1. עמוד הבית
  2. »
  3. פראג 2024 המדריך התיירותי המקיף ביותר בעברית
  4. »
  5. אטרקציות בפראג – סקירות מומחים על אתרי התיירות והסיורים בעיר
  6. »
  7. כיכר סטרומצקה השעון האסטרונומי ובניין העירייה הישן בפראג – המדריך המקיף ביותר בעברית | Staroměstské náměstí

כיכר סטרומצקה השעון האסטרונומי ובניין העירייה הישן בפראג – המדריך המקיף ביותר בעברית | Staroměstské náměstí

יכול להיות שתשמעו שמות אחרים של הכיכר כמו “כיכר השעון” או “כיכר בית הערייה הישן”, אך כולם יספרו לכם שמדובר באחד האזורים המתויירים בפראג ובעולם כולו.

מידע כללי על כיכר העיר העתיקה של פראג

כיכר העיר העתיקה של פראג היא אחד ממוקדי התיירות המרכזיים של פראג והיא אחת הכיכרות המפורסמות והמתויירות באירופה כולה. סיפורה מתחיל בערך במאה ה-10, אז שימש אזור הכיכר בתור השוק של העיר פראג. אך מאז ועד לימינו הפכה הכיכר למקום הומה אדם. היא חוותה הוצאות להורג, אירחה פסטיבלים ועברו בה אומני רחוב רבים. המבנים המיוחדים אותם תוכלו לראות בכיכר הם פסלו של יאן הוס (Jan Hus), מחולל הלאומיות הצ’כית, השעון האסטרונומי ובית הערייה הישן, וגם שני אתרים המוקדשים לסופר פרנץ קפקא (הבית בו נולד ובית הספר הוורוד בו למד).

כיכר סטרומצקה – הלב העירוני והתיירותי של פראג

ליד כל המבנים המפורסמים הללו הכיכר מלאה במבנים מרהיבים עתיקים, חנויות ובתי קפה נחמדים. מלבד היותה מרכז תיירותי ומרכז לאומי, כיכר סטרומצקה היא מרכז תרבותי של כל הצ’כים ולא פעם תוכלו לראות זוגות המצטלמים לפני חתונתם על רקע השעון.

האנדרטה לזכרו של יאן הוס במרכז הכיכר

מבנה בית העירייה הישן ומגדל השעון האסטרונומי

מבנה השעון של פראג הוא פלא טכנלוגי של ממש. כדי להבין למה, זכרו שהשעון נבנה במאה ה-15 והוא בעל מנגנון פעולה מורכב ביותר. השעון בפראג מציג הרבה יותר מהשעה, הוא מציג כמעט את כל הידע האסטרונומי שהיה ידוע למדענים בימים אלה ומייצג את העובדה שבאותה תקופה פראג הייתה המוקד המדעי החשוב של אירופה ואולי של העולם כולו.

מגדל השעון המפורסם של פראג –
מיצג מדהים של אדריכלות, מכניקה ואסטרונמיה בתחילת דרכה.

ההיסטוריה של מגדל השעון:

המבנה בן המאה ה-14 נבנה כאשר קיבלו תושבי פראג אוטונומיה חלקית ואת הזכות להקים מועצה עצמאית. מועצת העיר החדשה הטילה מסים על התושבים ובכספים אלה בנתה את בית העירייה הזה, שנבנה יחד עם מגדל בן כ-70 מטר. במלחמת העולם השנייה ניזוק הבניין קשות ממלחמות הרוסים והגרמנים, אבל מאז זכה לשיפוץ ולשחזור יסודי. ניתן להיכנס אל בית העירייה ולבקר בו ובמוזיאון התת קרקעי הנמצא תחתיו, ואף לעלות למגדל ממנו נשקפת תצפית מרהיבה על פני כל העיר פראג.

מה רואים בשעון האסטרונומי של פראג?

השעון האסטרונומי הוא מבנה הניצב בחזית המגדל של בניין העירייה הישן. השעון, שנבנה במאה ה-15, הפך לאחד הסמלים הבולטים של פראג. בתקופת מלחמת העולם השנייה, נשרף בניין העירייה והשעון ניזוק ולאחריה הוא שופץ ותוקן. ישנה אגדה הטוענת שבונה השעונים אולץ לעבוד כאשר כיסוי עיניים על ראשו בכדי שלא יוכל לשחזר את בניית השעון במקום אחר. גרסה אחרת סוברת שהוא פשוט עוור לאחר בניית השעון. לגרסה זאת יש גם סוף מעניין הטוען שהשען העיוור נקם והוציא את מנגנון הפעולה של השעון, מה שהביא להפסקת פעילותו להרבה מאוד שנים עד שהצליח השלטון למצוא שען אחר שיבין איך אפשר לתקן את הבעיה.

השעון האסטרונמי מקרוב 

בחזית השעון מופיע לוח שנה, אותו צייר אחד מהציירים הצ`כים הגדולים, יוזף מיינס, ובכל שעה עגולה (עד השעה 21:00) ניתן לראות את ה”גלוק שפיל” – דמויותיהם של 12 השליחים של ישו יוצאות בריקוד מדלת עץ קטנה. המופע החוזר הזה מביא לנהירה המונית לכיכר. מלבד נציגי הקדושה בדמותם של השליחים, הצגה קבועה זו כוללת גם את נציגו של המוות – דמות השלד מצד ימין המשחק בשליחים בחוטים ומחזיק שעון חול בידו השנייה. מלבד המוות והקדושה משתתפות בהצגה גם דמויות נוספות המייצגות את התכונות האנושיות (כמו קמצנות ופזרנות).

ה”גלוק שפיל”:

מלבד ההצגה הקבועה, מציג השעון את השעה והתאריך במגוון צורות, כיאה למאה ה-15 בפראג, בה שלטה אמנות האסטרולוגיה והאסטרונמיה. בשעון ישנו לוח שנה ולידו בנוי השעון האסטרונומי, שמציג את התפיסה האסטרונומית של אותה תקופה, כאשר כדור הארץ במרכז (למי שלא זוכר את שיעורי ההיסטוריה – לקח שנים רבות לפני שהכנסייה ובית המלוכה התפכחו וקיבלו את הטענה שכדור הארץ סובב סביב השמש). השעון מציג את זמן גרמניה העתיק (ספרות רומיות ומחוג השמש), זמן צ’כי העתיק (ספרות גותיות), זמן בבלי המחלק את שעות היום מהזריחה לשקיעה (לדתיים – זה הוא השעון היחיד בעולם שמחשב שעות זמניות), וזמן הכוכבים (גם הוא בספרות רומיות).

סביב השעון ישנם סמלים של שניים עשר המזלות, כדי לאפשר חישובים אסטרולוגיים שונים (פראג הייתה בתקופה זו מרכז אסטרולוגי של ממש, עד כדי כך שמבנים כמו גשר קארל הסמוך קבעו את יום בנייתם על פי התאריך האסטרולוגי).

חלקי השעון השונים של השעון האסטרונומי של פראג (צילום מקורי)

אנקדוטה מעניינת נוספת על השען היא שבמהלך מלחמת העולם השנייה, לאחר שהנאצים כבר שלטו בעיר, ציפו הצ’כים להגעת האמריקאים המשחררים ופרצו במרד משלהם בשלטון הנאצי. האמריקאים התעכבו והצ’כים הובסו על ידי מכונת המלחמה הנאצית. בעקבות המרד והלחימה שבעקבותיו פסק השעון מלפעול פעם נוספת.

אנדרטת יאן הוס

אנדרטה ענקית שנבנתה על ידי הפסל לדיסלב שאלון, בשנת 1415 המוקדשת לזכרו של יאן הוס. האנדרטה שנבנתה לציון חמש מאות שנה למתו של הוס, שהיה תיאולוג ומטיף דתי, המנהיג של ה”הוסיטים”. הוס שהיה מעורר לאומי ודתי דיבר הרבה על המצב החברתי העלוב של רבים מאזרחי העיר אל מול עושרה כעיר מסחר ועל השחיתויות בשורות הכנסייה הוא היום מסמלי הלאומיות הצ’כית.

אנדרטת יאן הוס (צילום מקורי)

כשאתם בכיכר נסו לדמיין את התמונה בו הולך (המילה הנכונה יותר היא מובל) הכומר והמרצה המוערך והמכובד מכנסיית בית לחם הסמוכה בצורה מבזה ללא סמלי הכמורה שלו (במקום היו לבוש בבגדי השפלה לבוש שק, כובע מגוחך ושלט עליו כתוב מנהיג המושחתים). הקהל נחלק אז בכיכר לשניים תומכיו של הוס שבאו למחות על הגזרה או להביע כבוד אחרון למנהיגם ומנגד עומדים תומכי הכנסייה. האגדה מספרת שבזמן הדלקת האש נעמדה מול המוקד אישא זקנה שצועקת ומקללת לעברו של הוסט כיוון שהיא משוכנעת שהוא כופר ובן מוות (כי כך הכנסייה אמרה) גרסה אחרת אומרת שהאשה ירקה לעברו וגרסה שלישית טוענת שהאישה הוסיפה זרד למדורה. אז מספרת האגדה, אמר הוס את המשפט המפורסם “הו התמימות קדושה” (רק אלוהים יודע איך שומעים לחישת אדם מתוך מוקד ומי בדיוק עמד לידו כאשר אמר את המשפט על במת העצים הבוערת – אבל הו התמימות הקדושה למה שנהרוס את הסיפור).

האנדרטה הענקית בנויה בסגנון האר-נובו. סביב האנדרטה ישנם ספסלים רבים אותם ניתן לנצל למנוחה קלה במסלול הטיול בעיר העתיקה. יום מותו של הוס, ה-6 ביולי, מצוין כחג לאומי מדי שנה, אז מתקיים באנדרטת הוס טקס מרשים.

אירועים והופעות בכיכר

כיכר סטרומצקה מארחת אירועים רבים הפתוחים לציבור. האירועים הם לרוב הופעות וירידים ו/או פסטיבלים שונים כדוגמת שוק האיסטר (חג הפסחא), או פסטיבל הג’ז בקיץ. אנו משתדלים לעדכן על האירועים השונים בדף הופעות בפראג. בלי קשר לאירועים הגדולים – הכיכר היא מוקד תרבות עירוני והיא בית להרבה מאוד מופעי רחוב ואומנים מקומיים המציגים את עבודתם. מומלץ לבוא ולהתרשם.

שוק הכריסמס בכיכר – כל שנה לקראת סוף דצמבר (תצפית ממגדל השעון). 

מבנים חשובים סביב כיכר העיר העתיקה בפראג

סביב הכיכר ישנם מבנים חשובים ומרתקים שמאחורי כל אחד מהם ישנו סיפור בפני עצמו, אליהם ניתן להיחשף בסיור מודרך בעיר העתיקה או בספר הדרכה טוב ומפורט.

החשובים שבמבנים סביב הכיכר הם:

  • כנסיית טין עליה פירטנו בעמוד נפרד.
  • כנסיית ניקולס הקדוש של העיר העתיקה (יש להבדיל אותה מכנסיה משם דומה הנמצאת במאלה סטרנה)
  • ארמון קניסקי – במנה רוקוקו בעל היסטוריה עשירה שהיום משמש כחלק מהגלריה הלאומית)
  • בית איל האבן (נקרא לעיתים בית חד הקרן) שקיבל את שמו בגלל התבליט בכניסה למבנה

ארמון קניסקי (צילום מקורי)

כנסיית ניקולס הקדוש – בעיר העתיקה (צילום מקורי)

צריחי כנסיית טין (צילום מקורי)

לחובבי השופינג כדאי להכיר את קניון פאשן ארנה | Fashion Arena - קניון העודפים הגדול ביותר בצ'כיה בו יש יותר מ-200 חנויות המציעות הנחות בין 30% ועד 70%, בנוסף יש בקניון החזר מס - כך שתוכלו לקבל חזרה 12% מעלות הקניות, ומעבר לכל זה יש הנחה מיוחדת לגולשים של הכל על » למידע נוסף.

לפרסום עסק העוסק בפראג באתר, אנא צור קשר.

לינה בכיכר העיר העתיקה של פראג

הלינה בכיכר העיר העתיקה של פראג מתאימה למי שמעוניין ללון במרכזה התיירותי של העיר ומוכן להשקיע בכך קצת יותר כסף. תיירים שומרי מסורת ימצאו את האזור נוח גם בגלל הקרבה לבית חב”ד ולמסעדות הכשרות של הרובע היהודי (ראה גם: מלונות לדתיים ושומרי מסורת בפראג). בבחירת לינה בכיכר העיר העתיקה של פראג, יש לקחת בחשבון צפיפות וקושי בהגעה עם רכב. אפילו הגעה במטרו או באוטובוסים קשה יחסית, מפני שמרבית התחנות נמצאות מסביב לעיר העתיקה ולא בתוכה כך שתצטרכו ללכת ברגל כדי להגיע למלון, או להשתמש בשירותים של מונית. אנו ממליצים על The Julius Prague למעוניינים במלון יוקרתי ביחס לאזור. או את מלון Residence BENE הנותן תמורה טובה למחיר. במידה ואתם מעדיפים דירה על פני מלון אנו ממליצים על Cathedral Prague Apartments . תקופת קיץ היא התקופה העמוסה ביותר בפראג ולכן אם אתם מגיעים בחודשים אלו מומלץ להזמין מראש מקום לינה. אפשר למצוא בקישור הזה מקומות לינה רבים באזור כיכר העתיקה בפראג להזמנה עם אפשרות ביטול בחינם. לעוד מידע על לינה בכיכר העתיקה של פראג כדאי להיכנס לעמוד מלונות ליד העיר העתיקה. (לעוד מידע על פראג מלונות).

