המארה, הסודות וההמלצות לרובע ההיסטורי של פריז | Le Marais

המדריך המקוצר למארה

בין הרבעים השלישי והרביעי שבגדה הימנית של פריז נמצא אזור המארה (Le Marais), אחד האזורים המיוחדים והמומלצים ביותר לביקור בעיר. זהו הרובע הפופולרי נכון לתקופה האחרונה, וכנראה אחד הצבעוניים ביותר בפריז. רק כאן תוכלו למצוא סמטאות צרות מרוצפות אבן מימי הביניים מובילות לאחוזות מגורים מפוארות מהמאה ה-17, קהילה יהודית שוקקת חיים מתנהלת בנחת לצד לקהילה גאה פעילה, מוזיאונים ותיקים לצד גלריות אמנות עכשווית וחנויות בוטיק יוקרתיות בסמוך לחנויות יד-שנייה. האווירה ברחובות כובשת כל מבקר שמזדמן למארה, ובעיקר בימי ראשון, כאשר הרובע שוקק מבקרים מקומיים ותיירים, חבורות נגנים והופעות רחוב בכל פינה, חלונות ראווה משגעים ואינספור גינות מתוקות כנראה שלא תוכלו לעזוב את המקום.

המארהרובע המארה, מהרבעים הצבעוניים והפופולריים בפריז

התיירים המגיעים למארה מגלים רובע ייחודי המשלב קסם היסטורי עם חיי לילה עכשוויים ומגוון תרבותי. המארה מפורסם במגוון המוזיאונים שבו כמו מרכז פומפידו (למוזיאון זה כדאי להזמין כרטיסים מראש, אפשר כאן עם הנחה בקוד HAKO5), מוזיאון פיקאסו (להזמנת כרטיסי כניסה למוזיאון פיקאסו עם 5% הנחה) ומוזיאון קרנוולה. לא כדאי לפספס גם את אחד מבתי הקפה הרבים שברובע ואת רחוב ריבולי המומלץ לקניות. אלו שירצו להכיר טוב יותר את המארה יצטרפו לסיור רגלי מודרך (ראו פה) או לסיור קולינרי (ראו כאן) כדי להכיר את המאכלים המקומיים. בערב, מומלץ להגיע למארה ולבלות בברים ובמועדונים הרבים (כמו Little Red Door).

המארה בלילהרובע המארה, שווה להגיע אליו גם בלילה

אזור המארה הוא אחד מאזורי הלינה האהובים והמבוקשים ביותר על תיירים ישראלים בפריז, הן בגלל המרכזיות והקרבה לאתרים מרכזיים רבים והן בגלל מגוון המסעדות הכשרות (כמו Alfi). במארה מגוון רחב של אפשרויות לינה מומלצות כמו מלון La Chambre du Marais היוקרתי, מלון Hôtel de Roubaix שנותן תמורה טובה למחיר או דירות Appartement Vertus המתאימות למשפחות. אפשר לראות בקישור זה מלונות מומלצים נוספים ברובע המארה בפריז עם אפשרות ביטולאנו ממליצים להזמין את הלינה במארה מראש בגלל הביקוש הגבוה. למידע נוסף על לינה באזור המארה כדאי להיכנס לעמוד מלונות באזור המארה ולעמוד מלונות מומלצים לדתיים ולשומרי מסורת בפריז.

רובע המארה עמוד שערתיירים ישראלים רבים יחפשו את הלינה במארה (להזמנת מקום לינה ממגוון מלונות)

רוצים להכיר את פריז בדרך כיפית ומעניינת?
הדרך הטובה ביותר לעשות זאת היא סיור עם מדריך צמוד דובר עברית שילווה אתכם בשכונות המיוחדות ובטעמים הייחודיים לעיר היפה באירופה. בין אם אתם מחפשים סיור להכרת העיר, סיור קולינרי שיקח אתכם לעולם הקינוחים הצרפתי או סיור מודרך בשכונת מונמארטר הקסומה תוכלו להבטיח את מקומכם בסיורים המבוקשים כאן.




שאלות ותשובות נפוצות על המארה | Le Marais בפריז

מוקדי עניין שמומלץ לבקר בהם ברובע המארה הם פלאס דה-ווז’ (Place des Vosges), בית ויקטור הוגו (Maison de Victor Hugo), מרכז ז’ורז’ פומפידו (Musee Centre Pompidou), רחוב רוזייה (Rue des Rosiers), שוק הילדים האדומים (Marche des Enfants Rouges), הוטל דה-וויל (Hotel de Ville), רחוב ריבולי (Rue de Rivoli) וביקור במוזיאונים כגון מוזיאון פיקאסו (Musée Picasso) ומוזיאון קרנוולה (Musée Carnavalet).

יש מגוון סיורים מודרכים באיזור רובע המארה. חלקם כוללים גם סיורים בעוד מקומות הקרובים לרובע וחלקם נמצאים רק בתוך הרובע. הסיורים המודרכים המקיפים עוד מקומות חוץ מהרובע יכולים לכלול סיור באופניים כמו למשל הסיור הזה, או סיור עם טעימות של גבינות כמו למשל הסיור הזה. אפשרות נוספת היא סיור מודרך במיניבוס כמו בסיור הזה, וסיור של כל האוכל הפרזיאי האותנטי כמו למשל הסיור הזה. הסיורים המודרכים העוברים רק בתוך רובע המארה יכולים לכלול סיור אוכל ברובע כמו למשל הסיור הזה, וסיורי הליכה שונים ומגוונים ברובע כגון הסיור הזה. למי שמעוניין להכיר את האזור לעומק אנו ממליצים על סיור מודרך בעברית, למידע נוסף ראו פריז הרומנטית: סיור בעברית ברובע מארה וסיורים מודרכים בפריז בעברית.

