רומא העתיקה – כרטיסים בהנחה והמדריך המקיף ביותר בעברית | Ancient Rome

“רומא היא עולם ומלואו ויחלפו שנים לפני שתוכל להפוך בה בן בית. כמה בני מזל הם התיירים המביטים בה והולכים לדרכם” (גתה)

כל מה שתצטרכו לדעת רומא העתיקה

אם לאתונה של אפלטון ותזאוס נושאים את עיניהם אנשי המערב על מנת ללמוד חוכמה פילוסופית ואת יסודות האמנות הקלאסית, אז לרומא העתיקה נושאים את עיניהם עד ימינו כל אותם אלו שרוצים ללמוד את יסודות המקצועות הארציים, מדע המלחמה, דרך מדע השעשועים ותמרון ההמונים ועד ליסודות האדריכליים של בניית מבני ענק, מובילי מים, מרחצאות ודרכים.

במילים פשוטות – רומא העתיקה היא מקום בו נוגעים בהיסטוריה המערבית בידיים.

סרטון על אתרי רומא העתיקה – הפורום והקוליסאום
מתוך ערוץ היוטיוב של אתר הכל על

ברומא העתיקה תראו כמה מבנים שישאירו אתכם פעורי פה, כמו הפנתאון והקולוסיאום, תדרכו על מרצפות מימי יוליוס קיסר ואוגוסטוס בפורום הרומאי ותצפו בפסלו של הקיסר הפילוסוף מרקוס אוריליוס בגבעת קפיטולין.




ההיסטוריה של רומא העתיקה

לכתוב על ההיסטוריה של רומא העתיקה בשתי פסקאות ולהקיף את אחד האזורים שהשפיעו יותר מכל על התרבות המערבית זו משימה כמעט בלתי אפשרית. אבל ננסה בכל זאת.

אזור זה הוא האזור בו החלה לצמוח העיר. על פי ההגדה, על גבעות פלטין וקפיטולין ננטשו רומוס ורומלוס כאשר רק זאבה שומרת עליהם. כאן החלה להיבנות עיר משגשגת שניצלה את מימי הטיברעל מנת ליצור חקלאות וכאן גדלו מנהיגים אדירים כמו יוליוס קיסר ואוגסטוס, שהפכו את העיר למרכזה של אמפריית ענק. בתקופה זו נבנה הבסיס לפורום הרומאי, שופץ והורחב מקדש יופיטר ושלושת הקפיטולינים.

הדרדור של העיר העתיקה החל בערך בשנת 300 לספירה, כאשר החלו מאבקי השליטה באמפריה, שהתחילה להתפורר “לאט אבל בטוח”. בבעלות האמפריה היה פחות כסף וזמן השליטה של המנהיגים היה שאול. אפילו העיטורים של שערי הניצחון נלקחו מעיטורים קיימים של מנהיגי עבר על מנת לחסוך בעלות הייצור של עיטורים חדשים, והמנהיגים ששלטו נהגו לנכס אותם לעצמם בכדי ליצור לגיטימציה בעיני העם.

עליית הנצרות והפיכת רומא לביזנטית היוו חלק מירידה נוספת בכוחה של רומא העתיקה. פסלים נופוצו, מקדשים נהרסו והנצרות של ימי הביניים החלה לזנוח את השמירה על מבני הענק ופלאי תבל של רומא העתיקה. כך הפורום כוסה בהרים של בוץ ורפש, לבני הקולוסיאום נלקחו לטובת כנסיות ואפילו גג הברונזה של הפנתאון הפך לגגה של כנסיית סן פייטרו. מקדשי פאר שלא הפכו לכנסיות או שימשו כבסיס לבתי עשירים, נהרסו כליל או נהפכו לעמודים בודדים שאיש אינו יודע מה טיבם.

העדנה החלה לחזור לעיר עם עליית הרנסנס, שהחזיר לרומא הקלאסית את עוצמתה. בתוך כך חודשה גבעת קפיטולין, החלו שחזורים של מבני רומא העתיקה וכן חפירות ארכיאולוגיות שחשפו מחדש את כל מה שהחול כיסה. מה שהיווה את הפריצה הגדולה בשחזור מבני רומא העתיקה ובהחזרתם של מבנים רבים מרוח נוצרית לרוח רומית קלאסית היה פרץ הלאומיות שאחז ברומא והגיע לשיאו בתקופת שלטונו של מוסוליני. אז חלק לא מבוטל ממבני הפורום קיבלו שוב צורה של מבנים עתיקים רומיים ולא של מבני כנסיות.

