בית החולים סיינט פאו בברצלונה | Saint Pau Hospital

עדכון סתיו 2024

כמות התיירים בברצלונה במגמת ירידה. לכן, אין דחיפות ברכישת כרטיסים מראש אם ברצונכם להגיע אל בית החולים סיינט פאו, אך רכישה מראש עשויה להיות משתלמת יותר בחלק מהמקרים - בין אם רכישת כרטיס בהנחה או רכישת כרטיס משולב לכמה אטרקציות. להזמנת כרטיסים מראש לבית החולים סיינט פאו: בקישור הזה עם 5% הנחה (קוד קופון HAKO5) | בקישור הזה עם אפשרות ביטול בחינם

מידע כללי

למרות שמוזר לדבר על בית חולים כאתר תיירות, בית החולים על שם הקדוש פאו שנמצא בתוך רובע האישמפלה הוא לחלוטין אתר תיירות ובעבר נחשב לקומפלקס הרפואה מהיפים ביותר בעולם, (תואר שהוא איבד כאשר חדל מלתפקד כקומפלקס רפואה). בית החולים בנוי בסגנון המשלב את בניית המודרניסטה המפרסמת של ברצלונה יחד עם  שאריות עיצוביות בסגנון “מוח’דר” – (שאריות מוטיבים מהתקופה המוסלמית בספרד מהמאה ה-11) ובציורים סילביניים מהממים ביופיים. כדי ליצור אווירה נעימה להבראה, המבנים שהיו בעבר מחלקות בית החולים ממוקמים בינות גינות יפיפיות מתחת לחזית אבן מדהימה המעוטרת בתגליפי מוזאיקה ססגוניות ואריחי חרסינה.

צריחיו של בית החולים המפורסם  (צילום: Bernard Gagnon, תחת CC BY-SA 3.0)

לאטרקציה זו, ולשלל אטרקציות נוספות ישנם 5% הנחה לגולשי הכל על באתר זה.

כל שצריך לעשות הוא ללחוץ על כפתור ההזמנה, ואז במעמד ההזמנה להזין את קוד הקופון HAKO5.

ההיסטוריה של המנזר

ההיסטוריה של המקום לא פחות מעניינת ממה שרואים בו. מבני בית החולים הוקמו כאשר עבר בית החולים (שהוקם במאה ה-15) ממקום מושבו הקודם (המשמש כיום את הספרייה הלאומית של קטלוניה) לקומפלקס מודרני שנבנה בין השנים 1901 – 1930 בתכנון ובביצוע של האדריכל לואיס דומנץ’ מונטנר (שהיה אולי הפרסונה האדריכלית החשובה ביותר בברצלונה יחד עם גאודי, ופוצ’ק).

ההחלטה להעביר את בית החולים ממקומו הישן למקומו המחדש נבעה מגידול האוכלסין של ברצלונה, פריצת החומות שבעקבותיה נבנתה שכונת האישאמפלה (ראו ההסטוריה של ברצלונה), והעובדה שנמצא תורם שרצה להאדיר את שמו על ידי בניית בית החולים. בשנת 1897 הותיר בצוואתו פאו ז׳יל, בנקאי ממוצא קטלוני שהתגורר בפריז, ירושה של שלושה מיליון פזטות להקמת בית חולים אזרחי שיישא את שמו בתוספת התואר קדוש (כך שאם אתם בקיאים ברזי הנצרות ומתוסכלים שאינכם יודעים מי הוא הקדוש פאו דעו שמדובר בקדוש מפוקפק, שזכה בקדושתו על ידי עשיית כסף…).

בניית בית החולים זיכתה את מונטנר בתואר “הבניין הטוב ביותר” בפעם השלישית. שני פרסיו הראשונים של מנטנר נגעו לארמון המוזיקה הקטלנית ולקאסה לאו מוררה (Casa Lleo Morera) הידועים.

כמו מבני גאודי בברצלונה גם מבנה  בית החולים הוכרזו בשנת 1997 על ידי ארגון אונסק”ו כאתר מורשת עולמית, אך החל משנת 2014 הוא אינו מתפקד יותר כבית חולים כי אם כמוזיאון ומרכז תרבותי.




מה רואים בבית החולים

בית החולים, המשתרע על שטח של 300 מ”ר, נבנה בסגנון המודרניסטה ונחשב לאחד מבית החולים היפים בעולם (מבחינה ארכיטקטונית). מבני בית החולים כוללים בניין ניהולי אחד (המבנה החשוב ביותר והמרכזי של בית החולים שרבים המסתפקים בביקור בו בלבד) ו-27 ביתנים אשר שימשו בעבר את המחלקות השונות. כל ביתן בנוי באופן שונה תוך שמירה על הרמוניה בין המבנים השונים. בין חלק מהמבנים ישנם מעברים תת קרקעים שמעצימים את עוצמת הביקור (ניתן לרדת אליהם כאשר המקום לא בשיפוץ).

בית החולים כולל פסלים רבים, למשל פסלו של פאו ז’יל ופסליהם של קדושים נוצרים הקשורים ברפואה. עוד מפורסמים פסלי שלושת המלאכים המייצגים את שלוש הסגולות התיאולוגיות הנוצריות: אמונה, תקווה וצדקה.

