מה רואים בגשר קארל?
בתחילת הגשר המדהים, שבנייתו החלה בשנת 1357, ניצב מגדל מרשים ולאורכו ניצבים משני צידיו 30 פסלי קדושים נוצרים וגיבורים מקומיים, רובם בנויים בסגנון הבארוק והם הייחוד האמיתי של הגשר. אורכו של הגשר 516 מטר ורוחבו כ-10 מטר והוא נשען על 16 קשתות.
המגדל בכניסה לגשר קארל (צילום מקורי)
מהגשר נשקף נוף עוצר נשימה של צריחי הכנסיות של העיר ובראשן קתדרלת סנט ויטוס ומצודת הפרלמנט. הגשר הוא האזור המושלם לטיול רגלי, גם בשעות היום וגם בשעות הערב.
לאורך היום ניתן למצוא על הגשר דוכנים, המוכרים דברי אמנות מקומית ומופעי מוסיקה, התורמים לאווירה הנעימה באזור. מופעים אלה פרוסים לכל אורך הגשר ורחוב “מוסטצקה” (רחוב הגשר) המוביל לכיכר סטרומצקה.
מופעי רחוב בגשר קארל – המתקיימים לכל אורך שעות היום (צילום מקורי)
הפסלים המרכזיים אותם ניתן לראות בגשר קארל:
פסלו של יהושע הצלוב ועליו כתובת עברית המוכרת לדתיים מתפילת הקדושה “קדוש, קדוש, קדוש, ה’ צבאות”
חשוב לציין שהפסל לא נבנה בפעם אחת. בתחילה היה צלב עץ, אח”כ הוסיפו את דמותו של ישו, ואת כתובת הזהב הוסיף יהודי שקביל קנס ועונש לממן את כתובת זו כיוון שהואשם בבזוי פסלו של הקדוש הנוצרי. עם מעניין אותכם עוד על נושא החיים היהודים בעיר – לאורך השנים מומלץ לקרוא בעמודים הבאים: פראג והיהודים והרובע היהודי בפראג.
ישו הצלוב (צילום מקורי)
פסל מעניין נוסף הוא הפסל של הקדוש המפוסל ביותר בעיר, פסלו של הקדוש יאן מנפומוק. סיפורו של יאן הוא סיפור של התמודדות של איש הדת המקומי מול המלך הזר (ולדיסלב הרביעי), שעקב החיכוכים ביניהם החליט לזרוק את יאן לנהר הוולטובה. האגדה מספרת שהסיבה לסכסוך הייתה שיאן, הכומר הנאמן, לא הסכים לגלות למלך את סודות אשתו המלכה שהתוודתה בפני יאן. הסיבה שפסליו של יאן ממלאים את העיר היא מכיוון שהכנסייה הקתולית ניסתה להפיץ את פסליו על מנת לגרום למאמינים צ’כים לקבל עליהם קדוש צ’כי אחר לאחר מותו של יאן הוס.
שתי הדמויות הנמצאות לרגלי פסל זה מבריקות כיוון שמאמינים נוצרים ושאר תיירים רבים נוגעים בכף הרגל של הפסל, בגלל האמונה הקתולית הסוברת שבפעולה זו יתגשמו כל משאלות הנוגע. פסל זה הוא הפסל הראשון שנבנה על הגשר. הכתר שמסביב לראשו של יאן מסמל את מות הקדושים שלו.
פסל יאן מנפומוק (צילום מקורי)
עוד פסל של קדוש אשר כדאי להתעכב עליו הוא פסלו של ויטוס הקדוש מגן העיר פראג, על שמו גם נקראת הקתדרלה הגדולה ברובע המצודה.
פסלו של ויטוס הקדוש (s Zp at cs.wikipedia)
פסלו של יאן מנפומוק (צילום: JMazzol)
פסלים חשובים נוספים
פסל נוסף הוא פסלו של המלך ואצלב הקדוש, המלך שהצ’כים “העלו מהאוב” ונתנו לו את הזכות להירשם בספרי ההיסטוריה כקדוש, מפני שהם סבורים שהוא זה אשר איחד לראשונה את שבטי האזור ובכך הפך אותם לצ’כים.
בנוסף, תוכלו לראות על הגשר את פסלה של לויטרגד, הנזירה העיוורת. לויטרגד הייתה בטוחה שישו דיבר איתה והיא נגעה בפצעיו.
פסלו של התורכי מפראג, ששומר על אסירים נוצריים בשעה שחבריהם מנסים לאסוף כסף כדי לשחררם – סמל לתקופה הקצרה של השליטה העותמאנית בעיר.
חשוב לדעת: כל הפסלים הניצבים כיום על הגשר אינם הפסלים המקוריים, כי אם העתקים מדויקים שלהם. את הפסלים המקוריים מסוף המאה ה-17 ניתן למצוא במוזיאון הלאומי.
גשר קארל בשעת שקיעה – מומלץ לבוא לבקר במקום בשעות שונות של היום