אפשר להגיע לאזור המארה באמצעות:

  • מטרו
    • לחלק המערבי של המארה עלו על קו 11 בתחנות Hotel de Ville או Rambuteau.
    • לחלק הדרומי עלו על קו 1 בתחנות Hotel de Ville, Saint-Paul או Bastille.
    • קו 7 מגיע לגבול הדרומי בתחנת Pont-Marie.
    • את הגבול המזרחי לכל אורכו חוצה קו 8 בתחנות Bastille, Chemin Vert, Saint-Sebastien ו-Filles du Calvaire.
  • אוטובוסים: קווים 20, 29, 65, 69, 76, 96 .

לא מומלץ להתקרב לאזור עם רכב פרטי - עומס הכבישים, חניה וכו’ פשוט הופכים את החוויה ללא נעימה ויש עדיפות לשימוש בתחבורה ציבורית. למי שאין ברירה אפשר להשתמש בחניונים שנמצאים באזור (מומלץ להזמין חניה מראש). לקריאה נוספת על תחבורה והתניידות נוחה בפריז מומלץ להיכנס לקישור הזה.

בין המלונות המומלצים באזור המארה בפריז ניתן למנות את מלון Hôtel Beaubourg, מלון Hôtel Jacques De Molay ומלון Hôtel Ecole Centrale.
למידע נוסף מומלץ לקרוא גם על מלונות באזור המארה.

רובע המארה נחשב כרובע הפופולרי ביותר בפריז. הביקור בו מומלץ לכולם. חובבי חנויות הבוטיק האופנתיות וחובבי האומנות החדשנית ימצאו בה עניין נוסף כיוון שרובע המארה נחשב כאזור האופנתי והצבעוני ביותר בפריז.

רובע המארה מפורסם בזכות שלל גווניו וצבעיו שמשתלבים בצורה הרמונית ביחד. ברובע ניתן להרגיש ולחוות בו זמנית את הישן והחדש - מקהילה יהודית שחיה שם שנים עד לנגני ג'אז מחתרתיים ומופעים של הקהילה הגאה. מהיסטוריה ואומנות עתיקה עוד מתקופת ימי הביינים ועד לאומנות חדשנית וחנויות מותגים מן האופנתיות בעיר.

ניתן לבקר ברובע המארה בכל זמן שתרצו, אך אם מתחשק לכם להסתובב בו בזמן פחות עמוס, ההמלצה היא להגיע באמצע השבוע ולא בסוף השבוע.
מומלץ להקדיש למארה כיום שלם וזאת בעקבות מגוון אפשרויות הבילוי באיזור.

ניתן בהחלט להגיע לרובע המארה עם ילדים, להסתובב בין החנויות ולשבת במסעדות טעימות.

יש אפשרות לשמירת חפצים באזור המארה בפריז, כדאי לבדוק על נקודות הנמצאות ליד תחנת רמבוטו (Rambuteau) , תוכלו לראות את האופציות השונות כאן באתר luggage hero.

בין המסעדות המומלצות באיזור, ניתן למצוא את מסעדת Hwarang Restaurant Coréen‬, המציעה אוכל גריל אסייתי, את מסעדת Bistrot Instinct‬ המציעה מאכלים מיוחדים ואת The Frog Revolution‬ מסעדת בר אמריקאי.

במארה ניתן למצוא מספר מסעדות כשרות כמו: L'As du Fallafel, Miznon‬ ו-Schwartz's Deli‬‬

אכן ניתן לבקר בימי ראשון, אך כדאי לקחת בחשבון שבימי ראשון המקום עמוס במבקרים.

  • כרטיסים להזמנה מראש למגוון אתרים ואטרקציות בפריז באתר Tiqets » למידע נוסף.
  • מחפשים מלון בפריז? שווה לקרוא את הסקירות שלנו על המלונות המומלצים בעיר. אפשר גם להתייעץ » למידע נוסף

מוקדי העניין במארה

פלאס דה-ווז’ (Place des Vosges)

אחת מהנקודות העתיקות והמקסימות ביותר במארה. כיכר זה נבנתה ב-1605 בהוראת המלך אנרי ה-4, בה נישא בנו לואי ה-13 לאן מאוסטריה ובנייתה הפיחה חיים בכל האזור. אצילים רבים אכלסו את השכונה האופנתית והתגוררו בבתים האדומים הסימטריים שמקיפים את הככר, בהם הסופר ויקטור הוגו בשנים 1848-1832 והקרדינל רישלייה בשנים 1615-1627. במרכז הככר יש כיום מדשאה, ספסלים רבים ומזרקות, והיא מוקפת במרובע מסדרונות מקושתים, בהם בתי קפה מתוקים ומסעדות קטנות. שמה שונה מ”הככר המלכותית” לפלאס דה-ווז’ במהפכה הצרפתית, כאשר נפת ווז’ שבצרפת הייתה הראשונה שתמכה כלכלית במערכה של הצבא המהפכני.

