טיסות ונשים בהריון: מתי ולמה?
הנושא של טיסה במהלך הריון נחקר רבות במהלך השנים, אם כי כיום אין עדיין תמימות דעים מלאה ביחס אליו. טענות לפיהן הטיסה עלולה לפגוע בעובר עקב הקרינה הקוסמית במטוס או השינויים הדחופים ברמות לחץ האוויר לא הוכחו כנכונות מבחינה מחקרית. מנגד, יש חשש שאפשר לראות כמתקבל על הדעת מקרישיות יתר שעלולה להביא לתרחישים ריאתיים במקרה של ישיבה ממושכת במטוס. כמו כן, ברור שנשים שהמצב הרפואי שלהן מורכב – הריונות בסיכון גבוה, דימומים מאסביים במהלך אותה תקופה או מחלות כרוניות – יוכלו לטוס רק באישור של רופא שמכיר את מצבן ואת ההיסטוריה הרפואית שלהן.
למרות שלכל חברת תעופה עשויים להיות חוקים שונים משלה ביחס לשאלת הטיסה בהריון, רוב החברות מאפשרות לנשים לטוס עד סוף החודש השמיני להריון שלהן, כלומר, השבוע ה-36 (עד 32 שבועות כאשר יש יותר מעובר אחד). הסיבה לכך היא לא בהכרח החשש מאותה פגיעה במהלך ההריון, שכאמור לא קיימת ככל הנראה, אלא עקב הדאגה הבהחלט סבירה שהלידה תתבצע במהלך הטיסה: ברור שזה לא נעים ואפילו מסוכן לכל המעורבים, כשהמשמעות מבחינת חברת התעופה היא שעליה לבצע נחיתת חירום. טיסה במהלך החודש התשיעי של ההריון תהיה אפשרית רק במקרים נדירים ומצריכה אישור מיוחד של הרופא, הניתן עד 72 שעות ממועד הטיסה.
כחלק מההליך הפרוצדורלי של טיסת נשים בהריון, נדרשות הן בדרך כלל בטיסות משלב מסוים (שבוע 28 והלאה) להנפיק אישור רפואי מרופא מומחה. מטרת האישור היא להראות שלפי חוות דעת המקצועית של הרופא, האישה כשירה לטיסה מכיוון שההריון שלה תקין ולא מגביל אותה בכך. חוות הדעת צריכה לכלול גם את התאריך המשוער של הלידה, שלבטח ישפיע אף הוא על ההחלטה הסופית של חברת התעופה. על האישור להינתן עד יומיים לפני מועד הטיסה.
יש חברות שמקפידות פחות על הנהלים שתוארו מעלה. גם אם זה המצב, מכיוון שזו הבריאות שלך אנחנו ממליצים שכן לבקש את חוות הדעת הרפואיות המקצועיות לפני ההחלטה הסופית. באשר למועד הטיסה הרצוי מבחינתן של נשים בהריון, דעה רווחת היא שהשליש האידיאלי לטיסות במהלך הריון הוא השליש השני, מאחר וזוהי תקופה “רגועה יחסית”: החלק הארי של איברי העובר כבר התפתח, תופעות הלוואי משמעותיות פחות וגם מצב הרוח גבוה יחסית.