רומא העתיקה היום

היום רומא העתיקה היא אחד מאזורי התיור הנפוצים ביותר וההומים ביותר באיטליה, באירופה ואולי בעולם כולו. מבנה הקולוסיאום נחשב לאחד מפלאי תבל החדשים, מיליוני אנשים מבקרים בחלק זה של העיר, אשר יחד עם הוותיקן מהווה את האטרקציה המרכזית שלה.

סיורים מודרכים ואטרקציות באזור רומא העתיקה

דילוג על התור וסיור בפורום הרומי והקולוסיאום

האטרקציה כוללת סיור מודרך, הכולל כניסה ודילוג על התורים (שבחודשי התיירות הם ארוכים במיוחד) באתרי רומא העתיקה – הקולוסיאום והפורום הרומי. הסיור נמשך שלוש שעות ומועבר לקבוצות קטנות של עד 20 משתתפים.

סיור לילי ברומא העתיקה

סיור רגלי מודרך בו תראו באור אחר את אתרי התיירות המרכזיים בעיר כמו הקולוסיאוםפיאצה נבונהפונטנה די טרווי והפנתאון. משך הסיור שלוש שעות.

יום אימון גלדיאטורים – בואו ללמוד איך להיות גלדיאטורים

המוזיאון להיסטוריה של רומא מקיים בתוך בית הספר העתיק לגליאטורים יום הכשרה של ארבע שעות, בו תוכלו ללמוד כיצד להיות גלדיאטור, ללמוד על ההיסטוריה של קרבות הגלדיאטורים ברומא העתיקה ולהשתתף בטורניר נושא פרסים.

לינה ברומא העתיקה

אזור רומא העתיקה הוא אחד מהאזורים המבוקשים למגורים ברומא, הסיבה היא שכל תייר רוצה ללון עם נוף לקוליסאום. חשוב לומר שאין הרבה מלונות באזור זה באופן יחסי והביקוש רב מההיצע.  בין המלונות המומלצים ניתן למצוא את מלון Umiltà 36 הנחשב יוקרתי ביחס למלונות האחרים באזור. למחפשים מלון עם תמורה טובה לכספם אנו ממליצים ללון ב Hotel Romano . במידה ואתם מעדיפים דירה על פני מלון אנו ממליצים על Oriana Homèl Roma . בתקופת הקיץ רוב המלונות מלאים ולכן למבקרים בחודשים אלו מומלץ להזמין לינה מראש אם אתם עדיין מתלבטים תוכלו למצוא בקישור הזה מקומות לינה ברומא עם אפשרות ביטול. לעוד מידע על לינה ברומא העתיקה כדאי להיכנס לעמוד  מלונות באזור רומא העתיקה . (למידע נוסף על מלונות ברומא).




המלצות "הכל על" למבקרים ברומא העתיקה

  • מומלץ להגיע לרומא העתיקה עם הרבה סבלנות לתיירים, להיסטוריה ובכלל.
  • אם יש לכם אפשרות, כדאי לרענן קצת את הידע ההיסטורי שלכם, לראות את שער טיטוס ולהכיר את סיפור החורבן הופך את הביקור לעוצמתי בהרבה. רומא העתיקה מאפשרת לך להרגיש שאתה נוגע בהסטוריה, ממש כמו כמו באתונה או בירושלים.
  • מומלץ להזמין כרטיס רומא פאס שיאפשר לכם לראות את האתרים ללא תור ובמחיר מוזל.
  • ההזמנה מראש של אתרי רומא העתיקה מומלצת רק בקיץ – בחורף אין בכך צורך.
  • מומלץ בחום לא להסתפק באתרים המפורסמים, לסיור בסמטאות באזור יש עוצמה משל עצמו.
  • לא מומלץ להתקרב עם רכבים פרטיים ו/או שכורים לאזור זה – אין חניה סמוכה והאזור אסור בכניסה של רכבים לא מורשים (קרא עוד תחת השכרת רכב בברצלונה והשכרת רכב בספרד).
  • כיאה לאחד מהאזורים התיירותים ביותר בעיר יש בו כמה מסעדות מומלצות כמו אילנ’ס בורגר בר | Ilan’s Burger Bar, Casa de TapasPura Barasa ו-La locanda.

