הודו עם ילדים

מידע כללי

את הודו אנחנו תופסים כיעד קסום, שרבים מאלה המגיעים אליו צעירים. אבל האם הודו יכולה להתאים גם למשפחות עם ילדים? עד לפני מספר שנים, רוב האנשים שהייתם שואלים אותם את השאלה הזו היו מנידים בראשם לשלילה וממליצים על יעדים אחרים, לכאורה פשוטים יותר לביקור. כיום, למרבה השמחה, התמונה שונה לחלוטין. הודו מציעה כיום אטרקציות מגוונות המתאימות לבני כל הגילאים, כשהקסם של המדינה פועל גם על הצעירים שבהם: הנופים, המראות, ההיסטוריה, התרבות, האטרקציות ועוד. אנחנו נציג עבורכם במאמר הנוכחי טיפים לטיול ברחבי הודו עם ילדים, עם דגשים שיהפכו את הטיול המשפחתי לנוח ולמהנה פי כמה.




שאלת השאלות: איפה לבקר?

תכנון ברחבי הודו עם ילדים צריך להיות מושכל ויסודי אפילו יותר מכל טיול אחר. סיבה מרכזית לכך היא שעם כל הקסם של הודו, יש בה מקומות שפחות מתאימים לצעירים יותר. יש הורים שסבורים שהערים הסואנות של הודו, דוגמת מומבאי (Mumbai) או דלהי (Delhi), ילחיצו את הילדים שלהם ולכן מצמצמים את הביקור בהן למינימום האפשרי. הגישה הזו אינה מוחלטת (יש בערים האלה המון פעילויות שמתאימות לילדים), אף ניתן להבין את אלה שמעדיפים את אתרי הטבע המגוונים שהודו ידועה בהם בטיול משפחתי במדינה.
אתרי החובה של הודו הם אתרי חובה גם בעת ביקור בהודו עם ילדים. מקדש הזהב באמריצר (Golden Temple), הנחשב בעיני רבים כגולת הכותרת של הודו כולה, יעורר בוודאי את תחושת ה”וואוו” אצל כל אחד מבני המשפחה, בלי קשר לגילו. הדברים אמורים גם לגבי הטאג’ מאהל (Taj Mahal) באגרה. מכיוון שהמבנים האלה מרתקים גם מבחינה תרבותית והיסטורית, אפשר לחשוף חלק מההיבטים האלה לילדים. עדיין, מרשים וגדול ככל שיהיה המבנה, ילדים עלולים לאבד את הסבלנות מהתבוננות עליו ומשיטוט בו במשך שעות. חשוב להיות ערים להתנהגות שלהם: אם הם מאבדים את הסבלנות, כדאי לנוח, לשבת, לאכול ולחשוב על המשך המסלול. גם אם אתם מרגישים שעוד לא מיציתם את האטרקציה התיירותית המדוברת.
הודו היא מדינה גדולה, אשר כמעט בכל חלק שלה אפשר למצוא פעילויות שיהיו אידיאליות עבור הילדים. האטרקציות הן בכל אזור של המדינה, כך שקצרה היריעה מלהתייחס אליהן כאן באריכות. במערב הודו, לדוגמא, יש יעדים שירתקו מאד ילדים. העיירה הקטנה פושקר (Pushkar) מזכירה במראה שלה אי יווני ומציעה המון אטרקציות: אגם בו אפשר לרחוץ, טיולי גמלים (בנובמבר מתקיים יריד גמלים ססגוני), השכרת עפיפונים ועוד. אודאיפור (Udaipur) מציעה, מעבר לאוסף מרשים של מקדשים וארמונות שפותח את הדמיון, גם אגם במרכזו איים – אידיאלי לשייט משפחתי קצר. אנחנו ממליצים לכם לקרוא את מדריכי הערים והאזורים שלנו, בהם מידע על כל האטרקציות המרכזיות בהם, ולסמן לכם מספר אופציות שמתאימות לתא המשפחתי שלהם.
אופציה אחרת לבילוי משפחתי בהודו מכניסה לתמונה את אזורי הנופש עמוסי החופים השלווים, הנמצאים בעיקר בחלק הדרומי של המדינה. מוקד העניין המרכזי בדרום, בעיני לא מעט אנשים, הוא מאיסור (Mysor). באזור תוכלו למצוא אינספור ארמונות, מקדשים, כנסיות ושווקים, שמתאימים לכל סוג של טיול. בקבוצת איי אנדמן וניקובר (Andaman and Nicobar Islands) תמצאו כ-300 איים, מרביתם לא מאוכלסים, אל חלק מהם ניתן להגיע במסגרת טיולי שייט.

