אמסטרדם תחת שלטון צרפתי
זוהרו של “תור הזהב” של אמסטרדם נעלם במהירות, במחצית השניה של המאה ה-17 חלה כבר האטה בתנופת הגידול של העיר. אנגליה וצרפת, שהתאמצו לשבור את המונופול המסחרי של הולנד, החלו לנחול הצלחות. “אמסטרדם החדשה” (ניו אמסטרדם) באמריקה הצפונית נכנעה לאנגלים ושמה החולף ל”יורק החדשה” (ניו יורק). צרפת, בהנהגתו של לואי ה-14, פלשה לארצות השפלה והיתה כה קרובה לכיבוש אמסטרדם, עד שההולנדים נאלצו לפתוח את הסכרים ולהציף את הצרפתים ואת עצמם גם יחד.
במאה ה-18 חדלה כבר אמסטרדם להיות הכוח המוביל בספנות ובבניין. “חברת הודו המזרחית ההולנדית” נקלעה לקשיים חמורים. כוחה המסחרי של “חברת הודו המערבית ההולנדית” צומצם כבר קודם לכן במידה ניכרת. עם התפתחות התעשיות עברו חלק מהן אל מחוץ לעיר, למקומות שנמצא בהם כוח עבודה זול יותר. בתוך העיר פרצו התקוממויות אבל רמת החיים של בני השכבות הנמוכות באמסטרדם המשיכה להיות גבוהה יחסית, והמוסדות הסוציאליים שלה נשארו על כנם. גם מידת הסובלנות שאיפיינה את בני העיר, המגוונים כל כך מבחינה אתנית, הייתה עדיין רבה.
עקב ירידת מעמדן של ארצות השפלה במאה ה-18, היה עליהן ללמוד את המשחק העדין של ניצול החולשות והחללים שהתגלו בתוך המערכת התחרותית הגדולה בין אנגליה, צרפת והמעצמה העולה גרמניה. למרות תמרונים אלה, הותקפו לעתים קרובות ציי ארצות השפלה ואדמותיה, שהיו חסרות הגנה טבעית.
השפעת המהפכה הצרפתית הגיעה במהרה גם לאמסטרדם, ויצרה תנועה דמוקרטית אשר פנתה לממשלה הצרפתית החדשה בבקשה לעזור לה בהפלת המשטר הישן באמסטרדם. תחת שלטונם של הצרפתים כמעט שותקו לחלוטין המסחר והספנות בגלל תקנות המסחר המגבילות של נפוליאון. על הרפובליקה שירדה עתה מנכסיה הכריז נפוליאון כ”ממלכת הולנד” והגיש אותה לאחיו לואי. וכך, תחת שלטון צרפת, כלכלת אמסטרדם וכלכלת ארצות השפלה הלכו ונחלשו: כוחן הימי נשבר, קשרי המסחר שלהן נותקו ומשאביהן נוצלו עד תום.
אחרי מפלת נפוליאון בשנת 1813 גורשו הצרפתים מארצות השפלה, והן היו למונרכיה קונסטיטוציונית תחת שלטונו של וויליאם הראשון, ובירתן – אמסטרדם. מעתה לא היתה עוד אמסטרדם ישות עצמאית למחצה, אלא חלק ממדינה, כפופה לפיקוח המדינה ולמדיניותה. בוטלה מדיניות המסחר המועדפת, אשר חצצה בין אמסטרדם לבין אחיותיה, ערי הולנד האחרות, ובינה לבין מתחרים מלאומים אחרים. ואם כי אמסטרדם החזיקה עדיין בתואר “בירת ארצות השפלה” הרי מושב הממשלה האמיתי היה כעת בהאג.