שומרי מסורת בהודו

מידע כללי

הודו, כיאה לאחד היעדים היפים והמעניינים ביותר במזרח הרחוק, מושכת אליה אינספור ישראלים מדי שנה. בין התיירים האלה רבים הם דתיים, שומרי מסורת או שומרי כשרות. עבור כל אחד מהם, תכנון הטיול בהודו – שגם כך אינו דבר פשוט בהתחשב בגודלה של המדינה, במגוון העצום של המקומות שיש לראות בה ובמשך הטיול הארוך – הופך למורכב יותר ומצריך הכנסת פרמטרים רבים למשוואת הארגון של הטיול.
המדריך הנוכחי, המתייחס להתאמה של הודו לדתיים ושומרי מסורת, יכול בהחלט להיות נקודת ההתחלה.




אתרים בעלי חשיבות ליהודים המגיעים להודו

הזיקה היהודית להודו היא עתיקת יומין ולא מסתכמת, כמובן, בישראלים הנוסעים בכל רגע נתון לטיול בן מספר שבועות במדינה. בשנות ה-50 של המאה ה-20 הייתה בהודו קהילה יהודית גדולה, של כ-30,000 נפשות, כשבניגוד ליעדים אחרים בעולם הם לא נרדפו בשל היותם יהודים. קצרה היריעה מלפרט כאן על השינויים שעברה הודו מבחינת היהודים בה במהלך ההיסטוריה ולסיבות שהביאו לצמצומה לכדי אלפים בודדים היום, אך השורה התחתונה היא כזו: בהודו יש עדיין עדות ליהודים הרבים שחיו בה, וחלקם עדיין חיים בה בהווה, וזאת בדמותם של מספר אתרים. באתרים אלה יכול לבקר כל ישראלי המגיע למדינה, גם אם חלקם יעניינו יותר את שומרי המסורת שביניהם.

ברחבי הודו פזורים מספר בתי כנסת, חלקם פעילים עד היום. במומבאי יש כעשרה בתי כנסת, הותיקים שבהם עומדים על תילם כבר עשרות שנים. בין השמות הבולטים אפשר למנות את בית הכנסת “שער הרחמים” (Gate of Mercy Synagogue), הראשון שהוקם על ידי קהילת “בני ישראל” בעיר וזה שמושך את רוב תשומת הלב. בית הכנסת “תפארת ישראל” מרשים לביקור בעיקר בשל השילוב שבו בין אלמנטים יהודיים מסורתיים לאלמנטים הינדיים. בטהנה תמצאו בית כנסת קטן משנת 1879, בעוד שבקוצ’ין בית כנסת ב”רחוב היהודים” (Rd. Jew Town). בית הכנסת הזה פועל החל משנת 1568 וידוע באריחים הסינים הצבעוניים המפארים אותו ובעצם הופכים אותו לאתר תיירותי בולט. בכולכתה (Kolkate / Calcutta), לשעבר בירת הודו, יש שלושה בתי כנסת הנמצאים בסמיכות זה לזה באזור השוק הסיני. מרשים במיוחד בית הכנסת “מגן דוד”, שהמבנה הארכיטקטוני שלו מזכיר את סגנון הרנסנס האיטלקי. פרטים נוספים על בתי כנסת בהודו, כולל כתובות מדויקות, תמצאו בקישור הבא.

קהילה יהודית משמעותית וחשובה מאד הייתה בעיר קוצ’ין (Cochin), כך שבמהלך הביקור בה מומלץ מאד לבקר בעיר היהודים, Jewtown. בעבר הייתה באזור הזה שכונה יהודית גדולה, בעוד כיום מיעוט יהודים עדיין מתגורר בה. מומלץ לבקר בבית הכנסת הספרדי, להתרשם מהמזוזות וסמלי מגן הדוד בבתים שונים בשכונה ולבקר בשוק התבלינים שבה. בעיר מספר בתי כנסת קטנים שאינם פעילים, לצד בתי קברות.

בתי חב”ד ועמותות המסייעים לישראלים בהודו

בהתחשב בגודל של הודו, ובמספר הישראלים המגיע למדינה מדי שנה, לא מפתיעה העובדה שפועלים ברחבי המדינה מספר סניפי חב”ד. למרות שכל אחד מהם מציע שירותים אחרים, אפשר לטעון בפה מלא שזהו מקום אליו מגיעים ישראלים רבים המבקרים באזורים אלה, לעיתים אפילו כצעד ראשון לאחר ההגעה ליעד מסוים בהודו. בבתי החב”ד הם יכולים ליהנות לרוב מארוחות כשרות, לקחת חלק בקבלות שבת ובציון של חגי ישראל ואף לקבל סיוע בכל נושא אחר. מידע נוסף תוכלו למצוא באתר של בתי חב”ד בהודו.