האתרים המרכזיים של רומא העתיקה

הפורום הרומי וגבעת פלטין

הפורום הרומי הוא אחד האתרים המפורסמים של העיר רומא ואחד מהאתרים המפורסמים בעולם. הוא מציג את הויה סקרה (“הדרך הראשית”) כפי שנראתה בימי הקיסר אוגסטוס. הוא כולל כמה מהמבנים המפורסמים ביותר של רומא העתיקה, כולל שער טיטוס, מקדש יוליוס קיסר והחצר ההוסטילית (קרא עוד על הפורום הרומי).

גבעת פלטין הגבעה הצופה על הפורום – היא למעשה המוקד של רומא, עליה כנראה הקימו השבטים הלטינים את המחנה הקדמי שלהם וקראו לו רומי או רמון. כנראה שמחנה זה היווה את תחילתה של אימפריית הענק הרומאית.

“ויה סקרה” באתר הפורום (צילום: יגאל שטרק)

גבעת קפיטולין והמוזיאון הקפיטוליני

זוהי הגבעה ששימשה כמרכז השלטוני והדתי של רומא העתיקה. בעבר היה בנוי בה מקדש יופיטר, אונו ומנרווה. בנוסף, היא שימשה גם כמקום המפגש של הסנאט הרומי, וחלק מהקיסרים בחרו להציב בה את ביתם.
בימי הרנסנס הפכה הגבעה להיות מרכז אמנותי כאשר הוקם בה המוזיאון הלאומי הראשון בעולם (היום נקרא “המוזיאון הקפיטוליני”). במוזיאון תוכלו לראות את פסלו המקורי של הקיסר מרקוס אוריליוס ואת פסלה של הזאבה המניקה.
לקריאה נוספת על גבעת הקפיטולין ועל המוזיאון הקפיטוליני.

פסלו של הקיסר מרקוס אוריליוס במוזיאון הקפיטוליני (צילום מקורי)

הקולוסיאום (Colosseum)

הקולוסיאום הוא אחד מסמלי רומא שגם נבחר לאחד מפלאי תבל החדשים בו ניתן לראות תצוגת תכלית של רומא העתיקה כולל בנייה הנדסית, הפרדת המעמדות מאבקי שליטה בין הקיסרים. אתר חובה לכל מבקר ברומא (קרא עוד על הקוליסאום).

הפנתאון (Pantheon)

אחד המבנים המיוחדים של העיר רומא. המבנה הקדום ביותר שגגו המקורי עדיין עומד על תילו (קרא עוד על הפנתאון).

ויה אפיה (Via Appia Antica)

הדרך העתיקה של רומא. דרך זו, המובילה מהפורום הרומי לדרומה של איטליה, היא דוגמה ליכולת המדהימה של הרומאים לבנות “דרכים” בצורה מתוכננת. דרכים כגון זו איפשרו להם לשלוט באימפריה רחבת ידיים כמו שהייתה להם, להניע כוחות ממקום למקום ואף להעביר סחורות ולגבות מיסים. הרומאים למעשה הבינו את הדבר החשוב ביותר בכל מדינה ריבונית – קישוריות וחיבור בין הפריפריה למרכז – מה שניכר בדרך זו. ויה אפיה נחשבת לדרך המהירה הסלולה הראשונה בהיסטוריה.




מרחצאות דיוקליטיאנוס (Terme di Diocleziano) ומרחצאות קרקלה

מרחצאות אלה הם דוגמא להנדסה רומית שנועדה לעינוג הגוף. מרחצאות אלה סיפקו את צרכי המקלחת של מספר קיסרים ונהרסו רק עם בוא הגותים (שבטים גרמניים) לרומא. ניתן לראות במרחצאות תכנון הנדסי של ניצול אנרגיה סולארית על ידי בניית פתח הפונה לשמש, כדי לשמור על חומם של המים בחדר החם (caldarium).

כיום יש במרחצאות מוזיאון הפתוח לכניסת הקהל (כל יום מלבד ימי שני, בשעות 9:00-19:30) וכנסייה. מרחצאות קרקלה מפורסמים יותר ולו רק בגלל ששרידהם רבים יותר. הם נקראים על שמו של הקיסר קרקלה, בנו של ספטימיוס סרוורוס (שעל שמו נקרא מקדש סרוורוס בפורום הרומי). המרחצאות נבנו במאה השנייה לספירה ופעלו עד למאה השישית, כאשר הגותים “סגרו להם את השיבר” (חסמו את זרימת המים). במאה העשרים משמש מבנה זה כאתר לקונצרטים.