פלאס דה-ווז'
פלאס דה-ווז’ במארה

בית ויקטור הוגו (Maison de Victor Hugo)

בקצה הדרום מזרחי של פלאס דה-ווז’ נמצא ביתו רחב הידיים של ויקטור הוגו, אחד הסופרים המפורסמים ביותר בצרפת שפעל בפריז במאה ה19 ומחברם של “עלובי החיים” ו”הגיבן מנוטרדם”. הוגו התגורר בבניין מספר 6 בין השנים 1832-1848 עם משפחתו, ואירח בה כמה מהסופרים הצרפתים החשובים ביותר בתקופתו- אלכסנדר דיומא האב, אונורה דה-באלזאק ועוד. כיום הבית משמש כמוזיאון וניתן לראות שחזור של המטבח, סלון, חדר העבודה וחדרי המגורים של הוגו, בליווי כתביו ורישומיו המקוריים. אם אתם נמצאים בכיכר כדאי להגיע לביקור קצר לראות את המקום, הכניסה חופשית (מידע נוסף על פריז בחינם). הבית פתוח כל יום מלבד ימי שני בין השעות 10:00-18:00. לאתר הרשמי.

חדר האוכל בבית ויקטור הוגו
(צילום: Md.altaf.rahman)

מרכז ז’ורז’ פומפידו (Musee Centre Pompidou)

מבין המבנים הקלאסיים של הרובע עומד מבנה מפתיע ומודרני- צינורות צבעוניים עוטפים אותו מכל עבריו, מדרגות אדומות בולטות נמצאות בחזיתו וארובות לבנות גדולות מציצות ממנו. זהו אחד המוזיאונים החשובים בעולם לאמנות מודרנית, ובו תערוכות קבועות מרתקות של אמנות מודרנית ועכשווית ותערוכות מתחלפות של האמנים בני זמננו המובילים בעולם. גם לאלו שבוחרים לוותר על ביקור במוזיאון, שווה להתעכב ברחבת הכניסה- מזרקת סטרווינסקי המהממת היא חוויה נפלאה לילדים, בעיקר משום שתמיד יהיו בכיכר הופעות רחוב, להטוטנים, בועות סבון ענקיות, רקדנים ונגנים.

המבנה האיקוני של מרכז פומפידו

רחוב רו דה רוזייר (Rue des Rosiers)

כבר למעלה ממאה חמישים שנה שמדובר באחד הרחובות היהודיים ביותר בפריז, ואחד מהפופולריים ביותר בקרב מבקרי המארה. בחלונות הראווה כאן מציגים חנוכיות ויודאיקה, קוראים לעוברים ולשבים להניח תפילין, בקצביות הבשר כשר ובאוויר ניחוחות של קינוחים צפון-אפריקאים מתוקים וחלות לשבת, תבשילים מזרח-אירופאיים ודוכני פלאפל ושווארמה כשרים ומבוקשים. הרחוב עמוס במבקרים בכל עונות השנה וימות השבוע, ובמיוחד בימי ראשון. אל תופתעו מתורי הענק לדוכני הפלאפל, המורכבים ברובם מתיירים אמריקאים ואסיאתיים, שנשלחו על ידי מדריכי התיירים השונים כמו “לונלי פלאנט” לטעום את החוויה האותנטית ברחוב הפלאפל הרשמי של פריז. האוכל הישראלי ברחוב הזה הוא לא פחות מלהיט בקרב פריזאים ותיירים. כנראה שההפתעה הגדולה תבוא כאשר תגלו שאת הפלאפל הם אוכלים באמצעות כף. לשומרי הכשרות, תוכלו למצוא פה פתרונות מצוינים שיאפשרו לכם לא להסתפק רק בבגט- מסעדות בשריות וחלביות, מאפיות ואפילו פטיסרי כשר ובו מקרונים קטנים וטובים. למי שחושק בחוויה ישראלית יותר, פיתות מצוינות, מנות יצירתיות ובעיקר אווירה ישראלית מגניבה בשעות הערב המאוחרות, מוזמן להגיע לסניף “המזנון” בפריז (האוכל כשר אך ללא תעודה). למרות שהאווירה פה תחזיר אתכם קצת לישראל, עדיין מומלץ להגיע ולראות את החיים שהיו בעבר ברחוב ובסביבותיו, את הקהילה היהודית שנהלה את חייה במקום עד למלחמת העולם השנייה. סמוך לרחוב נמצאת המרכז הצרפתי לזיכרון השואה (Memorial de la Shoah), ולאורך הבתים ברובע תוכלו למצוא על חלקם לוחיות מתכת המציינות את הבתים של היהודים מהם הם גורשו ונשלחו אל מותם. לא רחוק משם, ברחוב bis des Tournelles 21 נמצא בית הכנסת דה-טורנל (Synagogue des Tournelles) שנבנה בשנת 1861, ומתכננו היה לא אחר מגוסטב אייפל המפורסם, אדריכל מגדל אייפל. לעוד מידע ראו רו דה רוזייר.

רחוב רו דה רוזיירדוכני הפלאפל ברחוב רו דה רוזייר

שוק הילדים האדומים (Marche des Enfants Rouges)

בחלקו הצפוני של המארה נמצאת נקודת חמד אמתית. שוק קטן שקיים מאז המאה ה-17, קרוי על שם בית היתומים ששכן בסמוך לו שהולבשו במעילים אדומים. השוק כולל דוכני אוכל רבים- גבינות, לחמים, בשרים ודגים, ירקות ופירות, וגם מסעדות אתניות קטנות ומצוינות. חצר קטנה עם שולחנות עגולים עמוסי קערות קוסקוס מהביל או טג’ין טלה בפירות יבשים, אזור המיועד למנות טבעוניות ובריאות, בר גבוה לרולים אלגנטיים של סושי ושולחנות פיקניק עם אוכל איטלקי. מומלץ מאוד להגיע לאשף הסנדוויצ’ים היוצא דופן במרכז השוק. גם אם אתם לא רעבים כל כך, לא כדאי לפספס את אחד המקומות הטרנדיים ביותר בקרב המקומיים. שימו לב, השוק נמצא ממש מאחורי הרחוב וניתן להיכנס אליו מ-2 צדדים ברחוב אז תזהרו לא לפספס.
כתובת: Rue de Bretagne 37, Paris , פתוח בכל יום מלבד יום שני בין השעות 8:30-13:00 ובערב בין השעות 16:00-19:30 ובימי ראשון רק בין השעות 8:30-14:00.

