוכן ברחוב Marlet שברובע הגותי, נזנח למשך כמה מאות שנים ועבר למלא פונקציות רבות אחרות (בעיקר חנויות מסוגים שונים). רק ב-1987 היסטוריון בשם ז’אומה ריארה אי סאנס החל לחקור את בתי הכנסת העתיקים באזור והסיק שכנראה מדובר בבית כנסת. הוא “התגלה מחדש” כבית כנסת באופן סופי רק בשנת 1995. מה שהביא להבנה שהמבנה העתיק ששוכן ברובע הגותי הוא למעשה בית כנסת, היא העובדה שהוא כלל שני חלונות גדולים משני צדדיו של קיר החזית המזרחית (הקיר הפונה לכיוון ירושלים) – תיאור שתאם כתבים קדומים על בית הכנסת בברצלונה ותאם את שיטת הבנייה של יהודי ספרד.
מנורה בבית הכנסת היהודי העתיק (צילום: בני ועקנין)
לאחר גילוי זה הפך המקום למוזיאון ליהדות ברצלונה, כאשר מדי פעם אף מקיימים בו אירועים יהודיים (בעיקר בר מצוות של בני הקהילה המקומית בסופי שבוע). בהקשר זה ודאי תרצו לדעת שב-2003 לראשונה לאחר 600 שנים נישא במקום זוג יהודים.לא הרבה נשאר מהבנייה המקורית של בית הכנסת. המבקר בתוך בית הכנסת יכול לחזות בבנייה רומאית עתיקה המכונה “אופוס אפריקנוס”. בנייה זו, שאפיינה מבני ציבור רומאים (אחת ההוכחות שמבנה זה היה מבנה ציבורי בעברו), כוללת בנייה טורית של אבני גזית המסודרות לסירוגין עם בניית לבנים. “אופוס אפריקנום” עתיק זה משמש למעשה כבסיס ויסודות לבניות מאוחרות יותר, בעיקר מימי הביניים.בגלל החוסר בשרידים ארכיאולוגיים מהתקופה היהודית של בית הכנסת, לא ידוע רבות על התנהלות בית הכנסת שפעל במקום. האמונה הרווחת היא שהכניסה הראשית היום היא למעשה מה שהיה הכניסה לעזרת הנשים.
כתובת: Carrer de Marlet 5.
המרחצאות של המקווה הציבורי העתיק (Els banys públics jueus):
בתוך מבנה שמשמש היום כחנות רהיטים בשם S’Oliver נמצאת אחת מפיסות ההיסטוריה היהודית של ברצלונה שהשתמרה בצורה הטובה ביותר. בפינת החנות תוכלו לראות מרחצאות של מקווה יהודי שבנייתם מתוארכת למאה ה-13.
לפי הערכה, מרחצאות אלו שימשו כמקוואות לגברים שטבלו במקום לפני שבתות וחגים.
מרחצאות הנשים של המקווה העתיק נמצאים לא רחוק משם ב- Palla street 8 במקום שהיום משמש כבית קפה. באזור המקווה תוכלו לראות על קיר מהמאה ה-12 פנים של דמויות הקשורות במקווה.
למי שמעוניין לצפות במודל של המקווה, מומלץ לבקר במוזיאון ההיסטוריה של ברצלונה (MHB) שמציג מודל זה.
כתובת: Carrer dels Banys Nous 10.
רחוב באניז נואוס (Carrer Banys nous) ברובע הגותי של ברצלונה:
רחוב זה הוא רחוב מהותי וחשוב בהיסטוריה היהודית של ברצלונה. פירוש שמו של הרחוב הוא “רחוב המרחצאות הציבוריות” או “רחוב המקוואות”. שם זה מלמד על המקווה שעמד כאן בימי הביניים. (מלבד המקוואות שהוזכרו קודם, ניצב מקווה נוסף על המפגש של רחוב זה עם רחוב Boqueria).
בבית מספר 16 ברחוב זה ניתן לראות קיר מהתקופה הרומאית שמשומר באופן כמעט מלא מהמרתף ועד הגג. בקיר זה ישנו סימן לשני מגדלים ריבועיים שהיו באזור בתקופת המאה ה-13. ההערכות הן שמבנים אלו נבנו על יהודי ששמו היה Astruc Bonsenyor.
טירת נוי (El Castell Nouy):
טירת נוי, או “הטירה החדשה” בעברית, סימנה את קצה הגבול המערבי של הרובע היהודי העתיק. הטירה הייתה למעשה אזור מתוחם, היכן שהיום נמצאים הרחובות call , Avignon, וFerran-. מתחם זה, אשר היו לו קירות הן מימי הרומאים והן “חדשים” יותר מימי הביניים (את חלקם ניתן לראות ליד החנות שנמצאת בפינת רחוב Banys), שימש כמקלט עבור תושבי הרובע היהודי בימי פרעות ושמד. התיאור המפורט על היהודים המסתתרים במתחם זה מספר על היהודים שהתחבאו כאן בזמן הפרעות המפורסמות של אוגוסט 1391, שהיוו את ראשית סילוקם של היהודים מצפון ספרד.
מבנה הטירה האחרון, שכלל שני מגדלי שמירה, נהרס במהלך המאה ה-19 כאשר רחוב Ferran נבנה. השריד המקורי היחיד של המבנה שנשאר במקום היא קשת גותית שנמצאת ברחוב call מספר 5.