כדי להבין עד כמה מבנה המרחצאות גדול, כדאי לדעת שהוא הצליח להכיל מעל 1600 מתרחצים בו זמנית. באתר ניתן לחזות במה שנשאר מהגנים שהיו בתקופה ההיא סביב המרחצות וביסודות של “חדר המים החמים”.

כתובת מרחצאות קרקלה: Via delle Terme di Caracalla, N52.
שעות פתיחה: המרחצאות פתוחים בכל יום מ-9:00-19:30 (הקופה נסגרת שעה קודם).
מחיר: 4.5 יורו ללא הזמנה מראש.

מזבח השלום של אוגסטוס (Ara Pacis Augustae)

מזבח השלום של אוגסטוס הנמצא ליד שדה מארס, נבנה על ידי הסנט לכבודו של הקיסר אוגסטוס לאחר הניצחון על גאליה ומציין יותר מכל את השקט לו זכתה האימפריה הרומית בתקופה זו. המזבח הוא למעשה קיר ועליו תבליטים של אלים רומים (מהיפים שיש ברומא, ויש לא מעט) וכולל פסלים מדהימים של אריות מסביבו ושליטים רומאים מסביבו.

מי שהפך אותו לאתר תיירות מושקע כל כך הוא בניטו מוסוליני שניסה להחזיר את עטרת האימפריה הרומית ליושנה, כחלק מהמגמה הכללית שלו להאדיר את ימי רומא העתיקה.
מומלץ למי שכבר ראת את אתרי החובה של רומא העתיקה.

כתובת: Via di riptta
שעות פתיחה: 9:00-13:30, בקיץ פתוח בחלק מהימים גם בערב. המקום סגור למבקרים ביום שני.
אתר אינטרנט: https://cdm.reed.edu/ara-pacis/

אריות המגנים על מזבח השלום, והמזבח עצמו (צילומים: JoonaslCNID)

שער קונסטנטינוס

שער זה, שגובהו מעל 25 מטר והוא בנוי בצורה הדומה לשער סרוורוס, הוא שער ניצחון אשר הודות לעבודות השיקום הנרחבות שנעשו מציג באופן הטוב ביותר את בניית השערים בתקופתה של רומא העתיקה. הוא מכונה לפעמים “קשת קונסטנטינוס” והוא מאפשר להיחשף לאמנות שערי הניצחון שהפכה ברבות הימים להיות נחלת הכלל של התרבות המערבית.

השער נבנה בתקופות הפחות טובות של העיר ותוכלו לראות בו תבליטים המפארים את הקיסר קונסטנטינוס, שהשתלט על העיר לאחר מלחמת אזרחים קשה. ניתן לראות גם שימוש בעיטורים מימי הקיסרים הגדולים של רומא (כמו מרקוס אוריליוס) בניסיון לשוות לו דמות של ממשיך דרכם (ולחסוך בעלויות הבנייה). לדוגמא ציד החזירים והקרבתם לאפולון הוא תבליט מימי אדריאנוס.

השער נמצא בסמיכות לפורום הרומי ולקוליסאום והוא אחד השערים המעניינים והיפים של העיר רומא.


דומוס אוראה ‏(בית הזהב)‏

מבנה זה הוא מבנה של הקיסר נירון שהתגלה בתקופה מאוחרת יחסית ונפתח למבקרים רק לאחרונה. למבקרים במבנה זה יש את האפשרות להיחשף לבנייה הראוותנית והבזבזנית של הקיסר נירון ולהבין למה היה שנוא כל כך על נתיניו, בגלל התנהגותו המנותקת והמבזבזת כספי ציבור, עד שמחלפיו הקימו במקום ארמונותיו את הקוליסאום.

בית הזהב של נירון נבנה לאחר השריפה הגדולה שאחזה ברומא וכילתה מבנים רבים כולל את ארמונותיו של נירון עצמו. מבנה זה היה כל כך מאובזר, עד שכנראה תקרתו הייתה בנויה על ציר כדי שתוכל לנוע בהתאם לגורמי השמיים, להנאתם של הקיסר וחבריו שרצו לראות את הירח בזמן סעודת הערב ואת השמש בבוקר. בזמן הארוחה היו נושרים מן התקרה פרחי בושם שהיו מדיפים ריח חזק. האגדה מספרת שבאחד המקרים עלי הבושם גרמו לאחד הסועדים למות מחנק. וניתן לאוסיף את פסלו הענק של הקיסר שעמד במקום.