שוק הילדים האדומים פריזשוק האוכל הטרנדי ביותר בעיר

הוטל דה-וויל (Hotel de Ville)

בנקודה זו שוכנת עיריית פריז מאז שנת 1357!. בשנת 1871 המבנה נשרף לחלוטין במסגרת מהומות הקומונה הפריזאית, ואתו הארכיונים, הספרייה והתעוות החשובות. עם זאת, המבנה שקיים כיום נבנה מחדש ב-1874 בניסיון להיצמד לעיצוב המקורי. ואכן, התוצאה מרהיבה ביופייה, כיאה לסטייל הצרפתי- המבנה מפואר, סימטרי ומלא בפרטים קטנים ומדויקים. חזית המבנה מעוטרת בדמויות שונות מההיסטוריה של פריז- אמנים, מדענים ופוליטיקאים. רבים מהתיירים שמצטלמים ברחבת המזרקות שלפני ההוטל דה-וויל, לא מודעים לעובדה שעד לפני 700 שנה המקום שימש כמרכז ההוצאות להורג של האזור. כיום מדובר במקום הרבה יותר סימפטי וההתכנסות העירונית הגדולה במקום מתרחשת רק לקראת חג המולד, כאשר נפתחת במקום רחבת החלקה על הקרח גדולה שמביאה את טובי המחליקים הפריזאיים להפגין יכולות בפני כולם. לעתים מועברים סיורים מודרכים בעירייה, ניתן לברר פרטים בטלפון +33(0)1 42 76 40 40. למידע נוסף ראו הוטל דה ויל.

בניין העירייה

רחוב ריבולי (Rue de Rivoli)

רחוב ריבולי הארוך יוצא מהמארה, עובר בסמוך להוטל דה-ויל וממשיך הלאה לכיוון מערב עד ללובר ולגני טווילרי אל מחוץ למארה. זהו הרחוב המושלם לשופינג סטנדרטי במחירים סבירים- לאורך כל הרחוב נמצאות רשתות בגדים בינלאומיות כמו ZARA, MANGO, H&M אך גם רשתות מקומיות קצת יותר מיוחדות. הבגדים המיוחדים והיקרים יותר נמצאים במארה עצמו באינסוף הבוטיקים, וברחובות הצדדיים יותר של האזור. במספר 52 ברחוב ריבולי, ממש מול בית העירייה, נמצא הכלבו העצום BHV. שפע נדיר של בגדים לנשים וגברים, קוסמטיקה, נעליים, כלי כתיבה וכלי בית, אלקטרוניקה, ציוד למטבח, תכשיטים, רהיטים, ציוד אמנות ועוד ועוד. האיכות גבוהה והמחירים בהתאם. הכלבו פתוח כל יום מלבד ראשון בין השעות 9:00-19:30, ובימי רביעי עד 21:00. למידע נוסף ראו רחוב ריבולי.

לא לחזור מפריז בידיים ריקות וללא חור בכיס, רחוב ריבולי (צילום: David Fleg)

מוזיאונים במארה:

במארה שפע מוזיאונים נישתיים, קטנים ומושקעים ביותר, כיאה לפריז (למעשה זה הוא אחד האזורים בו נמצאים הכי הרבה מוזיאונים בעיר). לא חובה לבקר בכולם, וכדאי לבחור לפי התחומים שנשמעים לכם יותר מסקרנים- צילום, ציד, מלאכה, יהדות ואפילו מנעולים. המוזיאונים שנחשבים לחשובים ביותר באזור המארה הם מרכז פומפידו לאמנות מודרנית ומוזיאון פיקאסו, אך אל תרגישו חובה להיצמד להגדרות האלו.

מוזיאון פיקאסו (Musée Picasso)

המוזיאון שוכן באוטל סאלה, אחוזת מגורים מפוארת ומרשימה מהמאה ה-17. במוזיאון מוצג האוסף הפרטי של פיקאסו, יותר מ-3,000 מרישומיו, ציוריו ופסליו וכן יצירות של אמנים מפורסמים אחרים בני תקופתו כמו סזאן ומאטיס. האוסף כולל ציורים מתקופות היצירה השונות של פיקאסו- התקופה הכחולה, ורודה וקוביסטית אך במוזיאון זה לא תמצאו את היצירות החשובות ביותר שלו.

  • להזמנת כרטיסי כניסה למוזיאון פיקאסו עם 5% הנחה לגולשינו (קוד HAKO5) לחצו כאן.
  • למידע נוסף ראו את העמוד שלנו על מוזיאון פיקאסו.