בסך הכול, ניתן למצוא 17 בתי חב”ד בהודו, שאלו הם הפרטים של המרכזיים שבהם:

  • בית חב”ד בדלהי – ממוקם ב-Main Bazar ב-Paharganj. טלפון: 91-965-443-1770.
  • בית חב”ד בדרום דלהי – ב-New Delhi 110055. הטלפון הוא 91-989-968-6949.
  • בית חב”ד בדרמקוט, דרמסאלה – ממוקם בכניסה לכפר Dharamkot.. טלפון: 91-931-853-7149 או 91-189-222-1005.
  • בית חב”ד בבאקסו, דרמסאלה – בכפר Baksu בכתובת HP 176219. טלפון: 09-418—10-770.
  • בית חב”ד במומבאי – ברחוב Hromusji 5, מול Pasta Lane 4. טלפון: 91-976-906-0840.
  • בית חב”ד בגואה – ממוקם בחוף אנז’ואה (Anjuna), בסמוך לשוק השבועי. טלפון: 91-967-391-6061.
  • בית חב”ד במנאלי – ממוקם ב-Manali, HP. טלפון: 91-190-2253-572.
  • בית חב”ד בבנגלור – Rich Homes 5/1, Richmond Road 1. טלפון: 91-988-093-3770 או 91-804-153-9657.
  • בית חב”ד בפונה – North Main Road, Koreagon Park 22. טלפון: 91-730-407-0770.

מעבר לבתי חב”ד, יש גורמים אחרים בהם ניתן להיעזר בסוגיות שונות הנוגעות לטיול בהודו. עמותת הבית היהודי מפעילה בתים לתרמילאים ישראלים בנקודות שונות ברחבי העולם, כולל בהודו, בתים בהם ניתן להתארח, לאכול, לקחת חלק בסדנאות או בפעילויות חברתיות. בנוסף, משמשים הבתים מוקדי חירום לקבלת סיוע רפואי או נפשי, כולל במצבי חירום. העמותה מפעילה שלוש בתים כאלה בהודו: בארמבול, אומביץ וקלגה. עמותה אחרת שמעניקה סיוע נקודתי לישראלים המגיעים להודו היא לב יהודי.

מסעדות ואוכל כשר (או לא כל הצמחוני כשר הוא)

מציאת אוכל בהודו שמתאים לטעם האישי היא לא תמיד דבר פשוט, כאשר עבור שומרי מסורת וכשרות התמונה הופכת למורכבת שבעתיים. כמובן שגם רמת ההקפדה שלכם, המטיילים בהודו, צריכה להשפיע. אלה שאינם מעוניינים לאכול בשר שאינו כשר, אך יכולים לצרוך מאכלים צמחוניים, יוכלו למצוא את מבוקשם ביתר בקלות. עליהם לקחת בחשבון בעייתיות מסוימת, והיא שגם אם מוצר מסוים בהודו מוגדר כעשוי מרכיבים טבעיים בלבד (נקודה ירוקה על גבי האריזה שלהם), כן יכול להימצא בו אחוז קטן של רכיבים מן החי, כולל שומן. יש ישראלים ש”מעלימים עין” מסוגיה הזו, תוך ידיעה שמה שהם לא יודעים לא יפגע בהם. יש להדגיש שסריקה של רשימת הרכיבים במוצרים השונים לא תמיד מספיקה, מכיוון שבהודו יש פעמים רבות פער בין מה שמצוין על האריזה לבין מה שכולל בתוכו המוצר בפועל.

אנשים שמקפידים יותר לא יסתפקו בהוצאת הבשר מהתמונה, מכיוון שמסעדה שאינה כשרה מכינה גם את המזון הצמחוני באמצעות כלי טריפה אסור, שלא הוכשר. שומרי כשרות אלה יתבססו ככל הנראה בעיקר על אוכל מהבית, ביקור בבתי חב”ד אשר בחלקם יש מסעדה כשרה (אלו הם, למשל, הפרטים של מסעדת חב”ד בדלהי) או יחפשו מסעדה כשרה במלוא מובן המילה. מעבר לסניפים של בתי חב”ד, לא ידוע לנו על מסעדות כשרות בהודו. רבים מהישראלים לא רק מביאים אוכל מהבית, אלא גם מבשלים אותו באופן עצמאי באמצעות גזיות וכלי אוכל שהם מחזיקים בהם.