המפגש הבלתי נמנע עם בעלי החיים

טיול בהודו מאפשר מגע ישיר עם הטבע, מפגש שהילדים יקבלו בברכה. דרך מועילה להעניק להם חוויה של ממש היא לארגן עבורם טיול רכיבה על בעל חיים זה או אחר. טיולי פילים נפוצים בהודו, וכך גם ספארי גמלים הזמין במקומות מגוונים בהודו (פושקר, ג’איפור ועוד). מכיוון שיש ילדים שלא מרגישים בנוח על גבי הגמל, מבחינה פיזית, ניתן להושיב אותם על עגלה אשר רתומה אליו. החיות בהודו נמצאות גם ברחובות, אך כדי למנוע מצבים של נשיכות או בעיטות מומלץ לצמצם את המגע של הילדים עם חיות אלה עד למינימום האפשרי.

בהודו מאות שמורות טבע, ביניהן כאלה הנחשבות למומלצות במיוחד: שמורת קורבט, שמורת קהנה, שמורת הציפורים בהארטפור, שמורת אנדיפור ועוד. בשמורות ניתן לערוך טיולים באורכים שונים ולקחת חלק בפעילויות שונות. האכלת חיות, גם היא פעילות שתשמח כל ילד ישראלי באשר הוא, יכולה להתבצע  בחלק משמורות הטבע. למי שמחפש האכלה “עירונית” יותר, הרי שבסמוך לאתרים מרכזיים כמו ארמון הרוחות בג’איפור תמצאו אטרקציה של האכלת יונים.

מסעדות ואוכל

יש ילדים שעלולים להיתקל בקשיים עם האוכל ההודי, ולא רק מכיוון שהוא נוטה להיות חריף יותר ממה שאנחנו מכירים ורגילים אליו. יש מקומות שממליצים להביא אוכל מהבית שהילדים אוהבים, או אפילו לבחור מקום לינה עם מטבח שיאפשר להכין ארוחות באופן עצמאי, אנו רוצים להרגיע, היום אפשר להשיג כמעט את כל סוגי המאכלים בהודו – אולי הדבר היחיד שנכון להיום חסר במסעדות השונות הוא קטשופ.. יותר מזה, העובדה שמקומות לינה רבים (במיוחד היקרים יותר – ראה מלונות בהודו) מציעים ארוחות בוקר מוכרות יחסית, עם דגני בוקר למשל, הופכת את הארוחות האלה לפשוטות ביחס לארוחות צהריים או ערב. מגוון הפירות בהודו הוא חדשות טובות עבור ההורים, שיכולים להכניס לפה של הילדים שלהם משהו טעים ובריא.

החדשות הטובות הן שהמאכלים בהודו, כולל גרסאות מקומיות של מאכלים מערביים, מגיעים במחיר אטרקטיבי ולעיתים אף מגוחך. מכיוון שקצב החיים בהודו איטי מאד, גם מבחינת השירות במסעדות, מומלץ לא להמתין שהילדים יגוועו מרעב לפני כל ארוחה. גם משחקים להעברת הזמן, עד שהאוכל מוגש לשולחן, יתקבלו בברכה. כדאי לקרוא עוד בנושא זה תחת אוכל ומנות נפוצות בהודו.

התניידות

הודו אינה המדינה הבטוחה ביותר לנהיגה, בלשון המעטה, כשהעובדה שרכבים מקומיים רבים לא כוללים חגורות בטיחות תדיר בוודאי שינה מעיני לא מעט הורים. ראשית, יש שממליצים לא להשכיר כלל רכב בהודו ללא נהג מקומי שינהגו בו לא רק בגלל שנוהגים בצד שמאל, אלא גם בגלל תשתיות הכבישים הלא כל כך מפותחות באזורים רבים של הודו, הנהיגה הפרועה של המקומיים וקשיי ההתמצאות. אם אתם מעוניינים להתנייד באמצעות רכב, המלצה מועילה בלא מעט מצבים היא להשכיר רכב עם נהג מקומי. כדאי לקרוא מידע נוסף בנושא תחת השכרת רכב בהודו.