מוזיאון פיקאסומוזיאון פיקאסו במארה

מוזיאון קרנוולה (Musée Carnavalet)

מוזיאון היסטוריה ואמנות הסוקר את תולדותיה של העיר פריז מהתקופה הפרה-היסטורית עד להווה בן זמננו. המוזיאון נמצא במבנה היסטורי יפיפייה ומומלץ במיוחד לבקר בגינתו, פינת חמד מתוקה המוקפת בניינים מתקופת הרנסנס. ההיסטוריה של פריז מסופרת באמצעות מוצגי ארכיאולוגיה, ריהוט וחפצים, צילום, ציור, פיסול וספרות. אחד מהמוצגים הפופולריים במוזיאון היא הגיליוטינה שאחראית להרג רבים ולמהפכות דרמטיות בצרפת. המוזיאון נמצא ב- 16 Rue des Francs Bourgeois ופתוח בימים שלישי עד ראשון בין 10:00-18:00 למעט חגים לאומיים. למידע נוסף ראו מוזיאון קרנוולה.

חשיפה להיסטוריה הפוטוגנית של פריז במוזיאון הקרנוולה (צילום: Francisco Anzola)

ריהוט מהמאה ה-17
(צילום: Thesupermat)

בית הצילום האירופי (Maison Europeenne de la Photographie) – אחד מהמוזיאונים הקטנים והמוצלחים בפריז, השוכן בסמוך לתחנת המטרו סן-פול. במוזיאון מוצגות תערוכות מתחלפות של צלמים, נושאי עניין שונים או זרמים באמנות. מומלץ מאוד לחובבי הצילום. באתר המוזיאון תוכלו לראות פרטים נוספים ואלו תערוכות יוצגו בזמן שהותכם. המוזיאון נמצא ב-5-7 rue de Fourcy, ופתוח בימים רביעי עד ראשון בין השעות 11:00-20:00.

מוזיאון הציד (Musée de la Chasse et de la Nature) – מוזיאון קטן ונישתי העוסק בחיי הציד והטבע, שוכן כיאה למארה בבית אחוזה מפואר ומעוצב בצורה מודרנית, יצירתית ומתוחכמת ביותר. מסלול החדרים של המוזיאון מתמקד כל פעם בחיה אחרת, וכולל מוצגים מפתיעים כמו פוחלצים בגודל טבעי לצד ספלי חרסינה עדינים מונחים על שולחן רנסנסי מקושט, מגירות מסקרנות שנפתחות ודרכן ניתן לראות או למשש מאפיינים של החיה. המוזיאון מציג גישה ביקורתית והומוריסטית לתחום (מדי פעם תגלו איזה מוצג במיקום לא שגרתי כמו תקרה מלאה בראשי ינשופים המסתכלים עליכם), וכדאי להגיע למקום בראש פתוח. לא לפספס את האולם הארוך בסוף המוזיאון הכולל מגוון עצום ומרתק של פוחלצי חיות שכנראה מעולם לא יצא לכם לראות. למרות שלא מבקרים במקום הרבה תיירים אלא בעיקר פריזאים מקומיים שווה מאוד לבקר במוזיאון הזה, במיוחד למי שמגיע עם ילדים. המוזיאון נמצא ב- 62 rue des Archives, ופתוח כל יום מלבד יום שני בין השעות 11:00-18:00, ובימי רביעי עד שעה 21:30.

הזדמנות לראות חיות נדירות מקרוב במוזיאון הציד (צילום מקורי)

מוזיאון לאמנות והיסטוריה יהודית (Musée d’art et d’histoire du Judaïsme) -מוזיאון המציג את 200 שנות ההיסטוריה של הקהילות היהודיות בצרפת ושל היהדות האירופית בכלל. כחלק מהאוסף מוצגות יצירות אמנות של ציירים יהודים שהתגוררו בעיר כמו מארק שאגאל, חיים סוטין ועוד. כמו כן, מוצגות במוזיאון תערוכות מתחלפות העוסקות באורח החיים היהודי. המוזיאון שוכן באחוזה המפוארת Hôtel de Saint-Aignan שברחוב de Temple 71, ופתוח כל יום מלבד שבת בין השעות 11:00-18:00. פרטים נוספים באתר המוזיאון.

מוזיאון השואה (Memorial de la Shoah) – מרכז יהודי הכולל מוזיאון, מתחמי לימוד ומחקר וארכיון הפועל לשימור וחשיפת עדויות מקומיות מתקופת מלחמת העולם השנייה. התערוכה הקבועה מציגה את חיי הקהילה העשירים של יהודי צרפת ומתארת באופן כרונולוגי את האירועים המרכזיים כפי שהתרחשו עם פרוץ המלחמה. בחלקו החיצוני של המוזיאון מוצגת אנדרטה מיוחדת לזכר 76 אלף היהודים שגורשו מצרפת ונרצחו בשואה. במקום מתקיימים סיורים גם לילדים בגילאי 8-12. הכניסה למוזיאון חופשית, והוא פתוח כל השבוע מלבד שבת בין השעות 10:00-18:00 ובימי חמישי עד השעה 22:00. נמצא ברחוב 17 rue Geoffroy-l’Asnier. פרטים נוספים- באתר המוזיאון.

אנדרטת השמות במוזיאון השואה (צילום: Ninaraas)

המוזיאון לאמנויות ולמקצועות (Musée des arts et métiers) – מוזיאון מיוחד הסוקר המצאות טכנולוגיות במגוון רחב של תחומים- אנרגיה, תקשורת, תחבורה, בנייה ומכשירים מדעיים. המוזיאון נוסד ב-1794 כמחסן להמצאות, מודלים, שרטוטים ומכשירים מדעיים והיום מציג מעלה מ-2,400 המצאות שונות. זו ההזדמנות להיכנס לנעליהם של הממציאים הדגולים ולחקור את התפתחות הידע המדעי והטכנולוגי באמצעות בחינה מקרוב של פריטים היסטוריים מתחומי הטיס, המדע או הצילום. בונוס נוסף הוא המבנה בו שוכן המוזיאון- מנזר מדהים שקיים מאז 1059. נמצא ב-60 rue Réaumur ופתוח כל יום מלבד שני בין השעות 10:00-18:00 ובימי חמישי עד השעה 21:30.

