כל מה שמבקרי נחל עשרון ומקדש הנמרים צריכים לדעת

נחל עשרון ומקדש הנמרים – גב מים וארכיאולוגיה פרה-היסטורית בנוף המדברי. כל המידע שצריך לדעת לפני שמבקרים – למי מומלץ? מתי כדאי לבוא? וטיפים רבים נוספים

מידע כללי על נחל עשרון ומקדש הנמרים

נחל עשרון נמצא באזור בקעת עובדה, ששמה ניתן לה בעקבות מבצע עובדה במלחמת העצמאות בו נכבש אזור זה כמו גם אילת עצמה. מסלול הנחל מתחיל ממקדש הנמרים, שריד מתרבויות פרה היסטוריות, משם ממשיכים בתוואי הנחל אשר מוביל לגב עשרון הנמצא למרגלות מפל סלע מקסים. זהו מסלול המתאים גם להליכה רגלית וגם לנסיעה ברכבי שטח.

מה זה בעצם גבים? מדובר למעשה בבריכות טבעיות שקיימות בערוצי נחל שבמהלך השנה הן והנחל יבשים, אך כאשר ישנה מערכת גשמים המובילה לשטפונות באזור הנחל בריכות אלו מתמלאות מים שנשארים בהן לימים עד חודשים, תלוי בעומק הגב מאחר ואלו מים עומדים מה שאומר שעם הזמן הם הופכים עכורים ומתאדים עד שהגב חוזר להיות יבש וריק. גב עשרון שונה מעט ממרבית הגבים המדברים, כאשר נחל עשרון מתמלא מים בעת גשמי החורף והשטפונות שבאים אחירהם הגב בתוואי הנחל מתמלא מים ובשנים מסויימות נשארים בו מים אפילו בקיץ ועד לעונת הגשמים והשטפונות הבאה. הגב עשוי להשתנות משנה לשנה, שכן השטפונות מביאים בנוסף למים גם סחף, אך כאשר הגב מלא לרוב הוא מגיע לעומק שני מטרים ורוחב של 15, גב גדול בהרבה מהגבים בנחל עתק לדוגמא. חשוב לדעת כי בניגוד לגבים בנחל עתק אסור להיכנס לגב זה שכן הוא נחוץ לחיות הבר בסביבה ולכן אין לזהם אותו על מנת שיולו לשרוד.

הידעת? נמרים בישראל

נמר המדבר הינו תת מין של הנמר אשר חי במדבריות, נמרים אלו הם הקטנים ביותר שבין הנמרים ומגיעים עד למשקל 40 ק””ג ו-160 ס””מ. נמרים ממין זה היו חלק ממארג החיים גם במדבריות שלנו, בארץ ישראל. בשנות השבעים עד התשעים תועדו על ידי הזאולוג גיורא אילני כ-12 נמרים להם נתן שמות והצמיד להם משדרי רדיו. מרבית הנמרים התרכזו באזור מדבר יהודה, אך בשנות השמונים נראו נמרים גם בהרי אילת מדרום וגם בשומרון מצפון לאזור זה. לצערנו, מזה מספר שנים לא נאספו עדויות ממשיות לכך שעדיין יש נמרים במדבריות ישראל, על אף מאמצים רבים לאסוף ראיות שכאלו ולכם לא ידוע האם נמרים אלו שרדו ומה מצבם. למי שרוצה לקרוא עוד על הנמרים בישראל מומלץ לקרוא את הכתבה בלי להותיר עקבות: האם נמרים עדיין חיים בארץ?

הנמרה תיהמת, על שם אלת הים המסופוטמית, בתמונה משנות השמונים (צילום: יוסי אוד)הנמרה תיהמת, על שם אלת הים המסופוטמית, בתמונה משנות השמונים (צילום: יוסי אוד, רישיון)

מה רואים ועושים בנחל עשרון ומקדש הנמרים?

מקדש הנמרים:

המקדש הוא אתר פולחן עתיק ביותר שהתגלה במקרה, ובו מעין חצר מוקפת ב””חומה”” כפולה מאבנים קטנות. באתר 4 בורות, שכנראה מייצגים 4 מזבחות מתקופות שונות. במתחם נוסף באתר ישנו תא ובו אבנים קטנות שככל הנראה ייצגו אבות קדמונים או אלוהויות כלשהן. לצד החצר ישנם לוחות אבן המייצגים 16 בעלי חיים באורך מטר, כאשר רוב הדמויות הן נמרות- ומכאן שמו של המקדש. הדמות היחידה שאינה נמרה היא ראם ללא ראש. כנראה שהנמרות סימלו אלות פיריון וחיים, ואילו הראם סימל את המוות, זאת בשל הכיוון אליהם פונים ראשי החיות, הנמרות למזרח משם עולה השמש והראש למערב שם שוקעת השמש והיום מגיע לסיומו. האתר מתוארך לאלף השישי לפני הספירה! הוא היה פעיל במשך 4000 שנים, מה שהופך אותו למקדש העתיק ביותר שנמצא עד כה בשטחי ישראל.

