מידע כללי על צ'אנדיגאר
צ’אנדיגאר (Chandigarh) היא טריטוריית איחוד בהודו המשמשת כבירתן של שתי מדינות, הריאנה ופאנג’אב. העיר צ’אנדיגאר המהווה את בירתה של טריטוריית האיחוד צ’אנדיגאר ומשתרעת על רוב שטח הטריטוריה, ממוקמת על הגבול בין שתי המדינות, אך אינה מהווה חלק מאף אחת מהן ומנוהלת על ידי הממשלה הפדרלית בהודו.
על הקמתה של צ’אנדיגאר הוחלט לאחר חלוקת הודו ב-1947, אז בעקבות מעברה של לאהור לשטח פקיסטן, נותרה פנג’אב ללא עיר בירה. לאחר כמה תוכניות שלא יצאו לפועל להרחיב ערים קיימות למטרה זו, נפלה החלטה לבנות עיר חדשה.
עד מהרה זכתה התוכנית לחשיבות לאומית מדרגה ראשונה, גם בשל מיקומה האסטרטגי של העיר וגם בשל תמיכתו הנלהבת של נהרו, מי שהיה אז נשיא הודו. נהרו רצה שהעיר תשקף את הודו המודרנית והמתקדמת, המשוחררת ממסורות העבר. בהתחלה פנו ההודים לאדירכלים האמריקנים מאייר ונוביצקי. לאחר מותו בטרם-עת של נוביצקי הצטרף לתוכנית ב-1950 האדריכל השווצרי לה קורבוזיה, שהיה אחד מאבות המודרניזם.
לה קורבזיה היוותה את התוכנית הכללית לעיר צ’אנדיגאר – סכמת העיר כאדם בעל ראש, גוף וזרועות, את חלוקתה לריבועים (sectors), את היררכיית הכבישים היורדת מכבישים שמחברים בין הסקטורים השונים, לכבישים חוצי סקטורים, כבישים שחודרים לתוך השכונה, דרכי אופניים, שבילי הולכי רגל וגינות.