המצאות ותגליות במוזיאון האומנויות והמקצועות
(צילום: Frédéric BISSON, רישיון)

מוזיאון המנעולים (Musee de la Serrurerie) – תצוגת מנעולים, מפתחות ומקושי דלת מסוגים או מתקופות שונות. תוכלו למצוא פה גם כאלה מנעולים ייחודים כמו כזה שיורה במי שמנסה לפרוץ אותו. המוזיאון נמצא ב-1 Rue de la Perle ופתוח כל יום מלבד ימי ראשון ושבת בין השעות 10:00-17:00.

סיורים מודרכים במארה

סיורים מודרכים ברובע המארה בפריז מספקים דרך מעשירה לגלות את האזור התרבותי והתוסס. ישנם סיורים רבים שיקחו אתכם בין נקודות העניין המרכזיות ובין הפינות הנסתרות (לדוגמה הסיור הזה) או סיורים שיתאימו לחובבי הקולינריה וכוללים טעימות של מאכלים מקומיים ויין (לפרטים והזמנה). אפשרות נוספת היא סיור בעקבות המורשת העשירה של התרבות היהודית בפריז ברובע המארה (ראו כאן). אנו ממליצים להבטיח את מקומכם בסיורים המודרכים מראש, אפשר לעשות זאת בקישור זה עם אפשרות ביטול.

הצעת מסלול לטיול במארה

ניתן להתחיל מסלול במארה בבסטיליה בירידה מקווים 8, 5 או 1 בתחנת המטרו Bastille, או כפי שאומרים בצרפתית- בסטי (ככל שתשמיטו יותר אותיות מסוף המילה כך תשמעו צרפתיים יותר). כאן התרחש אחד האירועים המכוננים במסגרת המהפכה הצרפתית, כאשר המון פריזאי זועם פרץ למצודה, שחרר את האסירים הכלואים בה וגנב את הנשק שהיה במקום. עם זאת, כיום לא נותר במקום דבר שקשור או מזכיר את מבצר הבסטיליה המקורי, אלא רק פסל גבוה המסמל את החירות ומבנה “אופרה בסטי” הלא כל כך אלגנטי. באופרה מתקיימות הופעות בלט נפלאות למעוניינים. מהכיכר המפורסמת יוצאים רחובות רבים, המשיכו לכיוון מערב על רחוב Saint-Antoine.

הפנייה הראשונה ימינה היא לרחוב des Tournelles, בו לאחר כמה דקות הליכה תוכלו לראות את בית הכנסת השני בגודלו בפריז הקרוי על שם הרחוב. ניתן לחזור לרחוב סנט-אנטואן בכדי לראות את אחת האחוזות המפוארות שנותרו במארה, Sully Hotel, בפינה עם רחוב de Birague. הרחוב יוביל אתכם בהמשך לפלאס דה-ווז’ המקסימה, שם ניתן לשתות באחד מבתי הקפה של הכיכר, או להצטייד במאפים צרפתיים עתירי חמאה ומיץ תפוזים ולאכול על אחד הספסלים בכיכר ארוחת בוקר (המלצה- לא רחוק מהפנייה לפלאס דה-ווז’ נמצאת ברחוב אנטואן מספר 87 בולנז’רי-פטיסרי בשם Miss Manon בה מגישים עוגות נהדרות). לאחר שיטוט בפלאס דה-ווז’ ניתן לבקר גם בחינם בביתו של ויקטור הוגו במספר 6.

בית קפה במארהאל תפספסו את בתי הקפה המיוחדים שבמארה

צאו מפלאס דה-ווז’ לכיוון צפון ל- rue de Bearn, והחליטו איזה מהמוזיאונים שנמצאים באזור מעניינים אתכם במיוחד- מוזיאון הקרנבלה להיסטוריה של פריז שנמצא כחמש דקות הליכה מהכיכר לכיוון מערב, מוזיאון פיקאסו שנמצא צפונה משם במרחק של 10 דקות הליכה מהכיכר, או מוזיאון הציד שנמצא 15 דקות מהכיכר. כמובן שניתן לשלב ביקור ביותר במוזיאון אחד לפי מידת הסבלנות שלכם.

לאחר ביקור במוזיאון, כדאי להגיע דרך רחוב Charlot עמוס החנויות היפות, הבוטיקים והגלריות לשוק הילדים האדומים, אחד מהמקומות הטרנדיים ביותר בפריז לארוחת צהריים מפנקת. שימו לב שהשוק נמצא מאחורי הרחוב וניתן להגיע אליו דרך סמטה צדדית.

לאחר הפסקת הצהריים חיזרו דרך הרחובות היפים לכיוון דרום המארה, לרחוב רוזייה (ניתן להגיע דרך Rue Vieille du Temple, או בכל רחוב אחר שעושה לכם חשק). לשומרי הכשרות זו תהיה נקודה טובה יותר להפסקת צהריים וליהנות ממגוון אפשרויות טעימות וכשרות, כולל אוכל צרפתי אמיתי. לחובבי הצילום זו ההזדמנות לבקר במוזיאון הצילום האירופי המצוין, ולמי ששבע ממוזיאונים ומעדיף את היופי האורבני, תטיילו ברחוב Francs Bourgeois, בקרו בחנויות המיוחדות (אל תפספסו את Muji, חנות יפנית מיוחדת לפריטים פרקטיים ואיכותיים לבית, יצירה, בנייה ואופנה). תמשיכו על הרחוב כשהוא נהפך לרחוב Rambuteau, לכיוון מרכז פומפידו. בדרך תציצו בחלונות הראווה לפטיסרי המפורסם Pain de Sucre (לחם סוכר) במספר 14, בו יש חנות למלוחים וחנות למתוקים, וחנות הקאפקייקס האמריקאית המצוינת “ברקו” במספר 23. חובה למבוגרים ובמיוחד לילדים להציץ בעוגות הצבעוניות והענקיות שמציגים בחלון הראווה של ברקו, ואולי אפילו לקנות איזה קאפקייק קטן לדרך.

