המטבח הסיני
ישנם ארבעה אזורי מטבח עיקריים בסין:
- מטבח בייג’ינג – מנדרין ושאנדונג (שמרכיביו הבסיסיים הם לחם מאודה ונודלס).
- מטבח קנטון וצ’אג’ו (בשרים וירקות מבושלים קלות).
- מטבח שנגחאי (שבו התפתח ‘הבישול האדום’ – בישול בשר או עוף במים עם רוטב סויה ותבלינים).
- מטבח סצ’ואן (מתובל וחריף, עם הרבה הרבה צ’ילי).
המגוון הקולינארי בסין הוא עצום ונע בין מאכלי אטריות, מוקפצים, מאודים, נאים וכמובן, מאוד חריפים. בתחום המשקאות, יש דווקא פחות מגוון, הסינים דבקים בתה שלהם ומשלבים אותו בכל הארוחות, גם בתור תחליף למשקאות קלים. כמובן שבעקבות הקדמה והפיתוח, גם הקוקה קולה הגיעה לסין והפכה למשקה נפוץ במדינה. בתחום האלכוהול, הסינים נצמדים לבירה.
הסינים, שמחשיבים הנחת סכינים על השולחן כמעשה ברברי, יגישו את המנות כשהן כבר חתוכות לפיסות קטנות ונוחות לאכילה במקלות הצ’ופ סטיקס המוכרים.
Wilson Hui, רישיון) (צילום: Wilson Hui)” width=”500″ height=”375″ />מאודים ואטריות האופייניים לצפון סין (צילום: Wilson Hui, רישיון) (צילום: Wilson Hui, רישיון)
מרכיבי האוכל בסין
מלבד הירקות המוכרים לנו, הסינים עושים שימוש גם באפונה סינית, בצל ירוק, ערמוני מים, שורש לוטוס, נצרי במבוק ובאק צ’וי. משעועית אדומה מכינים הסינים ממרחים ומליות מתוקות. גם הפטריות על כל סוגיהן עושות שמוש נרחב במטבח הסיני.
הפירות, בעיקר אננס, מלון סיני וליצ’י, משולבים בתבשילי הבשר או מוגשים כקינוח בסיום הארוחה בסין.
הבשרים הנפוצים בסין הם בשר העוף, ברווז, הודו, בקר וחזיר וגם, למרות שהם לא מציגים זאת בחוצות העיר – כלבים.
פירות ודגי ים – החל מדגים, חסילונים (שרימפסים) ודיונונים וכלה במלפפוני ים, מדוזות, צבי ים וכרישים, כולם יגיעו (רק אם תבקשו) לצלחת שלכם.
אורז – מה עוד ניתן לומר על המאכל שהפך לסמלה הלאומי של סין? אורז מאודה, אורז מטוגן, אורז דביק וגם קמח אורז, איטריות אורז וממתקי אורז. האיטריות הסיניות, עוד מרכיב מרכזי בקולינאריה של סין נעשות מרכיבים שונים כמו חיטה, ביצים, אורז, שעועית ועוד.
פולי הסויה פופולריים גם כן במטבח הסיני והם לרוב נאכלים כשהם מעובדים בצורות שונות כמו שמן סויה, רטבי סויה, חלב סויה וכמובן טופו, שבסין מוגש כחלק מהמנה הבשרית ולא כתחליף. עוד שימוש מרכזי בסויה בסין הוא לתיבול המאכלים (המלח מסתבר – יקר מאוד בסין). מלבד סויה, הסינים מתבלים גם בצ’ילי, שום, ג’ינג’ר, כוכב אניס, שמן שומשום, סוכר וגם תערובת חמשת התבלינים המורכבת מקינמון, ציפורן, זרעי שומר, כוכב אניס ופלפל סצ’ואני. המנות הסיניות ידועות גם בטעם החזק של המונוסודיום גלוטומט בו משתמשים הסינים לחיזוק הטעם.
ערמוני מים לפני קילוף (צילום: Richard Allaway, רישיון)