חג הפסחא בפראג – Easter
מידע כללי
חג הפסחא (Easter / Pascha) בפראג הוא פסטיבל וחג נוצרי המציין את תחיית ישו, לפי הברית החדשה שלושה ימים לאחר צליבתו על ידי הרומאים. החג מתקיים כל שנה בתאריך לועזי שונה, מפני שבתחילה היה נהוג לחגוג אותו ביום ראשון בשבוע של חג הפסח היהודי, ותאריכים של לוח השנה היהודי זזים משנה לשנה לעומת הספירה הלועזית. מקור שמו הוא משם חג הפסח בארמית (שהיתה דבורה על ידי הנוצרים הראשונים), והחג קשור בסמליותו וכן בתקופתו בשנה לחג הפסח שלנו. השנה יחול החג בתאריך 31 במרץ 2024.
אף על פי שהחג נוצרי, תמצאו בכל מדינה באירופה וריאציה קצת שונה של מנהגי החג. בצ’כיה התווספו מאפיינים פגאניים קדם- נוצריים אל החג, המתבטאים על ידי הדגשת החג כסוף תקופת החורף הקרה ותחילת האביב והלבלוב בטבע מסביבנו, וכן צביעת ביצי הפסחא– סמל לפוריות ולחיים בתרבויות הפגאניות.
עץ בכיכר העיר העתיקה מקושא בביצי פסחא
(צילום: sikeri)
בתקופה שקודמת לחג ישנו צום חלקי.
בצ’כיה נהוג היה להתחיל את מנהגי החג שבועיים לפני יום ראשון של הפסחא, ביום הנקרא Passion Sunday. ביום זה היו נוהגות הנשים ליצור Marena- בובת קש הלבושה בגדי אישה ומסמלת את סוף החורף והקור ואת בוא האביב, אם כי מנהג זה השתמר בימינו רק בקרב קבוצות דתיות.
השבוע הקדוש (לפני החג) -נקרא בצ’כיה Passion Week – מתחיל ביום ראשון של הפרחים–Flower Sunday – בו לפי המסורת נכנס ישו לירושלים. ביום זה היה נהוג לברך בכנסיה ענפי ערבה, עץ ומים. היו מכינים צלב מעץ, אם כי בימינו תמצאו צלבים קבועים יותר מאבן או ברזל, שנוהגים בימינו לקשט אותם בפרחים ביום זה.
ביום חמישי הירוק נפתחים שלושת הימים המשמעותיים ביותר במשך השנה הנוצרית בצ’כיה, הנקראים כך על שם הירקות שנהגו לאכול לפי הברית הישנה (התנ”ך שלנו) בזמן זה. לפי האמונה זהו הערב האחרון של ישו ובזמן זה היו נוהגים לצלצל בפעמונים פעם אחרונה ולהחריש אותם עד יום שבת הלבן (מתי שלפי האמונה הנוצרית ישו קם לתחיה). מכיוון שהרומאים אסרו על מנהג הצלצול בפעמון, הוא התחלף לרשרוש ברעשנים ומחיאות כפיים.
יום שישי הקדוש, הנקרא Easter Good Friday בו נצלב ישו, נחשב בכנסייה כיום האבל הקשה ביותר. זהו היום היחידי בשנה הנוצרית בו בשום כנסייה בעולם לא מתקיימת מיסה. לא מנגנים בעוגב, ומסירים את כל הקישוטים מהמזבחים, לא מדליקים נרות ומכסים את הצלב בכיסוי שחור.
בשבת הלבן מתקיים מצעד מסביב לכיכר העיר, וביום זה נגמר הצום, ומצלצלים שוב בפעמונים בכנסייה.
פסל ביצת פסחא לפני כנסיית טין
(צילום: dmitryku)
השבוע הקדוש מסתיים ביום ראשון העוקב– שבו לפי האמונה ישו קם לתחייה ובו מתחילה הפסחא ונגמר הצום. ביום זה נהוגה סעודת הפסחא, היו נוהגים להגיע לכנסייה למיסה טקסית ולשתות ביחד. בבוקר היו הגברים נוהגים לפזר זרדים של ערבה שבורכו ביום ראשון של הפרחים בשדות. נשים ובנות צובעות את ביצי הפסחא וגברים ובנים קלעו מטות פסחא מזרדי ערבה המקושטים בסרטים.
החג מסתיים יום לאחר מכן, יום שני של הפסחא שהיה יום חג ושמחה. הגברים והבנים היו יוצאים לחפש בנות, במטרה לגעת בהן עם מטות הפסחא, אשר לפי האמונה היתה מעבירה את חיוניות הזרדים הצעירים אל הבת בהן הן נגעו. בזמן זה היו הנשים נותנות לבנים את ביצי הפסחא המקושטות.
ביצי פסחא למכירה (צילום: chrisjtse)
ביצי פסחא תלויות (צילום: Liz Jones)
מה רואים?
שווקי הפסחא– בשווקים תמצאו אוכל ושתייה, וכמו כן עבודות יד ומגוון ממנהגי החג המסורתיים הצ’כיים. השווקים פתוחים כל יום (השנה בין התאריכים 21/3-12/4) בכיכר העיר העתיקה ובכיכר ואצלב. בבקתות העץ תמצאו עבודות יד כגון קריסטלים וכלי זכוכית, תכשיטים, חפצי מתכת, נרות, צעצעועי עץ בדים רקומים ובובות. הדבר שתמצאו בזמן זה מעל לכל הוא ביצי הפסחא הצבעוניות, שנשים צ’כיות בתלבושות מסורתיות יוכלו לצייר עליהן בשבילכן שם או ברכה אישית.
ביתנים בשוק הפסחא
(צילום: Charlie)
המלצות "הכל על"
- חלק מהאטרקציות והאתרים וכמו כן החנויות סגורים או סגורים חלקית ביום שני של הפסחא.
- שווקי הפסחא, תיאטראות, בית האופרה ואולמות קונצצרטים, מסעדות וברים פתוחים כל הימים כולל יום שני.
- תקופה זו של השנה מתאימה במיוחד לקונצרטים קלאסיים בכנסיות ובאולמות הקונצרטים.
- בניגוד לערים אחרות באירופה – המחירים של המלונות בפראג בתקופת הפסחא אינם גדלים באופן משמעותי והם נשארים פחות או יותר כמו מחירי המידל סיזן הרגילים של האביב – לכן פראג היא אופציה טובה מאוד לחופשה נחמדה בתקופה זו של השנה.
מידע שימושי
- כתובת: Staromestske namesti 110 00 Praha (כיכר העיר העתיקה)
- איך מגיעים?
- יורדים בתחנת סטרומצקה (Staromestske namesti) בחשמלית או במטרו.
- ילדים: שווקי החג הצבעוניים יכולים להתאים לילדים, ועל הבמה בכיכר שבעיר העתיקה יש הפעלות פסחא לילדים כגון צביעת ביצי הפסחא ועציצי פרחים וחיתוך סרטים צבעוניים.
- שעות פתיחה: במשך שעות היום.