המשיכו על רחוב Rambuteau ופנו שמאלה לרחוב Beaubourg, כשמולכם תוכלו לראות את הגב של המבנה יוצא הדופן של פומפידו. בקצה המבנה פנו ימינה ל-rue Saint-Merri, שם נמצאת מזרקת סטרווינסקי היפה והחגיגית, מופעי רחוב וציירים, בסמוך לרחבה המובילה למוזיאון פומפידו החשוב לאמנות מודרנית. המוזיאון פתוח כל יום מלבד יום שלישי עד 22:00, כך שניתן לתכנן את ההגעה אליו גם בשעות מאוחרות. תחנה אחרונה להיום היא ביקור בבניין העירייה המרשים שנמצא בהמשך הרחוב ממנו הגעתם לפומפידו, rue du Renard, פנייה שמאלה לרחוב ריבולי (Rivoli) והגעתם לאחד המבנים היפים והותיקים בעיר, בסמוך לאזור הקניות הפופולרי ב-BHV ורחוב ריבולי.

מזרקת סטרווינסקי

לינה במארה

הלינה באזור המארה היא אחת מאפשרויות הלינה הפופולריות ביותר על ידי תיירים בפריז בכללי ועל ידי תיירים ישראלים בפרט במיוחד על ידי תיירים המחפשים מלונות המתאימים לדתיים ושמורי מסורת (אך לא רק). באזור זה ניתן למצוא מלונות בכל רמות האירוח – הוא כולל מעט דירות מהמומלצות של פריז ומספר קטן של B&B ואכסניות. אם תרצו להתפנק במלון יוקרתי ביחס לאזור La Chambre du Marais תהיה בחירה מומלצת. למחפשים מלון עם תמורה טובה לכספם אנו ממליצים ללון בHôtel de Roubaix. במידה ותרצו ללון בדירה מרווחת ומאובזרת אנו ממליצים על Appartement Vertus. בתקופת הקיץ רוב המלונות מלאים ולכן למבקרים בחודשים אלו מומלץ להזמין לינה מראש למתלבטים, ניתן למצוא בקישור הזה מקומות לינה עם אפשרות ביטול. לעוד מידע על לינה באזור המארה כדאי להיכנס לעמוד מלונות באזור המארה.

למידע נוסף על לינה בפריז:

 

ההיסטוריה של המארה

מקור השם מארה מגיע מהמילה “ביצה”, שכן עד המאה ה-12 המארה היה אזור מלא ביצות מחוץ לפריז העתיקה. כ-400 שנה לאחר ייבוש הביצות על ידי מסדר אבירי המקדש, בנה המלך אנרי הרביעי את “הככר המלכותית” באזור, שכיום מוכרת יותר בשמה “פלאס דה-ווז'”. אנרי הרביעי עמד מאחורי תנופת בנייה אורבנית בשנים אלו של המאה ה-17, כדוגמת הגשר פון-נוף המוביל לאיל דה-לה-סיטה, הרחבו הלובר ובניית ככרות מלכותיות כמו פלאס דה-ווז’ וככר דופין באיל דה-לה-סיטה. כך, הוא הצליח לבסס סביבת מגורים ראויה ו”נכונה” במארה עבור האריסטוקרטיה המקומית.

תמונה טיפוסית באזור המארה (צילום מערכת)

אל המארה החלו להגיע אצילי העיר, לבנות סביב הככר בתים גדולים שמכונים “אוטל”- אחוזות קטנות עירוניות עם חצר פנימית, מרפסת רחבה וגינות חמד קטנות. חלקן עוד עומדות על תילן, כדוגמת אוטל דה-סן היפיפייה, אוטל פרטיקולייה, אוטל קרנוולה ועוד. כאשר המלך לואי ה-14, נכדו של אנרי ה-4, העתיק את משכן המלוכה מפריז לורסאי, האצילים הרבים עזבו את המארה והמקום הוזנח והידרדר.

במאה ה-19 האזור נעשה למוקד מרכזי של הקהילה היהודית, שהתרכזה בעיקר סביב רחוב רוזייה (Rue des Rosiers) ושם ניהלו תעשיית טקסטיל מקומית. במלחמת העולם השנייה חיי הקהילה העשירים של היהודים נגדעו, ומרביתם גורשו מצרפת ונרצחו.

המארה היום

למזלנו, ההיסטוריה העשירה של המארה השתמרה להפליא, ועדיין ניתן לחוש את אווירת ימי הביניים בכנסיות הגותיות, את רחוב רוזייה עמוס בני ישיבה ממהרים לתפילה או סוחרי פלאפל ממולחים, את האוטלים המפוארים ואת פלאס דה-ווז’ הסימטרית והיפיפייה. הרובע מפורסם בחיי הלילה המופלאים, בתי הקפה העמוסים, גלריות האמנות וחנויות העיצוב מלאות השיק שמפיצות את בשורות האמנות והאופנה האורבניות העכשוויות, יחד עם קהילה מגוונת ומלאת חיים. כאן תוכלו למצוא מאוכל כשר ותפילה במניין, עד לנגני ג’ז מחתרתיים ומופע טרנסג’נדרים המוני. נכון להיום, זה המקום בו קורה הקסם- בואו לשוטט בשילוב המושלם והאסתטי בין ישן לחדש ובלב ההתרחשות האמנותית והתרבותית המודרנית.