תיאטרון מרקלוס

את המבנה הזה, המשמש כיום כאתר לקונצרטים, תכנן הקיסר האגדי יוליוס קיסר כ-15 שנה לפנה”ס, אך הוא לא זכה לראותו בנוי. המבנה החל לשמש כתיאטרון רק בתקופתו של אוגוסטוס והוא קרוי על שמו של הקיסר שהחליף את יוליוס קיסר.
מבנה זה הוקם תוך הקפדה על כללי בנייה רומיים נוקשים, כמו סימטריה ובנייה גדולה ורחבה הבולטת בשטח (ניתן לראות כללים אלה באופן עוצמתי יותר בקוליסאום). מצד שני הוא גם משמר אלמנטיים מהבנייה היוונית, כמו התכתבות עם הטבע הסובב (האצטדיון היה פתוח לכיוון האי טייבר כדי לראות את נופיו). בתקופות מאוחרות יותר הוא שימש כמבנה מגורים לעשירי רומא.

סירקוס מקסימוס (Circus Maximus)

הסירקוס מקסימוס היא זירה ששימשה לצרכי בידור, בעיקר למרוצי מרכבות, עוד מהתקופה שבעיר שלטו מלכים אוטרסקים. בתקופת האוסטרקים היה האצטדיון מקום לעבודת אלילים כמו האלה צ’רס והאל מרס. בתקופה הרומית השתמשו הקיסרים בסירקוס בדומה לקוליסאום כדי להנחיל את תרבות ה”לחם ושעשועים” שאפיינה את האימפרייה הרומאית במשך שנות קיומה.

אמנם מבנה הזירה קדום, אך מי שהפך אותו לענק היה יוליוס קיסר, שהרחיב את שטחה של הזירה ל-600 מטרים אורך ו-225 מטרים רוחב. כדי להמחיש את גודלה – סביב זירת מרוצים זו יכלו להצטופף 150,000 צופים בישיבה (ההערכות הן שאותו מספר היה יכול לעמוד מסביב). כלומר, במרוץ אחד גדול של מיכאל שומכר של רומא העתיקה צפו יותר מפי שלוש צופים מאשר במשחק סופר קלאסיקו בקאמפ נואו בברצלונה (אצטדיון הכדורגל הגדול ביותר של ימינו).
המבנה האליפטי איפשר הן לקיסר ממרומי גבעת פלטין והן להמוני הרומים ותושבי הפרובינציות שהגיעו לעיר לצפות במרוצים, שכללו לעיתים 12 מרכבות מתחרות בו זמנית.

בגלל מרכזיות האתר ניתן לראות לא פעם כיצד השתמש בו השלטון המרכזי ככלי להבעת רעיונות פוליטיים או דתיים. אספסינוס וטיטוס הציבו במתחם שער ניצחון שהנציח את נצחונה של רומי על המורדים ביהודה והיווה את שער טיטוס הראשון שלא שרד את השנים.

במרכז הזירה הייתה ה”ספינא” (spina) – סוג של מחסום שעליו הציבו את פסליהם של האלים. אוגוסטוס הציב בה אובליסק מצרי (שהיום נמצא בכיכר דל פופולו) כדי להמחיש עד לאן האימפריה שלו הגיעה.

כיום משמש האתר כפארק ירוק בו מתקיימים קונצרטים רבים.

דרכי הגעה: ראה דרכי ההגעה לפורום.

הסירקוס מקסימוס היום (צילום: Gobeirne)

טירת סנט אנג’לו וקבר אדריאנוס

טירת סנטאנג’לו (Castel Sant’Angelo) היא מבנה שהוקם בתקופה הנוצרית של העיר ולכן אולי היא לא שייכת לחלק זה של רומא. מבנה מעגלי גבוה זה היה במקור מאוזוליאום שנבנה על ידי הקיסר הרומי אדריאנוס עבור האיש אותו העריץ במיוחד – הוא עצמו. קרא עוד על טירת סנט אנג’לו.

[wpgmza id="13" cat="5" marker="1519" zoom="15"]