על פרנץ קפקא (Franz Kafka)
מתוך העמוד באתר – אישים בפראג
פרנץ קפקא היא סופר יהודי-גרמני שפעל במאה ה-19 ובראשית המאה ה-20 ונחשב לאחד הסופרים הגדולים של המאה ה-20. רוב כתביו לא התפרסמו בחייו הקצרים, אלא לאחר מותו בגיל 40 משחפת ע”י חבריו. קפקא הוא אחת הדוגמאות להצלחות ולקשיים של השתלבות יהודי פראג בחברה בעיר. קפקא נקרא על שם הקיסר פרנץ יוסף, שהעניק זכויות רבות ליהודים. משפחתו הייתה משפחה יהודית שהייתה מעורבת בחברה הגבוהה. מנגד, משפחתו הייתה גרמנית כך שההמון הצ’כי ראה בהם גרמנים ולא צ’כים, ואילו הגרמנים טענו שהם יהודים ולכן היו קוראים להם צ’כים ולא גרמנים.
קפקא נולד בפראג ובה גם התבגר, לבית של אבא סוחר וקפדן במיוחד. את רוב חייו הבוגרים ואת שנות הכתיבה שלו העביר בעיר פראג. למרות זאת, הוא לא כתב בצ’כית אלא בשפת האצולה המקומית – גרמנית. ילדותו בבית קפדן ובעיות הזהות בתור גרמני-יהודי בצ’כיה התבטאו ביצירותיו הספרותיות הגדולות והמפורסמות בכל העולם, כמו: “הגלגול”, בה אדם הופך לחרק כדי להשיג חירות, או “המשפט”, בה עומד הגיבור בפני משפט ואינו יודע על מה מואשם, אך למרות זאת משתדל להכין כתב הגנה.
הזהות המעורבת שלו הביאה אותו גם להסתכלות מיוחדת על היהדות. הוא לא היה אדם דתי, והיטיב לבטא את תמצית הלאומיות היהודית החילונית כאשר אמר “היהדות איננה סיפור של אמונה, היא בעיקר התנסות חברתית”.
גם הנופים של פראג התבטאו בכתביו. לא פעם כתב על כיכרות העיר ועל תחושת הניכור של זר הצופה בהמון המתכנס בכיכר.
יצירותיו של קפקא היו אסורות לקריאה בזמן השלטון הקומוניסטי בפראג, בגלל “מסריו החתרניים” המבקשים חופש לאדם הפשוט. הוא חזר לתודעה המקומית רק לאחר מהפכת הקטיפה ב-1989 שסילקה את הרוסים מהעיר. וכך, הסופר שהגדיר את הכתיבה הספרותית כתפילה, הפך להיות אחת הדמויות המוכרות והמוזכרות ביותר בעיר פראג והסופר הלאומי של אלו שראו בו גרמני בימי חייו. מבנים הקשורים בסופר פרנץ קפקא:
1) הבית בו נולד הסופר – בחזית הבניין מוצב פסל ברונזב בדמותו. הבית נמצא בכיכר קפקא, בהצטלבות הרחובות מייזלולובה-קפרובה, סמוך לכנסיית ניקולס הקדוש.
2) “בית הדקה” – הבית בו גדל קפקא ובו בילה את שנות ילדותו. זהו בית גותי מן המאה ה-15 שחזיתו שופצה בסגנון רנסנס.
3) בית הספר של קפקא – ממוקם ברחוב מאזנה 6. בית ספר בו למדו יהודים רבים שדיברו גרמנית.
4) בית מספר 22 בסמטת האלכימאים ברובע המצודה – היה ביתו של קפקא במשך 10 חודשים בלבד, אך היום הוא האתר המרכזי של ה”עולים לרגל” לסיורים בפראג בעקבות הסופר.
5) למעריצים ה”אמיתיים” – בית הכנסת החדש ישן של פראג הוא המקום בו חגג קפקא את יום הולדתו.