את הנסיעות הנקודתיות בהודו ניתן לבצע באמצעי תחבורה מגוונים. כדי לרצות את הילדים ולאפשר להם לטעום מכל העולמות, ניתן בהחלט לשקול שימוש במספר אמצעי תחבורה מהמגוון הרחב שהודו מציעה: עגלה אליה רתום סוס (ידוע בתור טונגה), ריקשה, אוטובוס, רכבת ועוד. היות ומדובר בילדים אנו ממליצים לקחת לרוב הנסיעות הארוכות לפחות, כרטיסים טובים יותר (מקומות שמורים עם מרחב ומרווח), בנוסף מומלץ להזמין מראש (איפה שניתן לעשות כן) ולא לחכות לרגע האחרון. מומלץ לקרוא עוד בנושא תחת תחבורה בהודו.




טיפים והמלצות כלליות

  • היגיינה – אזורים שונים בהודו רחוקים מלהיות היגיינים, בטח במונחים מערביים. הורים המגיעים עם ילדיהם חייבים לנקוט משנה זהירות ולמנוע מצב בו ילדיהם יחטפו מחלות או זיהומים. חשוב לחסן את הילדים, לדאוג שהם ישטפו ידיים היטב לפני כל ארוחה ואף ניתן לחטא את חדרי השירותים והמקלחת.
  • מחלות – סכנת ההידבקות במחלות קיימת בהודו, כמו גם ביעדים אחרים במזרח הרחוק. היות וחלק ניכר מהן מועבר על ידי יתושים, חשוב לנקוט באמצעות הגנה מפניהם: חומרים דוחי יתושים, תרסיסים ועוד. לינה בבגדים ארוכים, כשמזג האוויר מאפשר זאת, היא רעיון מוצלח נוסף. שימו לב שאזור הצפון נחשב למעט בטוח יותר, מבחינה זו, מאשר דרום הודו.
  • בטיחות – הסיוט הגדול ביותר של הורה הוא לאבד קשר עין עם הילד שלו. בהודו זה עלול להתרחש בהחלט, בהתחשב באתרים הומי האדם הרבים שבמדינה. חשוב ללכת יד ביד עם הילדים, או לכל הפחות לשים עליהם מבט בכל רגע נתון.
  • בניית מסלול – עם ילדים, מומלץ להשאיר כמה שפחות מקום לספונטניות. נסו לתכנן מראש את מסלול הטיול, או לכל הפחות לסמן מספר אזורים בהם תוכלו לבקר, בהתאם להתקדמות הטיול ולהעדפות שלכם. באתר שלנו יש הצעות למסלולים למשך פרקי זמן שונים, כך שאפשר בהחלט להתחיל איתם. ניתן להעזר בשירות היעוץ שלנו.
  • במיוחד שמטיילים עם ילדים מומלץ לשים לב לאקלים ומזג אוויר. יש הבדלים משמעותים בין החלקים השונים של הודו וטיול עם ילדים ביום קר וגשום או לחילופין ביום חמסין יכול להיות מאוד לא נעים הבעיה בעיקר משמעותית בטיול עם ילדים בחלקים החמים של הודו בחודשי הקיץ – כדאי לבוא מוכנים מבחינת שתיה, קרם הגנה וביגוד.
  • הטיסות להודו הם ארוכות. במיוחד מי שטס למדינה עם עצירת בניים. כאשר אתם באים עם ילדים להודו. מומלץ מאוד לשקול לקחת טיסה ישירה (פחות כאב ראש), להתכונן לטיסה ארוכה (להביא ציוד מתאים כולל ביגוד להחלפה, אוכל, ומשחקים להפגת שיעמום) ולהזמין מראש את הכרטיסים מוקדם ככל הניתן.

לקריאה נוספת:

מידע על טיולים עם ילדים ביעדים אחרים באתר שלנו: ברצלונה עם ילדיםלונדון עם ילדים, פראג עם ילדיםמדריד עם ילדיםפריז עם ילדיםרומא עם ילדים.

מפה

[wpgmza id=”20″ cat=”5,4″ marker=”3085″ zoom=”4″]