מה רואים במאלה סטרנה/רובע לסר?
המאלה סטרנה היא השכונה בה עובר העורק הראשי המוביל בין הראש של העיר פראג – המצודה, לבין ליבה של העיר – העיר העתיקה. לכן בימים עברו היא שימשה כחלק מדרך המלכים בה הלכו מלכי ימי הביניים ביום הכתרתם, וכיום היא משמשת כדרך התיירים בה הולכים התיירים להנאתם בין שתי נקודות אלה.
במאלה סטרנה יש הרבה מה לראות על הדרך הראשית ובכיכר הראשית, בה נמצאת אחת הכנסיות המפורסמות של פראג – כנסיית סנט ניקולס. בנוסף יש בה מסעדות ופאבים לתיירים לרוב, לצד חנויות מזכרות המוכרות מריונטות ומגנטים, אך בצידי הדרך ניצבים כמה מהאתרים היפים והמיוחדים של העיר פראג.
האתרים המרכזיים באזור המאלה סטרנה:
כיכר מאלוסטרנסקה (Malostranske):
כיכר מאלוסטרנסקה נמצאת בלב המאלה סטרנה ואפשר לראות בה את כנסיית מיקולוש הקדוש. מסביב לכיכר רחובות צרים, חנויות קטנות, בוטיקים, פאבים, מסעדות ובתי בירה מסורתיים, בניינים עתיקים ומעניינים, והרבה ארמונות לשעבר (חלקם משמשים כיום כשגרירויות למדינות זרות).
כנסיית סנט ניקולס (Kostel Sv Mikulase):
כנסיית סנט ניקולס קרויה גם כנסיית מיקולוש הקדוש. הכנסייה, שנמצאת במקום בו עמדה כנסייה כבר מהמאה ה-12, היא מבנה מהמאה ה-18 שתוכנן ונבנה על ידי דיצנהופר (שבנה גם את ארמון גולץ קינסקי). היא קרויה על שם הקדוש ניקולס או סנטה קלאוס המפורסם מהכריסמס, והיא פועלת עד היום.
הכנסייה נראית כמבנה לבן בוהק עם מגדלים וכיפה ירוקה, ולכן קל לזהותה. הכנסייה עברה ידיים רבות במהלך ההיסטוריה. היא הספיקה להיות הוסיסטית, קתולית ואורתודקסית. בתקופת מלחמת העולם השנייה היא נפגעה קשות ולאחר מכן נבנתה מחדש.
בתוך הכנסייה ישנו עושר ארכיטקטוני רב המבוסס על שילוב של גופים גיאומטריים, קישוטים וציורי קיר מרהיבים. גם כנסייה זו מתגאה בעובדה שמוצרט ניגן בעוגב שלה ולכן לאחר מותו התקיימה בכנסייה תפילת אשכבה שבה השתתפו רבים מתושבי העיר פראג.
מומלץ להיכנס אליה ולראות את הציורים והפסלים הרבים שיש בה, מומלץ עוד יותר לבוא ולשמוע בה קונצרטים (בתשלום) , ולבקר בה במיסות המתקיימות בכל יום ראשון (בחינם).
רחובות טיפוסיים במאלה סטרנה
כתובת: Malostranske namesti; 118 26
איך מגיעים?
– חשמלית (טראם): קווים 12, 20, 22 לרדת בתחנת Malostranske namesti
שעות פתיחה: נובמבר-פברואר 9:00-16:00, מרץ-אוקטובר 9:00-17:00
מחיר: חינם, קונצרטים בתשלום
קרא עוד: קתדרלת ניקולס הקדוש-Sant Nicholas Church
כיכר מאלוסטרנסקה וכנסיית סנט ניקולס (צילום מקורי)
רחוב נרודובה (Nerudova Ulice):
זה הוא הרחוב הראשי בשכונת המאלה סטרנה. הוא נמשך מהמצודה ועד לכיכר מאלוסטרנסקה ומתחבר לגשר קארל. עבור חובבי האדריכלות הוא הפנינה האמיתית של פראג. משני צידי הרחוב תוכלו לראות בתים וארמונות בסגנון הבארוק. הרחוב היה חלק מדרך המלכים ואחת לתקופה נערכה בו צעדת ההכתרה כאשר המליכו מלך חדש על בוהמיה.
שמו של הרחוב ניתן לו במאה ה-19 והוא קרוי על שמו של המשורר הלאומי של פראג, יאן נרודה, שנולד וגדל באחד הבתים המפורסמים והיפים של הרחוב – בית שתי השמשות (בצ’כית: דוּם אוּ דבואוּ סלוּנצוּ Dům U Dvou slunců). בבית זה הוא כתב את הספר “סיפורי מאלה סטרנה” על הטיפוסים המיוחדים שהתגוררו בשכונה (כיום הבית משמש כמבשלת בירה תיירותית).
כיום הרחוב מלא בחנויות לתיירים, מסעדות, בתי קפה ופאבים הפונים בעיקר לתיירים (או יותר נכון לכיסם של התיירים).
הקיר של ג’ון לנון:
אחד האתרים הכי “לא שייכים” לפראג, אך בכל זאת שווה להציץ בו. הקיר הינו קיר גרפיטי, שהפך לאחר רצח ג’ון לנון כמקום לפריקת התסכולים של מתנגדי הקומוניזם בפראג, בעיקר עבור סטודנטים שהיו מציירים על הקיר בלילה ובורחים כאשר המשטרה הייתה מגיעה.
הקיר, שנמצא בלב הרובע, מוקדש כולו לזמר המנוח וללהקת הביטלס. שורשיו של הקיר המצויר נעוצים בתקופת המחאה הפוליטית שקדמה לשחרורה של צ’כיה מעול הקומוניזם. הגרפיטי שרואים היום על הקיר איננו מקורי מהתקופה הקומוניסטית, אלא כתובות חדשות קצת מלאכותית.
הקיר של ג’ון לנון בפראג (צילומים מקורי)
כתובת: Velkoprevorske Namesti
גבעת פטרין (Petrin):
גבעה זו אינה נמצאת בתוך רובע “מאלה סטרנה” אך היא סמוכה לרובע זה והיא צופה על העיר העתיקה של פראג מצפון. הגבעה היא פארק יפה הכולל את מגדל פטרין (הקרוי גם Rozhledna) שהוא דגם מוקטן של מגדל אייפל ומאפשר תצפית על פראג. העלייה לראש הגבעה יכולה להתבצעה ברגל או ברכבת. כמו לעליה לראש הגבעה גם לעליה למגדל ישנן שתי אפשרויות, ברגל (מה שאומר קרוב ל-300 מדרגות) או במעלית (בתוספת תשלום של חמישים קרונות). מלבד המגדל תוכלו לראות בפארק פריחה מדהימה, מבוך מראות נחמד ומצפה כוכבים. הביקור מומלץ בתקופת האביב והקיץ בלבד.
כתובת הגבעה: U Lanove Drahy, 118 00 Praha. הכניסה לפארק בחינם, הכניסה למגדל עולה 110 קורנות ועלייה במעלית 160 קורנות.
הפריחה של גבעת פטרין ותצפית מהמגדל בראש הגבעה (צילומים מקוריים)
קרא עוד: גבעת פטרין ומגדל רוזהלנדה- Petrin Hill Tower.