הרובע היהודי בטולדו La Judería

מידע כללי והיסטוריה

הרובע היהודי (La Judería) הוא אחד הרבעים המעניינים והחשובים שבעיר, ההיסטוריה המפוארת של הבירה העתיקה של ספרד ניבטת מכל פינה, כל סמטה וכל בית בעיר העתיקה. יש לציין שרוב היהודים שגורשו מספרד (ברצלונהטולדומדריד ועוד) הגיעו למדינות שכנות (או רחוקות יותר בעלות נמלי ים), ורוב רובם של יהודי ספרד נכחדו בשלב מאוחר יותר בשואה, כך שלמעשה לא נשארו כמעט קהילות יהודיות-ספרדיות. כיום רק שתי משפחות יהודיות מקוריות חיות בעיר טולדו, עיר שבה הקהילה היהודית שגשגה ופרחה וכיום אין אפילו מניין אחד בעיר.

טולדו היא אחת מהערים שבהם שרידי הקהילה היהודית נותרו עד היום, ומזכירים את העבר המפואר. בעיר ניתן למצוא שני מבנים מרשימים של בתי כנסת, שנותרו שלמים. בנוסף קיימים בעיר עדיין רחובות ובניינים רבים, שהיו שייכים ליהודים, הקרויים בשמות עבריים או בעלי זיקה לעברית. שמות המשפחה היהודיים-ספרדים טולידאנו ואבן-טולילא נגזרים משם העיר בספרדית ובערבית.

הרובע היהודי בטולדו עבר שיפוץ ושיקום בשנים האחרונות ובין אבני המדרכות שובצו גם ריבועים קטנים מקרמיקה ועליהם הוטבעו סמלים יהודיים וכתובות בעברית. הרובע ממוקם באזור המערבי של העיר, בין הקתדרלה (Toledo Cathedral) לשער דה קמברון (Puerta de Cambron). גודל המבנים מסמל את החשיבות והפאר של הקהילה היהודית טרם גירוש יהודי ספרד ב1492.




מה רואים? ואתרים מרכזיים

ברובע תמצאו חנויות רבות ובהן פריטי תרבות מהמסורת היהודית-ספרדית, תשמישי קדושה, ספרי קודש ובחלקן אפילו יין לקידוש. הבעלות היא לרוב של משפחות בעלי שורשים יהודים, אנוסים, שכן הוכרחו להתנצר בכדי להישאר בעיר.

סימן המלמד על הרובע היהודי של טולדו  ואומנות יהודית הנמכרת בעיר –  צילומים מקוריים

בית הכנסת “אל טרנסיטו” (Synagogue of El Transito)

בית הכנסת אל טרנסיטו הוקם במאה ה14 ע”י שמואל בן מאיר הלוי אבולעפיה, על שמו גם קרוי הרחוב – הרחוב של שמואל לוי. הוא נבנה בלב הרובע בין השנים 1336-1357, כאשר שער מחבר בין ביתו של שמואל הלוי ובית הכנסת. לאחר גירוש ספרד שימש כבית חולים ובמאה ה16 הוסב לכנסייה שנשאה את השם  “El Transito de Nuestra Señora”. בימי שלטונו של נפוליאון שימש המקום כמפקדה צבאית עד אשר בשנת 1877 הכריזה ממשלת ספרדעל האתר כאתר מורשת לאומי והחל מ1970 ועד היום הוא משמש כמוזיאון היסטורי לתולדות יהודי טולדו ויהדות ספרד בו מוצגת כל המורשת היהודית-ספרדית, כלי קדושה יהודים, ספרים ומשמעות האלף-בית העבריים. העיצוב הפנימי של המבנה מלמד על רמת עושרם והפאר של יהודי העיר. התקרה היא תקרת משושים מגולפת, חלונות עם כיתוב בערבית והמזמור לדוד כתוב בעברית על הקירות. השינוי העיקרי במבנה כשהוסב לכנסייה היה תוספת של מגדל הפעמונים.

בית הכנסת סנטה מריה לה בלנקה  (Synagogue of Santa María la Blanca)

בית הכנסת אבן שושן, הקרוי היום סנטה מריה לה בלנקה (“מריה הלבנה הקדושה”), הינו אחד משני בתי הכנסת האחרונים שנותרו בטולדו. בית הכנסת נוסד על ידי דון יוסף אבן שושן במאה ה13. הוא נחשב לבית הכנסת העתיק ביותר באירופה שעדיין עומד על תילו. בית הכנסת הזה מהווה סמל לדו קיום מימי הביניים וזאת מכיוון והוא נבנה תחת הממלכה הנוצרית של קסטיליה, ע”י אדריכלים מוסלמים, לשימוש יהודים. המבנה שימש כבית הכנסת המרכזי של יהודי טולדו עד למאה ה-14, אז הוא הפך לכנסייה ונמצא בבעלות הכנסייה הקתולית עד היום. לכן, מעל מיקומו של ארון הקודש תלוי צלב גדול ובמקום ארון הקודש נמצא המזבח. במבנה עמודים לבנים רבים, קשתות ועיטורים בסגנון מודחארי. כיום המקום משמש כמרכז לתערוכות אמנות.




המלצות "הכל על"

  • קיימות חנויות רבות של עבודות יד (בקרמיקה, רקמות ועור), בחלקן ניתן לצפות באמנות מתרחשת בלייב.
  • ברחוב Calle Ciudad 19, מתקיימת סדנה של מריאנו זמורנו (Mariano Zamorano) אחד מאמני המתכת הגדולים, ובה הוא מייצר חרבות.
  • מחיר: חינם. כניסה לבתי הכנסת בתשלום.
  • ילדים: סיור ברובע מתאים מאוד עם ילדים. ייהנו במיוחד משלל החנויות שיש באזור ובהן חרבות, סכינים וכלי לחימה.

מידע שימושי

שעות פתיחה

הרובע פתוח לציבור בכל שעות היממה אך רצוי לתאם את הסיור ברובע עם שעות הפתיחה של החנויות ובתי הכנסת.

כתובת

Calle San Juan de Dios, 7, 45002, טולדוספרד




הגעה
directions_bus
אוטובוס

אוטובוס קו 5 עד תחנת כיכר Zocodover או קו 12 עד תחנת Jewish Quarter