המלצות "הכל על"

  • לחובבי וחובבות חנויות הבוטיק הצרפתיות האופנתיות וגלריות אמנות של יוצרים צעירים וחדשניים, אל תפספסו את ממלכת השיק בצפון המארה. תנעלו נעליים נוחות ואלגנטיות וצאו לסיבוב באזור הרחובות Debelleyme, De Poitou, De Turenne ו-Pastourelle, שנמצאים דרום-מזרחית לשוק “הילדים האדומים”. בכלל אזור זה של פריז נחשב כאחד האזורים הכי אופנתיים של העיר ורבים מחובבי האופנה מגיעים לבקר בחנויות שלו הכוללות חנויות יוקרה מצד אחד וחנויות זולות להיפסטרים וצעירים מצד שני.
  • הקהילה הגאה מתרכזת ברחוב Sainte-Croix de la Bretonnerie, ובו תוכלו למצוא חנויות ספרים, בגדים וחנויות מעניינות אחרות עם טאץ’ עליז, ומספר מועדונים נחשבים ביותר.
  • למי שמעוניין להכיר את האזור לעומק אנו ממליצים על סיור מודרך בעברית. למידע נוסף ראו פריז הרומנטית: סיור בעברית ברובע מארה וסיורים מודרכים בפריז בעברית.
  • כאמור מלבד התיירים הצעירים והעכשווים (סליחה על המילה הארכאית) אזור זה הוא גם אזור משמעותי לתייר היהודי בכלל ולתייר הדתי או שומר המסורת והכשרות בפרט. חלק מהמלונות באזור נמצאים בבעלות יהודית, האזור כולל מספר אפשרויות לאוכל כשר וחלק מבעלי החנויות יוכלו לדבר אתכם עברית. למי שמתעניין בחשיבות היהודית של הרובע לשומרי מסורת – הכנו עמוד מיוחד בנושא שומרי מסורת בפריז.
  • אזור המארה אינו עמוס כמו אזור השאנז אליזה למשל – אך בכל זאת במיוחד בסופי שבוע ובעונות התיירות הוא יהיה עמוס ומלא ואפשר להרגיש צפיפות במיוחד כשנכנסים לרחובות הפנימיים יותר של האזור. בכל זאת מלבד מרכז פומפידו (במיוחד בקיץ) אין צורך להזמין לאתרים הנמצאים בו כרטיסים מראש ולרוב התורים בו לא יהיו מאוד ארוכים.
  • ישנם תיירים אשר מגיעים לאזור זה עם תיקים גדולים או מזוודות (בדרך אל או משדה התעופה למשל), דבר אשר מקשה מאוד על ההתנהלות. במקרים אלו אנו ממליצים להשאיר אותם בנקודות שמירת חפצים אשר פזורות ברחבי העיר. כדאי לבדוק על נקודות הנמצאות ליד תחנת רמבוטו (Rambuteau) , תוכלו לראות את האופציות השונות כאן. עוד על חברת LuggageHero אשר מפעילה את השירות תוכלו לקרוא בעמוד הסקירה שלנו פה.
  • מבין בתי האחוזה המפוארים מומלץ מאוד לא לפספס ביקור באלו היפים ביותר- הוטל דה-סן (Hotel de Sens) והוטל דה-סוביס (Hotel de Soubise).
  • כמו הרובע הלטיני, גם המארה הוא הזדמנות מצוינת ללכת בלי מפה ומטרה, רק לשוטט ברחובות המקסימים, להמשיך בסמטה צרה ולגלות בסופה גן ירוק קטן עם כמה ספסלים, להיכנס לחנויות של מעצבים צעירים, של כלי בית מקוריים ומאפיות קטנות ומפתות. פה תמצאו שפע בלתי נתפס של בתי קפה-ביסטרו-ברסארי-סלון-דה-תה בכל פינה כשכל אחד נראה יותר מזמין מהשני.
  • לא מומלץ להתקרב לאזור עם רכב פרטי. עומס הכבישים, חניה וכו’ פשוט הופכים את החוויה ללא נעימה ויש עדיפות לשימוש בתחבורה ציבורית (ראו עוד תחת השכרת רכב בפריז והשכרת רכב בצרפת). למי שאין ברירה אפשר להשתמש בחניונים שנמצאים באזור (יש חניונים ליד מרכז פומפידו וברחוב האליזה) מומלץ באזור זה להזמין חניה מראש.

מידע שימושי

  • כתובת: Le Marais
  • איך מגיעים?
    • מטרו
      • לחלק המערבי של המארה- קו 11 בתחנות Hotel de Ville או Rambuteau.
      • לחלק הדרומי קו 1 בתחנות Hotel de Ville, Saint-Paul או Bastille.
      • קו 7 מגיע לגבול הדרומי בתחנת Pont-Marie.
      • את הגבול המזרחי לכל אורכו חוצה קו 8 בתחנות Bastille, Chemin Vert, Saint-Sebastien ו-Filles du Calvaire.
    • אוטובוסים: קווים 20, 29, 65, 69, 76, 96.

[wpgmza id="7" cat="5" marker="863" zoom="15"]