מסגד שייח זאיד, אבו דאבי – המסגד הגדול בעולם | Sheikh Zayed Grand Mosque

מסגד שייח זאיד בכמה מילים

מסגד שייח זאיד (The Sheikh Zayed Grand Mosque) הוא אתר דתי מפואר הממוקם בלב אבו דאבי, עיר הבירה של איחוד האמירויות הערביות. זהו אחד המסגדים הגדולים בעולם, שיכול להכיל למעלה מ-41,000 מתפללים. המסגד נקרא על שמו של השייח זייד בן סולטן אל נהיאן המנוח (Sheikh Zayed bin Sultan Al Nahyan), והוא למעשה האב המייסד של איחוד האמירויות הערביות, שרצה ליצור מקום פולחן שישקף את המגוון התרבותי והסובלנות הדתית של המדינה. מה שמייחד את המסגד הגדול של שייח זאיד הוא הארכיטקטורה המיוחדת שלו, המשלבת אלמנטים עיצוביים אסלאמיים ומודרניים. המסגד כולל 82 כיפות, ארבעה צריחים, והוא מעוטר באלפי מוטיבים פרחוניים מורכבים, עיצובים גיאומטריים ופסוקים מהקוראן. יש בו גם אחת מהנברשות הגדולות בעולם, העשויה ממיליוני אבני וקריסטלי סברובסקי (Swarovski crystals), כמו גם שטיח עצום שנארג בעבודת יד מאלפי קשרים. הכניסה למסגד אינה כרוכה בתשלום, אך יש להירשם מראש לזמן ביקור ספציפי. כדי להפיק יותר מהביקור במסגד אפשר להצטרף לאחד מהסיורים הרבים המתקיימים באבו דאבי וכוללים גם את המסגד, למשל הסיור הפופולארי הזה.

מה רואים במסגד שייח זאיד

מסגד שייח' זאיד באבו דאבי הוא אחד מהאתרים האיקוניים והמרהיבים ביותר באיחוד האמירויות, ומושך תיירים מכל העולם בזכות עיצובו העוצר נשימה והאווירה הייחודית שהוא משדר. המסגד משלב אדריכלות מודרנית עם אלמנטים איסלמיים מסורתיים, ומתאפיין בכיפות לבנות בוהקות, ארבעה מינרטים מרשימים, ורצפות וקירות משיש לבן משובץ בפסיפסים, אבני חן וקריסטלים. בריכות השתקפות מרהיבות המקיפות את המבנה תורמות לאווירה של שלווה, במיוחד בשעות הערב כשהמסגד מואר בצורה מרהיבה. תיירים מכל הדתות והתרבויות מגיעים למסגד כדי לחוות את יופיו וללמוד על התרבות והדת האסלאמית באמצעות סיורים מודרכים. המסגד תוכנן על ידי האדריכל הסורי יוסף עבדלקי (Yousef Abdelky) ונבנה על ידי צוות של אומנים מיומנים מרחבי העולם. זה לקח יותר מעשור להשלים, את המסגד בנוסף לטאץ' האחרון שהוסיפו ב-2007.

המסגד מחולק למספר אזורים עם מאפיינים ייחודיים:

אולם התפילה המרכזי הוא אחד האזורים המרשימים ביותר של המסגד. הוא יכול להכיל אלפים רבים של מתפללים בו זמנית וכולל שטיח מסיבי המשתרע על שטח של למעלה מ-5,600 מ"ר. השטיח עשוי צמר ומשי ונארג בעבודת יד על ידי כ-1,200 אומנים מיומנים באיראן. אולם התפילה מתהדר גם ב-96 עמודים, כל אחד משובץ באבנים יקרות, וסדרה של נברשות מאסיביות המאירות את החלל.

אזור נוסף במסגד שאסור לכם לפספס הוא חומת קיבלה (Qibla wall), הפונה לכיוון מכה. הקיר מעוטר בקליגרפיה יפה ובדוגמאות פרחוניות מורכבות, היוצרים מראה יפיפה. למסגד יש גם כמה אולמות תפילה קטנים יותר, כל אחד עם אופי וסגנון ייחודי משלו. אולמות אלו פתוחים למתפללים ולמבקרים כאחד, ומציעים מרחב קטן ושליו יותר לתפילה.

בנוסף לאולמות התפילה, מצויים במסגד גם ספרייה ומוזיאון. הספרייה מכילה אוסף של ספרים על תרבות והיסטוריה אסלאמית, בעוד שהמוזיאון מציג כתבי יד נדירים, חפצים ואמנות אסלאמית. המוזיאון מציג גם אוסף מרשים של תלבושות ותכשיטים אסלאמיים מסורתיים, המספקים למבקרים הצצה למורשת ולתרבות העשירה של איחוד האמירויות.

במסגד מתקיימים אירועי תרבות ותערוכות שונות, לרבות תערוכות אמנות, הדגמות קליגרפיה ומופעי מוזיקה מסורתית. המסגד מציע גם סיורים מודרכים, שבהם המבקרים יכולים ללמוד עוד על ההיסטוריה, הארכיטקטורה והחשיבות התרבותית של המסגד. בסך הכל, ביקור במסגד הגדול של שייח זאיד הוא חוויה בלתי נשכחת. הארכיטקטורה המדהימה שלו, הקישוט המורכב והמשמעות התרבותית שלו הופכים אותו ליעד חובה לכל מי שמבקר באבו דאבי.

