אזהרות נסיעה

שותף בכיר בכתיבת העמוד: ליאור פרג'

מידע כללי

העולם בו אנו חיים לא הופך לבטוח יותר מיום ליום, כאשר איומי הטרור מגיעים כמעט לכל מקום בעולם. לכן, גם ישראלים היוצאים מהמדינה שלנו נחשפים בפני רמות שונות של סכנה ביעדים השונים, כשרמת הסכנה ביעדים משתנה חדשות לבקרים על פי נסיבות דוגמת אירועים פוליטיים, מעשי טרור או אפילו מחלות איזוריות. אזהרות המסע מתייחסות לרמת הסכנה הכללית במדינה (המלצה האם להגיע ליעד) וכן כוללות הנחיות ספציפיות למי שכן מחליט להגיע ליעד מסוכן כלשהו.




אזהרות מסע מופקות בישראל על ידי המטה ללוחמה בטרור, מטעם המטה לביטחון לאומי. שימו לב שיש שני סוגים של אזהרות מסע: אזהרה כוללת תמליץ בפה מלא שלא להגיע כלל ליעד או למרחב הטריטוריאלי שלו, בעוד שאזהרת מסע חלקית מתייחסת לאזורים או לאתרים ספציפיים במדינה.
בין אזהרות המסע השונות נהוג להבחין בהתאם לדרגת האיום שלהן, על פי החלוקה הבאה:

  • ללא אזהרת מסע – מסומן בצבע ירוק. מדינה שבטוח לבקר בה.
  • איום פוטנציאלי מתמשך או מזדמן (צהוב) – יעד מסוים שיש סכנה מסוימת בו, כך שההמלצה היא להגיע אליו רק כשהדבר חיוני, או לכל הפחות להקפיד על נקיטת אמצעי זהירות הולמים במהלך השהות.
  • איום קונקרטי בסיסי (כתום) – ההמלצה במקרה הזה היא להימנע מהגעה לאותה מדינה או אזור.
  • איום קונקרטי גבוה (אדום) – המטה ללוחמה בטרור ממליץ לא להגיע למדינה כלל, כשאלה שנמצאים בה רצוי שיעזבו אותה.
  • איום קונקרטי גבוה מאד (חום) – האיום המוחשי כאן עבור הנוסעים מביא להמלצה חד משמעית: להימנע באופן גורף מהגעה למדינה או לצאת ממנה לאלתר.

אז איך יודעים?

האתר של המטה לביטחון לאומי של משרד ראש הממשלה, שמעודכן כמובן באופן תדיר, מציג את הרשימה המעודכנת של אזהרות המסע שמפרסם המטה. ניתן לצפות באתר ברשימת המדינות או האזורים שיש לגביהם אזהרת מסע על גבי מפה וירטואלית, עם פירוט של הסיבות שמביאות לאותה הגדרה. עם כל הכבוד לגישת ה”לי זה לא יקרה” הישראלית, או לגישה המקבילה של “יהיה בסדר”, לגבי רוב היעדים שיש לגביהם אזהרת מסע מומלץ שלא לקחת סיכונים ולהגיע אליהם, אם בכלל, רק כשהמצב בהם יחזור לנורמה. באתר המטה תוכלו למצוא גם הנחיות להתנהגות מומלצת בחו”ל, שנכונות בכל המדינות אך בעיקר באלה שיש לגביהן אזהרת מסע זו או אחרת.

יש להדגיש כי החובה המוצהרת של סוכני הנסיעות וחברות התיירות היא להעניק את המידע על אזהרת המסע לגבי יעד מסוים לכל אדם שרכש דרכם חבילת נופש או תיור, וזאת במסגרת חובת הגילוי הנאות. התקנות אף מתייחסות לצורך להעניק את המידע החשוב הזה בכתב, כולל מידע שאם הלקוח היה יודע אותו ייתכן שהיה נמנע מלרכוש כרטיס טיסה או חבילת נופש.




המלצות וטיפים

  • חשוב לציין, לעיתים אנו חושבים שאזהרות מסע קיימות רק ביעדים הממלאים את מהדורות החדשות שלנו – אך חשוב לדעת שגם יעדים אקזוטיים שאינם נתפסים בעייני התיירים הישראלים כמקום מסוכן הם אזורי קונפליקט פעיל וחשוב לדעת שבחלק מהאזורים קיימות אזהרות מסע לנוסעים אליהם. יעדים כמו תאילנד או הפליפינים יכולים להיות לעיתים יעדים מסוכנים. אך אין זה אומר שיש להימנע מהגעה אליהם יש לקרוא את הפרטים ולהערך ולתכנן את הטיול בהתאם. בתאילנד למשל – מרבית האזהרות עולות על אזור הדרום (בסמוך לגבול עם מלזיה) שהוא פחות מתוייר על ידי התייר הישראלי מלכתחילה. מקרה דומה הוא מקרה של חבל קשמיר בהודו שאומנם סיפורו יותר מוכר – אך בכל זאת לא כל המטיילים בו מודעים לעובדה שזה הוא אזור הנמצא תחת קונפליקט וכולל איום ממשי על ישראלים ויהודים ויש לנקוט בו משנה זהירות.

עוד עמודי מידע באתר על טיסות