המקדש נבנה ב-1306 ושימש לאחסון כתביו העתיקים של קונפוציוס, שעל שמו הוא נקרא, וכקולג’ בו למדו הסינים את תורתו של הפילוסוף הנערץ (מבנה המכללה הקיסרית הראשי סמוך למקדש). הוא הורחב מספר פעמים במהלך ההיסטוריה הסינית (גם בתקופת שושלת מינג וגם בתקופת שושלת צ’ינג – ראה עוד תחת תקופת סין הקיסרית בעמוד העוסק בהיסטוריה של סין).
במאה העשרים המקום ניזוק קשות עקב פגיעות מלחמת האזרחים הסינית והפגיעות שסבלו מקדשי הדת השונים תחת השלטון הקומוניסטי. במהלך שנים אלו בוצעו בו משפטי שדה כנגד אינטלקטואלים וצורות שונות של השפלה למתנגדי משטר. ב-1981 המקום שופץ ונפתח מחדש כמוזיאון כחלק מהניסיון להעיר מחדש את התרבות הסינית העתיקה (ראה עוד תחת סין במאה העשרים תחת ההסטוריה של סין).
הידעת?
13 העקרונות של קונפוציוס אשר חקוקים על לוחות האבן מסכמות מפעל חיים שלם של הפילוסוף הסיני המוערך.
קצת על קונפוציוס
קונפוציוס נחשב לגדולי הפילוסופים של סין. הוא נולד למשפחה ענייה במזרח סין, התייתם בגיל 3, התחתן בגיל 19 והביא לעולם ילד. הוא עבד כרועה צאן ובקר ופקיד, בהמשך מונה לשר המשפטים, אך התפטר בגלל חילוקי דעות עם הדוכס ויצא למסע ברחבי סין.
הוא ייסד בית ספר לנערים ונפטר בגיל 72, ללא שהותיר אחריו כתבים אך דבריו הרבים נאספו לספר על ידי תלמידיו. לקונפוציוס היתה השפעה ניכרת על תרבותו, הוא דיבר על מוסר וחינוך ותורתו נקראת הקונפוציאניזם, והיא נחשבת לשילוב של דת עם פילוסופיה.
פסל של קונפוציוס במקדש בבייג’ינג (צילום: Bridget Coila, רישיון)