לאתר ישנה היסטוריה מעניינת עם הטנקים של צה””ל. הוא התגלה בראשית שנות השמונים במקרה על ידי טנק צה””לי שעבר בסמוך אליו, ונהרס בטעות על ידי טנקים צבאיים בסוף שנות השמונים בעת נערך תרגיל שנערך באזור. לאחר כשלוש שנים שוחזר האתר על ידי עוזי אבנר וכיום הוא מוקף גדר ברזל נמוכה.

מקדש הנמרים אינו אתר גדול בפני עצמו ועיקרו שרידי המקדש, ולכן מומלץ לבקר בו כנקודת עצירה בדרך או להמשיך ממנו לגב עשרון. על מנת להגיע ממקדש הנמרים לנחל וגב עשרון ממשיכים בכביש לכיוון שחרות על הדרך המובילה לנחל זוג עד פניה שמאלה דרך עפר המסומנת בסימון כחול.

נחל וגב עשרון:

כאשר הולכים במסלול נחל עשרון בדרך לגב כדאי מאוד להביט לצדדים ולשים לב לסביבה. במהלך המסלול תוכלו לראות עצי שיטת הנגב, שביל קדום שיורד מימין לגבעה ושרידים נוספים מתקופות עתיקות כמו תקופת הברונזה הקדומה (בשנים כך וכך) והתקופה הכלכולית (בשנים כך כוך). ממצאים אלו מפתיעים שכן מדובר באזור מדבר קיצוני בו כמות משקעים קטנה מאוד אשר מתאדה בקצב מהיר, אבל למרות התנאים ניהלו בה חיים חקלאיים ענפים כפי שמצביעים הממצאים הארכיאולוגים באזור. כמו כן, תוכלו לראות לצד הנחל מלכודת נמרים עתיקה.

ניתן להגיע לגב גם עם רכב ולידו ישנו מקום חניה (שאינו מוסדר). בגב תוכלו לשבת, לנוח ולאכול. זהו גב יפיפה וגדול מאוד אשר נמצא למרגלות מפל סלע שנישא לגובה 10 מטרים.

חשוב לדעת: הרחצה בנחל או בגב אסורה לחלוטין! מי הגב משמשים כמי שתייה לבעלי חיים שונים

שימו לב כי ההגעה לנחל הינה דרך כביש 12, בו מהיציאה מאילת ועד ההגעה אין תחנות דלק או נקודות עצירה ולכן גם למי שמגיע רק לכמה שעות וגם מי שמתכנן לאחר הטיול להמשיך ללינה בשטח או לטיול נוסף, יש להיערך בהתאם עם ציוד, אוכל ושתייה לפני שיוצאים מהעיר.

כמו כן ביישוב שחרות הנמצא לא רחוק מהמסלול ישנן מספר אפשרויות לינה בניהן צימר, B&B וחאן. ביישוב ישנה גם תצפית מרשימה, במיוחד בשעות השקיעה שכן היא משקיפה לעבר הערבה והרי אדום בירדן.”

מקדש הנמרים (צילום: Hoshvilim)מקדש הנמרים (צילום: Hoshvilim, רישיון)










המלצות "הכל על" למבקר בנחל עשרון ומקדש הנמרים

  • דרך ההגעה הממומלצת היא רכב 4×4, אך ניתן להגיע גם באמצעות רכב פרטי.
  • מכיוון שזהו מסלול נסיעה קצר ברכב, אפשרי לצאת בכל שעה. שימו לב שאינכם יוצאים מאוחר מדי, כדי להימנע משהות באתרים בשעות בהן מתחיל להחשיך.
  • האתר מתאים לכל עונות השנה. יש לבדוק באתר רשות הטבע והגנים אם ישנן התראות המונעות הגעה אליו או לאיזור. אך כדאי כמובן להגיע בזמן בו הגב מלא במים.
  • המסלול מתאים למשפחות האוהבות טיולי שטח ברכב. האתר קליל וקטן, ומתאים למשפחות עם ילדים בכל הגילאים.
  • אין דמי כניסה למסלול, והחנייה (לא בחניון) בחינם.
  • המסלול מתאים לצעירים שאוהבים טיולי שטח ברכב. האתר מתאים לצעירים המתעניינים בארכיאולוגיה בעיקר, בין אם לעצירה קצרה בדרך או כחלק מטיול ארוך יותר.
  • חשוב ללכת רק בשבילים המסומנים (עדיף עם מפת שבילים), להצטייד במספיק מים בכל עונות השנה ולתכנן את הטיול וההגעה למסלול כך שתסיימו מספיק זמן לפני רדת החשיכה. כמו כן תמיד מומלץ להתחיל מסלול עם סוללה מלאה בטלפון הנייד ועם שקית לאיסוף האשפה לשמירה על הסביבה.

  • מידע שימושי על נחל עשרון ומקדש הנמרים

    • כתובת:מקדש הנמרים
    • דרכי הגעה:למגיעים עם רכב – דרך כביש 12, פונים לכיוון שחרות ונוסעים עד מקדש הנמרים, מעט לפני הכניסה לבסיס עובדה
    • אתר אינטרנט:https://www.parks.org.il/trip/mikdash/

    [wpgmza id="23" cat="5" marker="4093" zoom="15"]