טיסה סדירה

שותף בכיר בכתיבת העמוד: ליאור פרג'

מידע כללי

בין הטיסות השונות ניתן להבחין בין מספר דרכים. אחד המונחים שחשוב להכיר הוא “טיסה סדירה”, אשר לפי ההגדרה היא טיסה המתקיימת לאורך עונת התיירות במסלול ובמועדים יחסית קבועים – זאת להבדיל מטיסות השכר (צ’ארטר) שנפתחות בעיקר במועדי התיירות המרכזיים על פי הביקוש. טיסה סדירה נקבעת על ידי אנשי חברת התעופה, בתיאום עם גורמים שונים (מנהל התעופה האזרחי, למשל), כשבדרך כלל מדובר על קו קבוע שנמשך חודשים ארוכים או אפילו שנים, עם שינויים מינוריים אפשריים.







יתרונות הטיסות הסדירות

יודעים לקראת מה הולכים – במקרה של טיסות סדירות, אין כמעט מקום להפתעות. המועדים והיעדים קבועים, כך שקל יותר לתכנן את הנסיעה הספציפית שלכם לחו”ל. בנוסף לכך, להבדיל מטיסות השכר שנפוצות בעיקר בחודשי התיירות החמים (בעיקר הקיץ והחגים), טיסות סדירות ליעד מסוים עשויות לצאת בכל אחד מימות השנה.
דיוק – הסבירות שטיסה סדירה תצא ליעדה בזמן המיועד גבוהים מאשר המקרה של טיסת שכר. הסיבה לכך היא שטיסות השכר מבוססות על חברות להן צי מטוסים וכוח אדם מצומצם ביחס לטיסות הסדירות, מה שעלול להביא לאיחורים. כמובן שזהו לא הפרמטר היחידי שמגדיר את רמת הדיוק, מה גם שחברות תעופה שונות מאופיינות ברמות דיוק שונות. ב2016 פורסם מחקר בינלאומי שהראה שהחברה הדייקנית ביותר בעולם היא Air Baltic, בעוד שאף חברה ישראלית לא נמצאת ברשימת 20 החברות המדויקות בעולם.
ביטולים – גם מבחינת ביטולי טיסות לחו”ל אפשר להיות רגועים יותר מבמקרה של טיסות שכר, שעלולות להתבטל עקב תפוסה נמוכה של המטוס – מה שלא קיים בטיסות סדירות שיוצאות בכל מקרה (למעט מקרים נקודתיים מאד). אם טיסה סדירה מתבטלת, נקודה נוספת, מגיע פיצוי שלא ניתן לרוב בטיסות שכר. העובדה שהחברות המבצעות טיסות סדירות הן לרוב גדולות יותר מאשר אלה שמציעות טיסות שכר עשויות להיות פלוס נוסף מבחינת האמינות שלהן (למידע נוסף על שינוי וביטול טיסה).
גמישות – למרות שאת מועדי הטיסות הסדירות לא ניתן לשנות, רוב חברות התעופה מעמידות אפשרות לשינוי פרטי הכרטיס, אפשרות שלא קיימת לרוב בטיסות שכר. הדבר כרוך בקנס כספי, בהתאם לתנאים הספציפיים של הכרטיס שנרכש, אך עדיין מציע גמישות וביצוע שינויים שנדרשים לא פעם.

חסרונות הטיסות הסדירות

המחיר – למרות שכל טיסה צריכה להישקל לגופה, אפשר לראות שברוב המקרים הטיסות הסדירות יהיו מעט יקרות יותר מאשר טיסות השכר. בנוסף לכך, מחירי הטיסות עולים ככל שהמושבים במטוס מתמלאים להם, כך שמי שמזמין טיסה ברגע האחרון (וזה יכול להיות גם ימים או שבועות לפני מועד הטיסה) נאלץ להוציא מכיסו לא מעט כספים.
היצע טיסות מצומצם – לא תמיד אפשר להסתמך על הטיסות הסדירות בלבד על מנת להגיע ליעדים מסוימים במועדים בהם חפצים בכך. זאת ועוד, אם מתבוננים רק על הטיסות הסדירות עלולים לגלות שהמטוסים מתמלאים בקצב מהיר ומבעוד מועד (כי הרי פרטי הטיסה ידועים זמן רב מראש), כך שאלה שמחכים עד לרגע האחרון יכולים להתבסס פעמים רבות רק על טיסות השכר שעשויות להיפתח ולהיסגר בתוך ימים.
פיצויים – זה לא נכון תמיד וגם לא בכל המדינות, אבל יש מקרים בהם לא ניתן לקבל פיצוי אם חברת טיסה סדירה פושטת רגל, בעוד שבמקרה של טיסת שכר דווקא כן.




המלצות וטיפים

  • הן לטיסות סדירות והן לטיסות שכר יש יתרונות משלהן, כך שלא ניתן להגיע לתשובה חד משמעית לגבי איזו טיסה עדיפה. כלל האצבע שנכון פעמים רבות (אבל לא תמיד) הוא שבמקרה של טיסות “ספונטניות” או הזמנות מאוחרות יחסית טיסות סדירות מומלצות פחות אך נחשבות לפתרון מועדף כאשר יודעים מראש להיכן רוצים לטוס ומתי. טיסות שכר הרי קשה ולעיתים בלתי אפשרי להזמין חודשים קדימה.
  • לא תמיד הנוסע הישראלי יודע או מתעניין לגבי סוג הטיסה שהוא הזמין, ולא תמיד זה גם משנה: אם יש טיסה של חברה סבירה במועד שמתאים לנו ובמחיר סביר, כנראה שנזמין אותה. ובכל זאת, מכיוון שצריכות להיות ציפיות שונות לגבי כל אחת מהטיסות (למשל במקרה של איחורים וביטולים), כן מומלץ לברר במעמד ההזמנה אם הטיסה היא טיסה סדירה או טיסת צ’ארטר.
  • לצורך העניין ישנם טיסות סדירות יומיות מישראל לכל היעדים המרכזיים באירופה כמו ברצלונהפראגפריזלונדוןרומאמדריד ולכל היעדים הללו ישנם גם טיסות צ’ארטר כתלות בביקוש (בעונות החמות ולקראת אירועים חשובים יש יותר טיסות). לרוב ההבדלים בין הטיסות הסדירות לטיסות השכר ליעדים הללו מינורים עד לא קיימים.

אולי יעניין אתכם גם: