עמק המקדשים, סיציליה – כרטיסים בהנחה והמדריך המקיף ביותר בעברית | Valley of the Temples
עדכון אוקטובר, 2024
עם הסתיו מספר התיירים שמגיעים לחופשה בסיציליה במגמת ירידה. במרבית האטרקציות הירידה בעומס מורגשת, אך באטרקציות פופולאריות כמו סיור לעמק המקדשים, עדיין מומלץ מאוד לשריין מקום מראש. גם בעונה זו רבים מבקשים לצאת לסיור ולכן יתכן שאם לא תזמינו את הסיור מספיק זמן מראש לא ישארו עבורכם מקומות פנויים. להזמנת כרטיסים מראש לסיור לעמק המקדשים: בקישור הזה עם 5% הנחה (קוד קופון HAKO5) | בקישור הזה עם אפשרות ביטול בחינם
עמק המקדשים בכמה מילים
עמק המקדשים באגריג’נטו, איטליה (Sicilia ,Valle dei Templi), הינו אתר ארכיאולוגי גדול הכולל שרידי מבנים עתיקים רבים, אשר רובם הם מקדשים שנבנו על ידי מתיישבים יווניים במחצית השנייה של האלף הראשון לפני הספירה. העמק שוכן בחלקה המערבי של סיציליה, מדרום לעיר פלרמו, כמה קילומטרים מהעיר אגריג’נטו (Agrigento( ששמה נובע משמה של העיר היוונית העתיקה ששכנה באזור. עמק המקדשים הינו האתר הארכיאולוגי הפופולארי והחשוב ביותר בסיציליה, והוא מוקד עניין תיירותי מרכזי המושך אליו כמעט מיליון מבקרים בכל שנה. סביבתו הטופוגרפית של האתר היא אינה עמק, ולכן השם “עמק המקדשים” הוא שם מטעה, מכיוון שהמקדשים מצויים דווקא על רכס הרים נמוך.
היישוב היווני העתיק שהוקם במאה השישית לספירה בסיציליה כונה אקרגס (Akragas). היישוב הוקם על ידי מתיישבים יוונים גולים מהעיר גלה ומרודוס והינו אחד מהיישובים היווניים הראשונים שיוסדו בסיציליה. העיר אקרגס העתיקה היוותה עיר גדולה וחשובה בערי הקולוניה היווניות, כאשר אוכלוסייתה בשיא גודלה של העיר עמדה על בין 200 ל800 אלף איש. תולדותיה של העיר עד סוף המאה השישית בספירה לוטות בערפל שכן לא שרדו מקורות היסטוריים רבים מתקופה זו. דמות חצי מיתולוגית הזכורה מתקופה זו הוא פאלאריס, שהיה טיראן אכזר ונודע ששלט העיר באמצע המאה השישית לפני הספירה.
הבנייה המונומנטלית ביישוב ובחוצותיו החלה במאה החמישית לפני הספירה, סביב המלחמה הגרקו-פונית (פיניקית) הראשונה. ליוונים מסורת מוכרת של בניית מקדשים בעיתות מלחמה ומשבר, במטרה לרצות את האלים ולהבטיח ניצחון בקרב. עושרה וגדולתה של אקרגס הבטיחו שהמקדשים שנבנו בה יהיו מהמפוארים והגדולים ביותר בעולם היווני העתיק, וכך היה. מקדש זאוס האולימפי בעמק המקדשים הינו המקדש היווני הגדול ביותר שתוכנן אי פעם (בסגנון האדריכלי הדורי). בסוף המאה החמישית לפני הספירה העיר אקרגס נחרבה ונבזזה בידי חיילי אתונה כחלק מהמאבקים בין אתונה לספרטה במלחמת הפלופונסוס. העיר מעולם לא השתקמה לחלוטין ממפלה זו, ולמרות שהמשיכה להתקיים כעיר מיושבת, ירדה מגדולתה ורבים מהמקדשים בה חדלו להיות בשימוש. במהלך התקופה ההלניסטית במאות הרביעית והשלישית החלו מפעלי בנייה בעיר במטרה לשקמה. בשנת 210 לפני הספירה כבשו הרומאים את העיר ושינו את שמה לאגרגינטום. בתקופה זו מרבית אזרחיה של העיר היו יוונים דוברי יוונית, אך לאורך המאות האוכלוסייה הפכה לרומאית, ובשנת 44 לפני הספירה קיבלו כל אזרחי העיר מעמד של אזרחות באימפריה הרומית.
הרוב המוחלט של השרידים הארכיאולוגיים בעיר שייכים למפעלי הבנייה של העיר היוונית אקרגס. שרידים אלו נתגלו על ידיד משלחות מחקר אירופאיות שסיירו בסיציליה החל מהמאה ה18, הבינו את חשיבותם וייחודם של המקדשים האדירים, והחלו בפעולות חפירה ושימור באתר. לאחר חשיפתם המלאה של מקדשי האתר הארכיאולוגיה, האתר הוכרז כאתר מורשת עולמית של אונסק”ו, וכיום מאות אלפי מבקרים בו בכל שנה ומתפלאים מהעוצמה והתחכום האדריכלי של היוונים העתיקים שישבו בסיציליה.
השמורה היפיפיה עמק המקדשים
מה רואים בעמק המקדשים
עמק המקדשים שוכן על גבי רכס גבעות נמוכות בגובה של כ130 מטרים, ובמרחק של 3 קילומטרים מהחוף המערבי של סיציליה. סביבתו הטבעית של העמק הינה סביבה ים תיכונית חופית קלאסית, המלאה בשדות חקלאיים, יערות ומקטעי אדמה חשופה שהצהיבה מחום השמש. עמק המקדשים דחוק בין שני ערים מודרניות ומיושבות – ולאג’יו מוסה (Villaggio Mosé) בדרום ואגריג’נטו (Agrigento) בצפון. “עמק” המקדשים אינו עמק, כאמור, אלא דווקא שוכן על גבי רכס נמוך, ומראה מקדשיו הגבוהים והמרשימים נשקף ממרחק של כמה מאות מטרים. האתר הוא גדול מאוד ובין המקדשים, והמקדשים בו מסודרים במין שורה ארוכה, כאשר ההליכה היא בדרך כלל ממזרח למערב, לאורך רצועה ארוכה אשר במרכזה עובר כביש מהיר. אורכו הכללי של הפארק הארכיאולוגי הוא בערך 2 קילומטרים.
לאחר השארת הרכב בחניון המערבי (Porta di Gella) והליכה קצרה, יתגלה בפני המבקר המקדש הראשון בסדרת המקדשים הגדולים – מקדש האלה יונו (Temple of Hera Lacinia), שלמרות שמו הרומי הינו מקדש יווני. בהמשך הדרך יתגלו מקדשים ומבנים נוספים ומרשימים עוד יותר בשל רמת השתמרותם הגבוהה, כמו מקדש הקונקורדיה (Temple of Concordia) ומקדש הרקולס (Temple of Heracles). המקדשים בעמק המקדשים הינם מהמרשימים ביותר הקיימים בעולם, ובחינתם מקרוב מלמדת הרבה על העוצמה והיכולת האדירה של התרבות היוונית העתיקה. מקדש הקונקורדיה הינו דוגמא טובה במיוחד, שכן הוא אחד מהמקדשים היוונים העתיקים בעלי רמת ההשתמרות הגבוהה בעולם – חזיתו ורוב עמודיו עוד עומדים על תילם, בגובה מרבי של כ9 מטרים. המקדש הבא בו יפגוש המטייל הוא מקדש הרקלס, שרמת השתמרותו נמוכה אך עמודיו הקולוסאליים עדיין ניצבים ומגיעים לגובה מרשים. הסתכלות בהם תאלץ את המתבונן להפעיל את הדמיון ולדמיין את המקדש בהדרתו בתקופה העתיקה. לאחר מעבר בגשר שמעל הכביש המהיר יגיע המבקר למקדש זאוס האולימפי (Temple of Olympian Zeus), שבנייתו מעולם לא הושלמה, אך תוכנן להיות המקדש הדורי הגדול בעולם היווני העתיק. במתחם ניתן להעריך את גודלם המעורר השתאות של שרידיו של המקדש, ובנוסף את שרידי פסל האטלס, שהיווה כנראה אחד מהעמודים של חזית המקדש. בנוסף למקדשים, באתר שרידים ארכיאולוגיים יווניים עתיקים נוספים – בניין מועצת העיר (Bouleuterion), קברים וקטקומבות, שערים ובורות מים חצובים. הסיור באתר נותן תמונה די טובה של נראותה של העיר היוונית העתיקה, ועל אף שחלק גדול מהמבנים המונומטלים לא השתמרו בצורה טובה, ניתן להפעיל את הדמיון בכדי לנסות ולתפוס את גודלה והדרתה של אקרגס היוונית ומקדשיה. מצפון לאתר שוכן המוזיאון הארכיאולוגי של עמק המקדשים (Archeological Museum Pietro Griffo), בו מומלץ מאוד לבקר בכדי לראות את שלל הממצאים הקטנים שנמצאו בחפירות עמק המקדשים.
מקדש הרקולס בעמק המקדשים
סרטון על עמק המקדשים בסיציליה
כרטיסים לעמק המקדשים
הגעה לאתר
עמק המקדשים נמצא כמה קילומטרים דרומית לעיר אגריג’נטו, ונוח להגיע לאתר בעזרת סיור מודרך או בעזרת רכב שכור (למידע על השכרת רכב בפלרמו לחצו כאן). אורך הנסיעה לעמק המקדשים מפלרמו הוא כשעתיים ורבע. לא ניתן להגיע לאתר בעזרת תחבורה ציבורית בשל מיקומו מחוץ לערי האזור.
סוגי כרטיסי הכניסה לעמק המקדשים:
כרטיס כניסה לאתר עם גלויה דיגיטלית
ניתן לרכוש דרך אתר גט יור גייד (כאן) כרטיס כניסה בסיסי לעמק המקדשים המקנה גם גלויה דיגיטלית (Pemcard) ובנוסף אפשרות לדלג על התור. כרטיס זה מומלץ לאלו אשר מעוניינים בכניסה לאתר ללא סיור מודרך בו, רוצים מזכרת רשמית מהאתר ומעוניינים לדלג על התורים הארוכים בכניסה.
כרטיס כניסה לאתר המלווה בסיור מודרך
כרטיס נוסף הוא כרטיס כניסה המלווה בסיור מודרך באנגלית באורך של כשעתיים, ובנוסף אפשרות לדלג על התור. את הכרטיס ניתן לרכוש דרך אתר גט יור גייד כאן, והוא מומלץ לאלו אשר רוצים ולהבין את ההיסטוריה והמאפיינים של השרידים הארכיאולוגיים באתר בהקשר רחב של זמן ומקום, ובנוסף לאלו אשר מעוניינים לדלג על התור הארוך שנוטה להצטבר בכניסה לאתר בעונות התיירות.
כרטיס כניסה לאתר עם קורקינט חשמלי ומדריך שמע
דרך אתר גט יור גייד ניתן לרכוש כאן כרטיס כניסה המקנה קורקינט חשמלי לטובת ההתניידות באתר, ובנוסף מדריך שמע להסברים על הממצאים השונים. הכרטיס מומלץ לאלו אשר רוצים להתנייד ביתר קלות באתר וללא הליכה ממושכת, ובנוסף לאלו שרוצים להעשיר את הידע שלהם ולחקור לעומק את הארכיאולוגיה של האתר, אך ללא הדרכה אנושית.
הזמנת כרטיסים לעמק המקדשים - 5% הנחה רק לגולשי הכל על
המלצות "הכל על" למגיעים לעמק המקדשים
- הביקור באתר מומלץ במיוחד לחובבי הארכיאולוגיה והתרבות היוונית הקלאסית, אך הממצאים הארכיאולוגיים באתר גדולים ומרשימים מספיק בכדי שגם אדם ללא עניין מיוחד בתחומים אלו יוכל להתפעל ומהם ולגלות עניין בביקור בפארק הארכיאולוגי.
- מומלץ לבקר בעמק המקדשים בעונות המעבר – בין מרץ למאי ובין ספטמבר לנובמבר. בחודשים אלו מזג האוויר נוח יותר (שכן סיציליה היא מאוד חמה), לא יורד המון גשם והעומס התיירותי באתר פוחת.
- המסלול באתר ארוך (כ2.5 קילומטרים) וכולל יותר מחמישה מקדשים שונים ומבנים אדריכליים נוספים. לכן מומלץ להשקיע בביקור באתר בין שעתיים לשלוש לפחות. במידה ובוחרים לבקר גם במוזיאון הארכיאולוגי של האתר, זמן הביקור יתארך לבין שלוש לארבע שעות לפחות.
- כדאי מאוד לשלב את הביקור באתר עם ביקור במוזיאון הארכיאולוגי של עמק המקדשים שנמצא בסמוך לאתר. בנוסף, ניתן לשלב את הביקור בעמק המקדשים עם ביקור באתרים היסטוריים וארכיאולוגיים נוספים בסיציליה, כמו גני קולימבתרה הסמוכים (Giardino della Kolymbethra) והוילה הרומית בקזאלה (Villa Romana del Casale) שנמצאת בקרבה יחסית, ובנוסף בביקור בעיירה הסמוכה אגריגנ’טו, בעיירה הציורית הקרובה פיאצה ארמניה (Piazza Armerina) וכמובן בעיר הגדולה של סיציליה – פלרמו.
- לעמק המקדשים נוח להגיע ברכב שכור (ולהשאיר את הרכב בחניון המזרחי – Porta di Gella) או בעזרת סיור מודרך עם אוטובוס שיוצא מפלרמו (להזמנה לחצו כאן) או קטניה (להזמנה לחצו כאן)
- הקסם והעוצמה של שרידי המקדשים יוכלו לעניין גם ילדים קטנים שאינם בעלי ידע מוקדם או עניין ייחודי בתרבות היוונית הקלאסית. יש לציין שהמסלול ארוך וייתכן שילדים קטנים יתעייפו במהלך הצעידה, ולכן יש לקחת הפסקות רבות ואולי לשקול את קיצור המסלול באתר. בנוסף, ילדים עד גיל 18 נכנסים לאתר בחינם.
- ניתן ללון בעיירה אגריגנ’טו שנמצאת כמה קילומטרים מצפון לאתר. בעיירה כמות די גדולה של אפשרויות לינה, ובעיקר דירות ואכסניות. בנוסף, ניתן ללון בעיירות וילאג’יו מוסה (Vilaggio Mose) וסן לאונה (San Leone) בהם גם אפשרויות לינה רבות הכוללות בעיקר דירות ואכסניות ומעט מלונות.
- המחיר הבסיסי לכרטיס לאתר עבור אדם מבוגר הוא 10 יורו. המחיר המשולב לאתר ולמוזיאון הארכיאולוגי הוא 13.5 יורו.
- הביקור באתר הוא חינם לחלוטין ביום ראשון הראשון של כל חודש עד השעה 19:00. בנוסף, ישנה הנחה לאזרחים ותיקים ולבעלי אזרחות אירופאית מגיל 18 עד 25. ילדים מתחת לגיל 18 נכנסים לאתר בחינם. במידה והנכם מעוניינים לבקר גם במוזיאון הארכיאולוגי מומלץ לרכוש כרטיס משולב לפארק ולמוזיאון.
- עמק המקדשים נחשב לאתר בטוח ומתויר, אך כדאי תמיד לשים לב לחפצים שלכם ולהשאירם קרוב אליכם בתא סגור.
- מומלץ להגיע למקום עם רכב שכור ולהחנותו בחניון המזרחי של האתר.
- למי שאינו לוקח סיור מודרך מומלץ להצטייד במדריך שמע. הבנת ההקשר ההיסטורי והתרבותי של שרידי האתר מוסיפה הרבה לביקור בו.
- הביקור באתר מומלץ מאוד בשעות האחר הצהריים ובשקיעה. מראה העתיקות בשעת הדמדומים הוא פשוט מהמם וגם מצטלם נהדר.
- האתר נגיש לחלוטין לכל אורכו לאלו המשתמשים בכיסא גלגלים ולעגלות תינוק. קיימות הנגשות נוספות בפארק לבעלי לקות ראייה.
מידע שימושי/h2>
- שעות פתיחה: האתר פתוח כל ימות השבוע מ08:30 עד 20:00.
- מחיר כרטיס כניסה: מחיר כרטיס כניסה בסיסי לאתר הוא 15 יורו לאדם
- הכתובת של משרד הכרטיסים של עמק המקדשים היא: 92100 Agrigento AG
- עמק המקדשים נמצא מחוץ לעיר ולא ניתן להגיע אליו בתחבורה ציבורית אלא בעזרת סיור מודרך או רכב שכור
- לכניסה לאתר הרשמי של עמק המקדשים לחצו כאן
שאלות נפוצות על עמק המקדשים
למי מומלץ לבקר בעמק המקדשים בסיציליה?
הביקור באתר מומלץ במיוחד לחובבי הארכיאולוגיה והתרבות היוונית הקלאסית, אך הממצאים הארכיאולוגיים באתר כל כך גדולים ומרשימים שגם אדם ללא עניין מיוחד בתחומים אלו יוכל להתפעל ולהסתקרן מעמק המקדשים.
מתי מומלץ לבקר בעמק המקדשים בסיציליה?
מומלץ לבקר בעמק המקדשים בעונות המעבר - בין מרץ למאי ובין ספטמבר לנובמבר. בחודשים אלו מזג האוויר נוח יותר (שכן סיציליה היא מאוד חמה), לא יורד המון גשם והעומס התיירותי באתר פוחת.
כמה זמן כדאי להשקיע בביקור בעמק המקדשים בסיציליה?
המסלול באתר ארוך (כ2.5 קילומטרים) וכולל יותר מחמישה מקדשים שונים ומבנים אדריכליים נוספים. לכן מומלץ להשקיע בביקור באתר בין שעתיים לשלוש לפחות.
איך מדלגים על התור הכניסה לעמק המקדשים בסיציליה?
הדרך הטובה ביותר לדלג על התור לעמק המקדשים היא רכישת כרטיס הכולל דילוג על התור כאן, או להגיע לאתר מוקדם בבוקר לפני התחלת עומס המבקרים