טיסות של נשים בהריון

שותף בכיר בכתיבת העמוד: ליאור פרג'

מידע כללי

נשים בהריון נמצאות בתקופה מרגשת ולחוצה כאחד, עם השפעה על כל אחד מהיבטי החיים. נשים רבות אינן מעוניינות לעצור את החיים שלהן או אפילו לעלות על מטוס ולהגיע לאחד מיעדי העולם. הן ירצו בוודאי לדעת האם זה מותר (ובטח האם זה כדאי) לטוס במהלך תקופת ההריון שלהן. למרות שברוב המקרים אין לכך מניעה חוקית, כן יש דברים שצריך לקחת בחשבון.




טיסות ונשים בהריון: מתי ולמה?

הנושא של טיסה במהלך הריון נחקר רבות במהלך השנים, אם כי כיום אין עדיין תמימות דעים מלאה ביחס אליו. טענות לפיהן הטיסה עלולה לפגוע בעובר עקב הקרינה הקוסמית במטוס או השינויים הדחופים ברמות לחץ האוויר לא הוכחו כנכונות מבחינה מחקרית. מנגד, יש חשש שאפשר לראות כמתקבל על הדעת מקרישיות יתר שעלולה להביא לתרחישים ריאתיים במקרה של ישיבה ממושכת במטוס. כמו כן, ברור שנשים שהמצב הרפואי שלהן מורכב – הריונות בסיכון גבוה, דימומים מאסביים במהלך אותה תקופה או מחלות כרוניות – יוכלו לטוס רק באישור של רופא שמכיר את מצבן ואת ההיסטוריה הרפואית שלהן.

למרות שלכל חברת תעופה עשויים להיות חוקים שונים משלה ביחס לשאלת הטיסה בהריון, רוב החברות מאפשרות לנשים לטוס עד סוף החודש השמיני להריון שלהן, כלומר, השבוע ה-36 (עד 32 שבועות כאשר יש יותר מעובר אחד). הסיבה לכך היא לא בהכרח החשש מאותה פגיעה במהלך ההריון, שכאמור לא קיימת ככל הנראה, אלא עקב הדאגה הבהחלט סבירה שהלידה תתבצע במהלך הטיסה: ברור שזה לא נעים ואפילו מסוכן לכל המעורבים, כשהמשמעות מבחינת חברת התעופה היא שעליה לבצע נחיתת חירום. טיסה במהלך החודש התשיעי של ההריון תהיה אפשרית רק במקרים נדירים ומצריכה אישור מיוחד של הרופא, הניתן עד 72 שעות ממועד הטיסה.

כחלק מההליך הפרוצדורלי של טיסת נשים בהריון, נדרשות הן בדרך כלל בטיסות משלב מסוים (שבוע 28 והלאה) להנפיק אישור רפואי מרופא מומחה. מטרת האישור היא להראות שלפי חוות דעת המקצועית של הרופא, האישה כשירה לטיסה מכיוון שההריון שלה תקין ולא מגביל אותה בכך. חוות הדעת צריכה לכלול גם את התאריך המשוער של הלידה, שלבטח ישפיע אף הוא על ההחלטה הסופית של חברת התעופה. על האישור להינתן עד יומיים לפני מועד הטיסה.

יש חברות שמקפידות פחות על הנהלים שתוארו מעלה. גם אם זה המצב, מכיוון שזו הבריאות שלך אנחנו ממליצים שכן לבקש את חוות הדעת הרפואיות המקצועיות לפני ההחלטה הסופית. באשר למועד הטיסה הרצוי מבחינתן של נשים בהריון, דעה רווחת היא שהשליש האידיאלי לטיסות במהלך הריון הוא השליש השני, מאחר וזוהי תקופה “רגועה יחסית”: החלק הארי של איברי העובר כבר התפתח, תופעות הלוואי משמעותיות פחות וגם מצב הרוח גבוה יחסית.

שאלת הביטוח

במקרה של ביטוח נסיעות לחו”ל, התמונה שונה ומעט מחמירה יותר. כאן, חברות הביטוח מעוניינות להפחית את ה”סיכון” מבחינתן עוד יותר, ולכן מבטחות אך ורק נשים עד לפרק זמן מסוים של ההריון. ברוב המקרים, עד סוף החודש השביעי, בשבוע ה-32 לערך להריון, יכולות נשים לרכוש פוליסה. לאחר מכן, אם הן טסות הן לא מבוטחות כלל.

חברות ביטוח רבות משווקות פוליסות ביטוח נסיעות המותאמות באופן מלא לנשים בהריון, פוליסות שבאופן שאינו מפתיע יהיו יקרות בעשרות או אפילו במאות אחוזים ביחס למחירים ה”רגילים” של הביטוח. הפוליסות האלה כוללות מספר סעיפים ייחודיים למצב זה, דוגמת כיסוי כספי לתרחישים של החמרת הריון, חס וחלילה, או אפילו כיסוי לשלבים הראשונים של הלידה במקרה של לידת פג.




המלצות וטיפים

  • מכיוון שטיסות ארוכות בהריון עלולות שלא להיות נוחות, בלי קשר לשאלה הבריאותית שלהן, יש נשים שממליצות שלא לבצע טיסות ארוכות מדי. על פי התפיסה הזו כן אפשר לטוס למזרח התיכון או לאירופה, למשל, אך מומלץ הרבה פחות להעביר שעות ארוכות מאד במטוס בדרך ליעדים אקזוטיים או מרוחקים. אם בכל זאת בחרת לטוס ליעד מרוחק יותר – מומלץ לבחור בטיסה עם עצירת ביניים.
  • כדי למנוע סיבוכים הנובעים מישיבת יתר, מומלץ לאישה ההרה להקפיד לקום על הרגליים אחת לשעה לפחות ולצאת להליכה קצרה במטוס. כדי למנוע נפילות שאפשריות למשל עקב כיסי האוויר, חשוב לאחוז בכסאות שליד המעבר במהלך ההליכה.
  • בהמשך לסעיף הקודם, מומלץ לנשים בהריון לבחור במושבים הנמצאים בצמוד למעבר, מה שיקל עליהן לבצע את הקימה וההליכה החיונית במהלך הטיסה.
  • למען שיפור הנוחות, מומלץ לטוס במטוסים גדולים יחסית, שיהיו פחות רגישים ללחצי אוויר.
  • חשוב לשתות הרבה מים במהלך הטיסה, ובכך למנוע את הסיכון להתייבשות.
  • אף נוסע לא יכול לוותר על הידוק חגורת הבטיחות סביבו. במקרה של נשים בהריון, מומלץ למקם את החגורה נמוך יחסית, סביב אגן האישה.

עוד עמודי מידע באתר על טיסות