מה רואים ואתרים מרכזיים בטאמיל נאדו
צ’נאי (Chennai) – מאדראס (Madras) – בירת טאמיל נאדו, היא העיר הרביעית בגודלה בהודו, המשמשת לרוב כשער הכניסה לדרום הודו. זוהי עיר גדולה על כל המשתמע עם זיהום אוויר בדרגה מאוד גבוהה. התושבים המקומיים במאדראס הם פטריוטים נלהבים של התרבות הטאמילית והמתנגדים החריפים ביותר לנסיונות להפוך את ההינדי לשפה הלאומית של הודו. אם יוצא לכם להישאר מעט בצ’נאי, תוכלו לבקר באולפני הקולנוע הגדולים של העיר המקרינים סרטים טאמילים.
מדוראי (Madurai) – אחת הערים העתיקות, שוקקות החיים, הצפופות והפופולריות ביותר בטאמיל נאדו. לפי האגדה, כאן נשרה לאל שיווה טיפה אחת מנקטר האלים שנשא ולכן היא נקראת מדוראי – עיר הנקטר. האטרקציה העיקרית במדוראי היא מקדש סרי מינקשי (Sri Meenakshi Temple), שנמצא בלב העיר העתיקה. המקדש המפורסם, נבנה לכבוד האלה מינקשי, האלה בעלת העין האחת, זוגתו של שיווה. מתחם המקדש כולל 12 מגדלי שער, גופראמים, בני תשע קומות כל אחד, עמוסי דמויות הינדיות צבעוניות של אלים, חיות וגיבורים מיתולוגים. המקדש עמוס מתפללים ושוקק פעילות מזריחה ועד שקיעה. מומלץ לתת לעצמכם ללכת לאיבוד בין חדרי ומבוכי המקדש ואם יתמזל מזלכם תוכלו להיות עדים לחתונה טאמילית. אחת האטרקציות במקדש היא לראות את הכוהנים, בסוף היום, מלבישים ומאכילים את האלים ומשכיבים אותם לישון.
מקדש בצ’נאי – Chennai
מדוראי – Madurai
קודאיקנל (Kodaikkanal) – עיירת קייט אהובה מאוד על המטיילים בטאמיל נאדו ובדרום הודו בפרט, שמגיעים אליה בעיקר על מנת לנוח ולהירגע. קודאיקנל היא בעצם היל סטיישן, עיירת נופש הררית – אלא שניגוד להיל סטיישן אחרות, קודאיקנל הוקמה ע”י מיסיונרים אמריקאים. בזכות גובהה (2,343 מטרים) קודאיקנל נהנית ממזג אוויר ממוזג וניתן לבקר בה במשך כל השנה. כל אזור קודאיקנל מדהים ביופיו. העיירה הקטנטנה מוקפת שדות תה, מפלים, נהרות וצוקים תלולים ויושבת על שפת אגם מלאכותי חביב. ניתן לטייל באזור ברגל או בג’יפ שכור. ניתן לצאת לשייט על האגם או לבקר במצפה הכוכבים שבעיר.
ואטה קנאל (Vattakanal) – כפר היל סטיישן הנמצא מעל העיר קודאידאנאל. הכפר הפך תיירותי לפני כ-10 שנים בעיקר ע”י ישראלים. שם תמצאו את המסעדה הישראלית של סנג’י בה אפשר לאכול פלאפל ישראלי עם טוויסט הודי (וטחינה!). במרחק הליכה נמצא מפל יפה עם נוף על כל העמק שמתחת לכפר. אבל האטרקציה המרכזית באזור היא הזריחות, חובה לקום מוקדם פעם אחת לפחות בזמן הביקור כדי לחזות בזריחה המתחילה בגובה העיניים.
ואטה קנאל, כפר על הר (תמונת מקור)
גילופי אבן, ממלאפורם – Mamalapuram
ממלאפורם (Mamalapuram) – מקום קטקנטן ומקסים האהוד על מטיילי דרום הודו. ממלפוראם, שבעבר נקראה מהבליפוראם (Mahabalipuram), מורכבת ממספר סמטאות ציוריות עתיקות וחוף ים המשתרע לאורכה. מאמלאפוראם הוא אזור גילוף האבן המרכזי של דרום הודו והאוניסרסיטה הגדולה לתרבות ואומנות זו. שווה לצפות בפסלים וגם בבעלי המקצוע בעבודתם המרשימה. אחד מיותרונותיה הנוספים של מאמלאפוראם, הממוקמת על קו החוף הצפון מזרחי של טאמיל נאדו, הוא נגישותה ומיקומה הקרוב לאטרקציות רבות באזור.
מקדש החוף (Shore Temple) – נמצא דרומית למתחם התיירות והמלונות של העיר. המקדש כולו עשוי מאבן חול והוא נבנה ע”י המלך ראג’אסימה לכבוד האלים החשובים של ההודים. המקום הוכרז ע”י אונסקו כאתר מורשת עולמית, דבר שעזר לשימור המקום.
תבליטי ארג’ונה (Arjuna’s Penance) – אזור עתיקות מתקופת המאה ה-7 וה-8 של מערות מקדש מעוטרות. האטרקציה העיקרית במקום היא אבן עצומה באורך 28 מטרים, הניצבת על שפת מצוק, ועליה חרוטות דמויות של פילים, קופים וציורי סלע נוספים. יצירת אומנות זו נקראת ייסורי ארג’ונה, בשל התבליט המרכזי שבו, המתאר את לבטיו של הנסיך ארג’ונה לפני צאתו לקרב. כל המתחם הוכרז ע”י אונסקו כאתר מורשת עולמית.
מקדש החוף – Shore Temple
תבליטי ארג’ונה – Arjuna’s Penance
חמשת מקדשי הראטות (Pancha Rathas) – מתחם של מספר מקדשים חצובים בסלע, אשר חמישה מתוכם נקראו על שמותם של דמויות מהמיתולוגיה ההודית. גם מתחם זה הוכרז כאתר מורשת עולמית ע”י אונסקו.
פונדיצ’רי (Pondicherry) / פודוצ’רי (Puducherry) – פונדיצ’רי, היא עיירת חוף מקסימה, שהיתה בעברה מושבה צרפתית ושרידי התקופה ניכרים בה עד היום. פונדיצ’רי (פונדי בפי העם) היא עיר נעימה לביקור עם מבנים בסגנון צרפתי קוליניאלי המטוייחים לבן, רחובות מסודרים בצורת שתי וערב, גנים מטופחים, מוזיאונים, כנסיות ומבנים רבים ששמותיהם נשארו בצרפתית. העיר נהנית ממעמד אקס טריטוריאלי עצמאי ואינה שייכת למדינת טאמיל נאדו. רוב המטיילים מגיעים לפונדיצ’רי כדי לבקר באשראם סרי אורובינדו (Sri Aurobindo Ashram) ובשלוחתו אורוביל (Auroville), הנמצאת עשרה ק”מ מחוץ לעיר. זהו אחד האשראמים הפופולרים בהודו, בו משלבים רוחניות עם מדע מודרני.
חמשת מקדשי הראטות – Pancha Rathas
פודוצ’רי – Puducherry