בבניה שלא משאריה אף אחד אדיש תוכלו לראות את כל אומנות המדורניסטה במיטבה – שילוב של קרימקה צבעונית קטלונית, סממנים גותים וניאו גותים (המתאפיינת בחלונות מצועצעים ועמודים מעוטרים), לצד סממנים מוסלמים (בניית הקשתות והכיפות של המבנים) והכל בבניה גדולה ופרופרציונאלית שנועדה ליצור רושם בצופה.כמו אומנות המודרניסטה כולה גם האדריכלות של מונטנר בבית החולים ובכלל כוללת ההערכה לטבע (וגם בגלל אמונתו של האדריכל שהחשיפה לטבע, עצים, וגנים נפלאים של החולים בסיינט פאו, היא זאת שתעזור לחולים להבריא מהר יותר ולשוב לאיתנם). כך שתוכלו לראות מרחבי טבע גדולים בין מחלקות בית החולים, חלקים שלמים  בבניה שאמורים להזכיר את גלי הים. עוד רצוי להזכיר בחלק זה את הזרימה של המבנה עם הטבע. צורת בנייתו המעויינת של מבנה בית החולים והפניה דרומה מאפשרת זרימה של אוויר וכניסה של אור השמש.מלבד מוטיבים קטלונים מקומים, מוטיבים מוסלמים ואזכוריים טבעיים, לואיס דומנץ’ מונטנר האמין גם ביכולות הרפואיות של צורה וצבע, ולכן הקפיד כל כך למלא את חלל בית החולים עם פסליו של ה”קדוש” פאו ופסלים אחרים (עליהם דברנו קודם), ובעיטורי מוזאיקה צבעוניים להפליא (מלבד הקרמיקה הצבעונית הקטלונית תוכלו לראות לא מעט חלקי קיר צבועים ועיטורים גותים המאופיינים בצריחים ובראשי עמודים). כל אלו יוצרים אווירה מדהימה ושונה כל כך מבתי החולים הלבנים ירוקים שאנו מכירים. מעציב במיוחד אם כן, ששום חולה לא יוכל להנות יותר מעיצוב מרומם זה, שכן בית החולים הועבר למבנה אחר וכאמור משמש היום כמוזיאון.

כיכר בית החולים (צילום: Jordiferrer, תחת CC BY-SA 3.0)




המלצות "הכל על" למבקר בבית החולים

  • מומלץ לבוא ולבקר במקום אפילו רק במבט מבחוץ או בתוך המבואה, אם כי רק למי שיש לו מספיק בזמן בעיר- יותר מיומיים-שלושה וראה כבר את אתרי המאסט של ברצלונה. המלצה זו מתחזקת אם אתם מבקרים בברצלונה כבר פעם שניה או יותר ומחפשים לראות משהוא שלא ראיתם או אם אתם חובבי אדריכלות המודרניסטה וההיסטורויה של העיר.
  • חשוב להדגיש שלא לצפות מהאתר למה שהוא לא על מנת לא להתאכזב. הוא מיועד לחובבי אדריכלות והיסטוריה – ישנם תיירים לא מעטים שמוצאים אותו משעמם, יקר ורואים בו בזבוז זמן.
  • כדאי לשלב את הביקור במקום עם נסיעה לפארק גואל. קו 92 הנוסע לפארק, עוצר ליד בית החולים ומאפשר ביקור בשני אתרי האדריכלות המיוחדים הללו. לחלופין אפשר לשלב את הביקור במקום עם ביקור בסאגרדה פמיליה ניתן להגיע מאתר לאתר בהליכה נעימה של כמה דקות (כדאי להתחיל בבית החולים כיוון שאז ההליכה היא בירידה) באזור נעים ונוח וגדוש בבתי קפה ומסעדות שפחות מתויירות ולכן בעלות מחירים סבירים.
  • יש במקום לא מעט סיורים מודרכים (לא בדקנו אותם אך קיבלנו עליהם המלצות חמות), אפשר בהחלט לחוות את המקום רק עם חוברות ההדרכה שמקבלים בכניסה.
  • הזמן הטוב ביותר לביקור הוא בבוקר מוקדם לפני שמגיעים למקום אנשים רבים.
  • ילדים: לדעתנו האתר אינו מומלץ לביקור עם תיירים קטנים אלא אם מדובר בילדים שממש חובבים אתרים בסגנון הנ״ל.

המלצות של גולשים לביקור בבית החולים:

המלצות שעלו בקבוצת הפייסבוק השותפה שלנו – ברצלונה למטיילים – Barcelona for travelers:

נומבר 2017:

  • עבורי ההיילייט בביקור בברצלונה דווקא לא היה גאודי (אם כי אני מודה שלא נכנסתי ללה סגרדה פמיליה ושכן התאכזבתי מפארק גואל) אלא בית החולים לשעבר Sant Pau שהפך לאתר מורשת של אונסקו רק לפני שמונה שנים. המקום פשוט נראה כמו גלויה . אפשר לוותר על הסיור המודרך אבל לבקר ולצלם לדעתי זה ממש חובה.

המלצות לקריאה נוספת

  • עמוד המידע שלנו באנגלית על בית חולים סיינט פאו – SAINT PAU HOSPITAL

מידע שימושי על בית החולים סיינט פאו

שעות פתיחה

שני עד שישי, 06:30-22:00

כתובת

Sant Antoni Maria Claret

אתר רשמי
הגעה
directions_subway
מטרו

קו 5 (כחול), לרדת בתחנת Hospital de Sant Pau

directions_bus
אוטובוס

קוים  92, 45, 47, 15, 20.