 

 

 

אטרקציות באזור כיכר העיר העתיקה

כיכר העיר העתיקה מהווה את הלב של האזור התיירותי של העיר, ובהתאם ישנם סיורים רבים העוברים באזור זה וכמה מהאטרקציות הפופולאריות של העיר נמצאות במרחק הליכה קצר מהכיכר. בין הסיורים הפופולאריים ביותר הם סיורים אשר כוללים גם את הקומה התת קרקעית של העיר העתיקה, אליה מרבית התיירים לא נחשפים – למשל הסיור הפופולארי הזה שאורך שעה ועשרים (ומומלץ מאוד לשריין עבורו מקום מראש) או הסיור הזה שאורך כ-3 שעות וכולל גם כניסה לשעון האסטרונומי, ישנם גם סיורים שנערכים בלילה בעקבות סיפורי אימה ורוחות הקשורים בעיר העתיקה (לפרטים והזמנה לחצו כאן) וסיורים שכוללים גם את רובע המצודה – למשל הסיור הזה, וסיורים שכוללים את הרובע היהודי והאתרים המרכזיים והחשובים שבו – למשל הסיור הזה. כמובן שמעבר לסיורים ישנן גם כמה אטרקציות. בכיכר עצמה נמצא כאמור השעון האסטרונומי, בקישור הזה תוכלו לרכוש כרטיסים למבנה השעון ולמבנה העירייה, בסמוך לכיכר נמצא מוזיאון מאדאם טוסו של העיר בו תוכלו לראות דמויות שעווה של מפורסמים מכל העולם ושל דמויות הקשורות לפראג (כרטיסים למוזיאון עם ביטול בחינם בקישור הזה), מוזיאון קטן ונחמד נוסף הוא מוזיאון השוקולד (פרטים והזמנה בקישור הזה).

