מידע כללי
פארק גואל (Parc guell) תוכנן ועוצב על ידי האייקון המרכזי של אדריכלי המודרניסטה בברצלונה אנטוני גאודי בהשראת מקדש אפולון בדלפי שביוון. בפארק תוכלו לראות את אחד מסמלי העיר, הלטאה-דרקון, לחזות במופעי רחוב, ובעיקר להסתובב באחד הפארקים המיוחדים שיש לברצלונה בפרט ולאירופה בכלל להציע. פארק גואל הוא אחת מהאטרקציות המרכזיות של ברצלונה ואחד מאתרי המורשת הבינ"ל של אונסק"ו בעיר. הפארק משלב רוח חופשית, בנייה של גאודי ונוף עירוני ירוק. הפארק הוא אחד באחד מהאתרים המזוהים ביותר עם תנועת המודרניסטה ולצד הסגרדה פמיליה והקאסה בליו – ממבני האדריכלות המתויירים ביותר של תנועה זו.
ההיסטוריה של פארק גואל
מטרת הפרויקט המרכזית, אותו בנה גאודי עבור פטרונו גואל, הייתה להיות מתחם דיור עבור המעמד הגבוה, הניצב על גבעה הצופה על העיר ברצלונה. הפארק נבנה בין השנים 1900-1914 והוכרז על ידי ארגון אונסק"ו כאתר מורשת בינלאומית בשנת 2005. גאודי בנה למתחם את שער הכניסה ושתי וילות לדוגמה, אותן ניתן לראות בפארק עד היום. בגלל המרחק של האזור מהעיר ברצלונה (כמובן באופן יחסי – המבקרים שבאים אל העיר כיום לא מפספסים את הביקור בפארק, אליו אפשר להגיע עם אוטובוס אחד), המיזם כשל ונשאר עזוב עד שנרכש על ידי העירייה והפך להיות פארק פתוח לציבור (בעבר כולו כלל כניסה חינם ובשנים האחרונות חלקו מאפשר כניסה חינם וחלקו כולל כניסה בתשלום).
מה רואים בפארק גואל?
רחבת הכניסה המיוחדת מיועדת להיות חוצץ בין העיר לבין המתחם היוקרתי. כמה מטרים אחרי הכניסה ניתן לראות את הלטאה-דרקון שיש הטוענים שהוא הדרקון אותו חיסל סנט ג'ורדי מגן הקטלוניים (כל אחד יכול להחליט על פי ראות עיניו…) הפולט מים, שהפך לסמלו של גאודי ולאחד מסמלי העיר ברצלונה. בכניסה רואים גם את שני ביתני הכניסה הצבעוניים הנראים כאילו יצאו מסיפור אגדות ואת המתחם המפואר הקרוי "חדר מאה העמודים", שנועד להגן על התושבים מפני הגשם, בו ניתן לראות עמודי אבן רומאיים וארבעה פסיפסים המודבקים על התקרה הנראים כשמש.
גג המתחם הוא הבסיס לשטח הציבורי שנמצא מעל, ובו ניתן לראות עמודים מרשימים וסמלים צבעוניים בסגנון קטלוני על התקרה. גאודי בנה את השטח הציבורי של הפארק בהשפעת החופים של ברצלונה. ספסלי האבן הבנויים בצורת נחש מעוטר מותאמים לצורת הגב ומאפשרים ישיבה נוחה ביותר. כדי להמחיש את הירידה לפרטים שהושקעה במתחם – המשטח כולו מוטה, מה שמביא את מי הגשם לזרום דרך מרזבים המצויים במקום.
גאודי האמין בשילוב בין אדריכלות לאלמנטים הטבעיים המקומיים, ולכן בנה בפארק טרסות הבנויות בצורת עצים מאבנים מקומיות, שבהם שולבו חורי קינון לציפורים וגשרי אבן תלויים בצורה טבעית החוצים את התנועה בפארק. גם הוילות בשכונה נועדו להשתלב בנוף הטבעי ולכן אינן בולטות. אחת הוילות היא בעלת גג חרוטי כחול-לבן שבקצהו צלב, ולשניה גג לבן בעל כיפה מעל הבסיס החום.

מתחם הכניסה לפארק גואל, מבט מלמטה ומלמעלה (תמונות מקור)
בפארק ישנו מוזיאון קטן ונחמד המוקדש לגאודי. מבנה המוזיאון שימש כביתו של גאודי עצמו בתקופה שעבד ותיכנן את הפארק. שווה להעיף מבט במוזיאון – אם קונים כרטיס כניסה בסגרדה פמיליה ניתן לרכוש כרטיס המאפשר כניסה לשני האתרים (הפוך זה לא תופס, אז שווה להתכונן מראש).
הלטאה-דרקון של גאודי (צילום מקורי)
ביתו של גאודי ומבנה המוזיאון (תמונת מקור)