מידע כללי על קתדרלת ורנה
קתדרלת ורנה נמצאת בלב העיר בכיכר סנט. סיריל ומתודיוס. קתדרלה זו היא הגדולה ביותר בורנה, והשנייה בגודלה בבולגריה כולה אחרי כנסיית הזיכרון לאלכסנדר בסופיה, על כן לא מפתיע שהיא אחד מהסמלים של ורנה. הקתדרלה קרויה על עלייתה לשמיים של מרים – הלוא היא מריה אמו של ישו. בניית הקתדרלה הושלמה בשנת 1886, והיא מומנה על ידי התושבים של ורנה. לאחר כיבוש עות’מני ארוך, הרוסים כבשו את בולגריה, והעם הבולגרי ראה בהם כמשחררים ולא ככובשים. את הקתדרלה בנו כזכר לחיילים הרוסים שנפלו בקרבות אשר הובילו לשחרור הבולגרים מהשלטון העות’מני. אם מראה הקתדרלה מזכיר לכם כנסיות רוסיות בגלל כיפות הבצל המוזהבות – כמו הכנסייה בעין כרם בירושלים או הקתדרלה בסנט. פטרסבורג – לא תופתעו לגלות כי היא תוכננה לפי עיצובו של האדריכל הרוסי אודסוס מאס . הקתדרלה מרשימה מאוד מבחוץ, ולמי שחובב אמנות מומלץ מאוד להיכנס פנימה ולהנות מציורי הקיר והגילופי העץ היפים. מאחר והקתדרלה נבנתה מאוחר יחסית ציורי הקיר מאוד ריאליסטים, עם צבעים עמוקים ועשירים.
הקתדרלה הינה קתדרלה פרבוסלאבית – זהו זרם בנצרות האורתודוקסית – ולכן היא שונה מכנסיות קתוליות מוכרות ממערב אירופה – כמו קתדרלת יוליה הקדושה בברצלונה או קתדרלת סנט. פול בלונדון. בקתדרלה לא תמצאו ספלים, תאי וידוי וגם לא ספסלי תפילה, התפילה נעשית בעמידה. דבר נוסף השונה בנסיות פרבוסלביות, ואורתודוקסיות בכלל, הוא קיר האיקונוסטאסיס מאחוריו מבצעים את טקס המיסה. הקיר עשוי ציורי איקונות של קדושים נוצרים וקיר האיקונוסטאסיס של קתדרלה זו מרשים ויפה במיוחד.
קיר האיקונוסטאזיס בקתדרלת ורנה (צילום: צילום מקורי, רישיון)
מיקום הקתדרלה הופך אותה לאתר שקל וכדאי לשלב בביקור עם אתרים נוספים בעיר. ניתן לשלב ביקור בה עם ביקור במוזיאון הארכיאולוגיה של ורנה, וניתן ממנה ללכת על חלקה הראשון של טיילת ורנה, אשר מובילה אל פארק הים ולבקר בפארק עצמו ובמגוון האתרים והאטרקציות שהוא מציע, כמו המוזיאון הימי, הדולפינריום והפלנטריום.
תקרת הקתדרלה (צילום: צילום מקורי, רישיון)