אופציה אחרת לאוכל כשר היא להזמין שירותי קייטרינג המותאים לשומרי הכשרות. החברה המרכזית הפועלת בהודו ומציעה שירותי קייטרינג כשר למהדרין היא India Kosher Travel. היא מציעה תפריט קייטרינג שמבוסס על ארוחות המבושלות על ידי אנשי החברה, יחד עם ארוחות שבת מלאות (כולל יין וחלות כשרות). המשלוח נעשה לכל רחבי הודו, כאשר החברה מספקת גם ציוד בישול וחימום, כלי אוכל וכדומה. לא ניסינו את השירות הזה, אך שאנחנו לא יכולים לספק לכם חוות דעת לגבי טיב האוכל.

מכיוון שאוכל כשר אינו מאפיין מובהק של טיסות להודו, בטח ובטח לא של חברות זרות, יש צורך לעיתים בהזמנה מיוחדת שלו. שירות שמציעה חברת India Kosher Travel, בשיתוף עם בית חב”ד, הוא קייטרינג כשר למהדרין בטיסות היוצאות מהודו. השירות זמין בחברות שונות המבצעות טיסות מהודו ליעדים שונים בעולם, לרבות Aeroflot, China Airways, Uzbekistan Airways ףekistan Airwaysת המבצעות טיסות מהודו ליעדים שונים בעולם, לרבות הודו. ים ישראלים רבים המבקרים באזורים אלה. . ת בה ובמשך הטיול הא ואחרות.

כדאי לקרוא עוד בנושא זה תחת אוכל ומנות נפוצות בהודו.

לינה בהודו

המורכבות של הודו עבור שומר המסורת או הכשרות הישראלי באה לידי ביטוי גם בסוגיית הלינה. לא ידוע לנו כיום על מלונות בהודו שכשרים במלוא מובן המילה, למעט פתרונות האירוח שהוזכרו מעלה. מה שעושים מרבית הישראלים הוא לשהות בבתי מלון מבלי לבקר בחדר האוכל שלהם, או לחלופין לשהות בדירת אירוח עם מטבח עצמאי. האוכל הוא של מוצרים שמביאים מהארץ או כאלה שסוגיית הכשרות לגביהם, למעט אופן ההכנה, אינה רלוונטית.
עקב סוגיית האוכל הבעייתית שהוזכרה מעלה, רבים בוחרים להתמקם בסמוך לבתי חב”ד השונים.

קרא על כך עוד תחת: מלונות בהודו.




טיפים והמלצות כלליות

  • בטיחות – באופן מסורתי, נחשבת הודו ליעד בטוח עבור ישראלים, כאשר במדינה לא נרשמו תקריות אנטישמיות משמעותיות. בשנים האחרונות התמונה הופכת למעט מורכבת יותר, עם גורמים שונים שיצאו נגד היהודים והתרעות על מעשי טרור או אפילו חטיפת יהודים. אם מוסיפים לכך את מספר המוסלמים הגבוה בהודו, אפשר להבין מדוע יש שממליצים להסתיר בהודו את סימני היהודות, למשל החלפת הכיפה בכובע. לשיקולכם.
  • כתובות וטלפונים – בהודו אתם לא יודעים מתי תזדקקו לסיוע נקודתי. רבים מעדיפים סיוע בעברית, ולכן אנחנו ממליצים לכן להגיע למדינה עם מסמך ובו הפרטים הרלוונטיים של בתי חב”ד, העמותות ושאר הגורמים שהוזכרו כאן בכתבה. את חלק מהפרטים תמצאו בכתבה וחלק בקישורים שצירפנו בתוכה.
  • זה לא פשוט – שמירה על כשרות בהודו אינה דבר של מה בכך. אנחנו לא טוענים שדתיים ושומרי מסורת לא צריכים להגיע למדינה הקסומה הזו, כמובן, אלא שעליהם להיערך לקראת מאמצים שהם יצטרכו להשקיע בשמירה על הכשרות והמסורת היהודית.

מפה

[wpgmza id=”20″ cat=”5,4″ marker=”3085″ zoom=”4″]