מוזיאון מאדאם טוסו

הכניסה למוזיאון מאדאם טוסו – מהאטרקציות הפופולאריות באזור הכיכר

המלצות "הכל על" למבקר בכיכר סטרומצקה

  • למי שאוהב לראות את האתרים בהם הוא מבקר בלי להיתקל בהרבה אנשים עדיף לבוא לבקר בכיכר בשעות המוקדמות של הבוקר (לפני 10:00) כיוון שאז הכיכר ריקה יותר ממבקרים מעוניינים לעלות למגדל השעון (מומלץ למי שמחפש תצפית יפה על הכיכר) – מומלץ להזמין כרטיסים מראש!
  • הביקור בכיכר לוקח באזור 20-40 דקות ומומלץ שתהיה חלק מסיור בעיר העתיקה וסיור ברובע היהודי הסמוך.
  • למי שמעוניין להכיר את האזור לעומק אנו ממליצים על סיור מודרך בעברית. למידע נוסף ראו מרכז פראג: סיור קלאסי בעברית וסיורים מודרכים בפראג בעברית.
  • לא מומלץ להתקרב לכיכר ולכל העיר העתיקה ברכב, אם השכרתם רכב, תשאירו אותו במלון וסעו בחשמלית או במטרו עד לכיכר הרפבוליקה ובית העם משם לכו ברגל דרך שער אבק השריפה או לתחנת Staromestske namesti ולכו ברגל דרך גשר קארל (למה לא כדאי להתנייד עם רכב פרטי באזור- ראו מידע נוסף תחת השכרת רכב בצ’כיה, ולמידע נוסף על המטרו והחשמלית ראו תחבורה בפראג).
  • מומלץ להגיע לכיכר בכל חג לאומי או דתי, זה הוא אזור בו מתאספים תושבי העיר לחגיגות הפומביות (המקבילה לכיכר רבין אם תרצו).
  • למי שמעוניין ישנה אפשרות לטפס לגג מגדל השעון וליהנות מהנוף הנפלא של העיר (האטרקציה הזו היא בתשלום וניתן לוותר עליה למי שרוצה לחסוך כסף). אנו מאוד ממליצים למי שמתעניין בהמלצות כגון אלו, להציץ גם בעמוד המקיף הבא: המלצות והנחות לנוסעים לפראג, חובה לבקר לפני הזמנה!
  • לשכת התיירות ממוקמת בכיכר, ובה תוכלו לקבל מידע חשוב לתיירים ממפות ועד טיפים והנחות.
  • מומלץ להגיע לכיכר ביום החג הלאומי של הוס, אז מתקיים בכיכר טקס מרשים.
  • ישנם סיורים חינמיים היוצאים מהכיכר לכל רחבי העיר העתיקה של פראג, אומנם הם בשפה האנגלית, אך הם מצויינים ומומלצים! הסיור האהוב ביותר על התיירים הישראלים הוא זה של “המטריות הצהובות” שיוצא מהכיכר בשעות הצהריים ומשקיע גם לא מעט זמן ברובע היהודי של פראג. קבוצה אחרת היא קבוצה של דוברי אנגלית החיים בעיר ומקיימים סיורים בין רחובתיה (ניתן לזהות אותם עם מטריות עליהן כתוב free tour).
  • הכיכר הופכת צבעונית במיוחד כשמתקיים בה שוק הפסחא, ובו תוכלו למצוא בין היתר מגוון ביצי פסחא אשר משובבות את העין.
  • ילדים יהנו מחווית הביקור מאוד – מהאווירה, מהחנויות ומופעי הרחוב. למגיעים עם עגלות התנועה בכיכר נוחה מאוד (מלבד העובדה שיש בה בשעות העומס הרבה אנשים). ממליצים בביקור באתר בזמן העומס להחזיק ידיים ולשים לב באופן מוגבר לילדים הקטנים. (ראו גם – המלצות נוספות על ביקור עם ילדים בפראג).
  • הכיכר מונגשת לחלוטין למוגבלי תנועה. לנוסעים עם כיסא גלגלים או קלנועית מומלץ לבוא בשעות הבוקר לפני שהכיכר מתמלאת באנשים.
  • למי שמעוניין לראות את ההצגה של השעון – כדאי לבוא בזמן לקראת שעה עגולה בשעות היום – קחו בחשבון שזה לא מופע כל כך מרשים (הוא היה חדשני במאה ה15) והוא מושך אליו המון אנשים המגיעים 10 דקות קודם לתפוס מקום ובסוף משחררים אנחת אכזבה משותפת (מראה שלדעתינו יותר מיוחד אפילו מהמופע עצמו).
  • סביב הכיכר עצמה יש המון מסעדות ובתי קפה – קחו בחשבון שמדובר במסעדות יקרות יחסית וחלקן מאוד תיירותיות, למי שרוצה חוויה אותנטית יותר מומלץ להיכנס לתוך סמטאות העיר העתיקה.
  • מחיר הכניסה: חינם.

המלצות של גולשים על כיכר סטרומצקה:

  • סווטה: לייד הכיכר ישנו מלון קטן עם בית קפה קטן בשם “מוצרט” בבית קפה זה תוכלו לזכות בארוחה טובה בצירוף לקונצרט באזור אקוסטי יוצא מן הכלל- חוויה מהנה.
  • המלצה שקבלנו בפייבסוק מ Ran Ben Shmuel: לגבי השעון בפראג, אני מציע גם לכתוב אזהרה שה27 שניות של המופע השעתי הן 27 שניות קצרות מאוד לנוסע, אבל גן עדן לכייסים. המספרים הגדולים ביותר של הכיוסים בפראג הם שם בפרק הזמן הזה.

מידע שימושי על כיכר סטרומצקה ומגדל השעון

שעות פתיחה

לעלייה למגדל השעון:
מאי-ספטמבר – ימי ג’-א’ 9:00-18:00, יום ב’ 11:00-18:00
אוקטובר-אפריל – ימי ג’-א’ 9:00-17:00, יום ב’ 11:00-17:00

כתובת

Staromestske namesti 110 00 Praha




הגעה
directions_subway
מטרו

יורדים בתחנת סטרומצקה (Staromestske namesti) בחשמלית או במטרו

[wpgmza id="8" cat="5" marker="992" zoom="17"]