המאה ה-18 והמאה 19
אנחנו קופצים כמה מאות שנים קדימה. אגם גארדה הופך להיות שוב אזור קרבות מרכזיים הפעם במלחמות השונות שנועדו לקבוע את זהות השולטים באיטליה. מאורע גדול ראוי לציון באגם, הוא הקרה הגדולה של חורף 1,709. חורף זה היה החורף הקר ביותר במהלך 500 השנים הקודמות לכך, והוא היה כל כך קר שתוך מספר שעות מזרקות, בארות מים, נחלים ואגמים קטנים קפאו בכל רחבי איטליה. בזמן זה היה המקרה היחיד בהיסטוריה האנושית המתעודת בה קפא אגם גארדה, לו בדרך כלל יש מזג אוויר די נעים (לקריאה מורחבת על- מזג האוויר באגם גארדה), והתאפשר מעבר כרכרות על האגם. מקרה זה של קפאון יחיד בהיסטוריה הידועה ייחודי, אגב, גם ללגונת ונציה.
הקרב הבא מתרחש בסוף המאה ה-18 (1797), ונקרא קרב ריבולי. בזמן זה חלק זה של איטליה נמצא בשליטה אוסטרית, עוד לפני שאיטליה התגבשה להיות מדינה. בקרב זה נפוליאון והצבא הצרפתי מנצחים את האוסטרים וכובשים את צפון איטליה.
שנים לא רבות לאחר מכן באמצע המאה ה-19 (1859), נפוליאון מנצח שוב את האוסטרים (בעזרת הסדרדינים) בקרב הנקרא קרב סולפרינו (הנמצאת ק”מ ספורים מדרום לאגם). קרב זה מתקיים ליד העיירה סולפרינו שלשפת האגם, ולו חשיבות כחלק מתהליך האיחוד של איטליה כמדינה. בעקבות קרב זה הוקם הצלב האדום ונוסחה אמנת ז׳נבה.
תמונה של ריבה דל גארדה מסוף המאה ה-19 (צילום: The Library of Congress, רישיון פומבי)
שנתיים לאחר מכן ב-1861 נוסדת ממלכת איטליה, ו-7 שנים לאחר מכן, ב-1866 מתקיימות באגם גארדה קרבות כחלק ממלחמת העצמאות השלישית של איטליה. קרבות אלה מתקיימים בין קבוצות צבא קטנות מממלכת איטליה נגד האימפריה האוסטרית. במהלך קרבות אלה האוסטרים החזיקו במשך זמן רב בשליטה הימית על האגם. קרבות אלה נגמרים עם שביתת נשק בה אוסטריה מוכרת את הכוח הימי שלה שבאגם לאיטליה תמורת מיליון פלורינס, ובכך רובו של אגם גארדה מקבל שליטה איטלקית.
מוסוליני פוגש חייל של צבא הרפובליקה הסוציאל- איטלקית – 1944
(צילום: Vack from German Federal Archive, רישיון *התמונה הוקטנה)