סרטון על מסגד שייח זאיד

כרטיסים למסגד שייח זאיד

אין צורך ברכישת כרטיסים כניסה למסגד עצמו כאמור (אך כן יש צורך להזמין מקום מראש וזמן ייעודי לביקור), אבל כדי להפיק את המירב מהביקור רבים בוחרים להגיע אליו במסגרת סיור מודרך, יש מגוון אפשרויות כאלו (תוכלו לראשות כאן שלל הצעות).

סיורים היוצאים מאבו-דאבי

אלו סיורים שנועדו למי שמעביר חלק או את כל החופשה באבו דאבי, ורוצה להצטרף לסיורים שמתחיל ונגמר באבו דאבי. ברוב המקרים יהיה מדובר בסיור של חצי יום שעובר בעוד יעדים מרכזיים חוץ מהמסגד, למשל בקורניש, מגדלי איתיחד או הנמל. תוכלו להסתכל למשל על האפשרויות הפופולארית הזו או על הסיור המבוקש הזה.

סיורים מדובאי

מרבית מהתיירים באמירויות מעבירים את רוב החופשה שלהם (אם לא כל החופשה) בדובאי, ולא באבו דאבי. לכן אם אתם לא רוצים לוותר על ביקור במקומות המפוארים של אבו דאבי, וגם לא רוצים להתעסק עם הלוגיסטיקה של ההגעה בין הערים, סיור מודרך שיוצא מדובאי ועובר במקומות המרכזיים באבו דאבי, כולל המגד כמובן, זוהי אופציה נהדרת שכדאי לשקול. ישנם סיורים שכוללים את המסגד בלבד (למשל זה), וסיורים שכוללים אטרקציות נוספות כמו הלובר של אבו דאבי (בסיור הזה) או שכוללים ביקור ומעבר ליד אטרקציות נוספות בעיר כמו מגדלי איתיחד (תוכלו להסתכל על מה שמוצע במסגרת הסיור הזה או במסגרת הסיור הזה).

הזמנת כרטיסים לסיור במסגד - 5% הנחה רק לגולשי הכל על

המלצות "הכל על"

  • ביקור במסגד שייח זאיד מומלץ לכל מי שמתעניין באריכטקטורה, תרבות, אדריכלות והיסטוריה. ולכל מי שנמצא בחופשה באבו דאבי, מכיוון שזו אטרקציה מרשימה ומעניינת, ההגעה אליה נוחה והכניסה היא ללא תשלום.
  • יש להימנע מביקור בזמני התפילה במסגד, שיכולים ליצור עומס וצפיפות רבה. ניתן לעקוב אחרי זמני התפילה באתר הרשמי של המס.
  • מומלץ להשקיע בביקור במסגד שייח זאיד בין שעתיים לשלוש שעות, תלוי אם אתם מגיעים עצמאית או בליווי של מדריך.
  • יעדים נוספים שמומלץ לבקר בנוסף למסגד שייח זאיד הם ארמון קאסר אל וואטן (Qasr Al Watan Palace) ותצפית ממגדלי אתיחאד (Etihad Towers). כרטיס הכולל כניסה לשלושת היעדים, מדריך והסעות הלוך חזור ניתן להזמין כאן.
  • נוח להגיע למסגד באוטובוס, בקווים 32 או 52 שעוצרים צמוד למסגד, במונית או ברכב פרטי ולחנות בחניה סמוכה ללא תשלום.

מידע שימושי

  • מסגד שייח זאיד באבו דאבי פתוח למבקרים מדי יום, למעט בימי שישי בבוקר אז הוא פתוח למתפללים בלבד.
    שעות הפתיחה בימי שבת עד חמישי הם בין השעות 22:00-9:00, וביום שישי בין 22:00-16:30 (למבקרים בלבד שאינם מתפללים).
  • כתובת: Sheikh Rashid Bin Saeed Street، – 5th St – Abu Dhabi
  • איך מגיעים: הדרך הזולה ביותר היא הגעה באמצעות אוטובוס, תוכלו לעלות על קווים 32 או 52 ממרכז העיר אבו דאבי למסגד. שני קווים אלו עוצרים ממש בכניסה למסגד, מחיר הנסיעה הוא זול יחסית לשאר דרכי ההגעה, ותוכלו לרכוש כרטיסים ישירות מהנהג. דרך נוספת היא הגעה במונית, ישנם מוניות רבות זמינות באבו דאבי והן אופציה נוחה. רוב המוניות עובדות עם מונה, והתעריפים סבירים. במידה ותרצו להגיעה בצורה עצמאית, המסגד נגיש בקלות מכביש שייח זאיד, אחד הכבישים הראשיים באבו דאבי ויש חניה בשפע במסגד, ללא תשלום.
  • אתר רשמי: https://www.szgmc.gov.ae/en/Home

שאלות נפוצות על מסגד שייח זאיד

מומלץ להשקיע בין שעתיים לשלוש שעות.

הזמן המומלץ ביותר לבקר במסגד שייח זאיד באבו דאבי הוא בחודשים נובמבר עד אפריל בשעה מוקדמת בבוקר או מאוחר אחר הצהריים.

כדי להיכנס למסגד יש להתלבש בצניעות ולכסות את הידיים והרגליים, ונשים חייבות לכסות את ראשן בצעיף. כמו כן תדרשו גם להסיר את נעליהם לפני הכניסה למסגד.


המידע המוגש באתר הוא חינם לחלוטין, ואנו מתאמצים שהוא יהיה המקיף והאיכותי ביותר. נתקלם בטעות או שיש לכם מה להוסיף? ניתן ליצור עמנו קשר במייל INFO@hakolal.co.il.