אדריכלות בפריז

מידע על האדריכלות של העיר פריז

מידע כללי

פריז משלבת בתוכה סגנונות אדריכלות ובנייה רבים. אחד המראות המוכרים בעיר הוא שילוב של בנייה קלאסית עם בנייה מודרנית ואף פוסט-מודרנית.
הדוגמה המובהקת לכך היא פירמידת הזכוכית שנמצאת בלב ליבו של מתחם הארמון הקלאסי של מוזיאון הלובר.
לאדריכלות של פריז יש קשר ישיר להיסטוריה שלה. תפקודם של מבנים רבים הושפע ישירות מהתקופה ההיסטורית בה הייתה שרויה העיר, וכך למשל כנסיות רבות שהוקמו למשל בימי הבניים או בימי המלוכה שינו את תפקידן ואת אופיין לחלוטין בימי המהפכה.

חזית הנוטרדאם (צילום מקורי)

הבנייה הגותית של פריז

פריז מפורסמת מאוד בבנייה הגותית שלה. הבנייה הגותית הגיעה בפריז לפסגה של תכנון ובנייה, והשפיעה רבות על הבנייה הגותית (וגם על הבנייה הניאו-גותית) ברחבי אירופה. הדוגמה המובהקת לכך היא כמובן קתדרלת נוטרדאם ומבנים אחרים באזור איל דה לה סיטה או כנסיית סאן ז’רמן דה פרה (ראה אזור סאן ז’רמן).




בניה קלאסית, רנסנס, בארוק וביניה ניאו-קלאסית – הבניה של פריז המלכותית ושל פריז המתחדשת

המבנים בתקופה המלכותית של פריז היוו השראה למבני ארמונות מכל העולם, במיוחד בתקופה בה הגיעה צרפת בכלל ופריז בפרט לשיא עוצמתה.
ניתן למנות בסגנונות בנייה אלה מבנים שנבנים בסגנון הרנסנס המיוחד של פריז (שילוב של בנייה קלאסית-יוונית או קלאסית-רומית עם מוטיבים מקומיים, בעיקר גותיים) ולאחר מכן סגנון בנייה מפואר יותר של הבארוק הקלאסי. דוגמאות לכך הם כמובן ארמון ורסאיגני טווילרימוזיאון הלובר וכדומה.

במהלך תקופות מאוחרות יותר (ימי נפוליאון ונפליאון השלישי למשל) ישנה שוב חזרה לבנייה השואבת מעקרונות הבנייה הקלאסיים, שמושפעים הן מסגנונות הבנייה הפריזאים הקודמים (הבארוק, המלכותי וכו’) והן מהבנייה הקלאסית של יוון ורומא.
בין המבנים שניתן להזכיר בהקשר זה ניתן למנות את הפנתאוןשער הניצחוןהוטל דיה (בית החולים העתיק), בניין האופרה של גראנייה וכדומה.

הזמנת כרטיסים והדרכות מומלצות במגדל אייפל

בנייה מודרנית ופוסט-מודרנית

פריז כוללת בתוכה כמה יצירות אדריכלויות מרכזיות מהתקופה המודרנית והפוסט מודרנית שהן בעלות מגוון רב. אפשר להזכיר את מגדל אייפל שהויכוח על טיובו ויופיו נרחב אבל היותו אייקון אדרכלי מרכזי של פריז – צרפת ואירופה אין ויכוח ועל היותו דוגמא לבניה הפונקציונאלית שאפיינה את התקופה שלאחר המהפכה התעשייתית. באותה נשימה אפשר לדבר על הבניה המטריפה של מרכז פומפידו – ועל החלקים הפוסט מודרנים של
מוזיאון הלובר.

תיירים עולים לסקרה קר

מגדל האייפל  ובזיליקת סקרה קר – דוגמאות לאדריכלות המודרנית והפוסט-מודרנית של פריז 

למי שרוצה לחוות את הבנייה הפרזיאית העכשווית, כדאי לבקר בלה דפנס – מתחם העסקים החדש של פריז שנמצא בחזית הבמה הבינלאומית בכל מה שקשור לגורדי שחקים, מגדלי עסקים ומגדלי יוקרה. באותו הקשר ניתן להזכיר את בזיליקת סקרה קר, שגם שייכת לבנייה המודרנית של פריז, אך שונה מאוד מהמבנים שהוזכרו כאן קודם.




המלצות "הכל על"

  • במידה וברצונכם לבקר באחד האתרים האדריכליים המשמשים כמוזיאוניים של פריז כמו הלובר או ארמון ורסאי, מומלץ להזמין כרטיסים מראש עקב התורים הארוכים שיש להמתין בהם. כמו כן, במידה והחלטתם לבקר באחד המוזיאונים, כדאי לשקול להזמין את הכרטיס פריז פס או כרטיס המוזיאונים של פריז. יש סיכוי שיחסוך כך עלויות רבות. יש לשים לב לשעות הפתיחה והימים המדויקים.
  • במרבית האתרים האדרכליים הגדולים של פריז יש אפשרות להשיג סיור מודרך שעוסק בין השאר בהיבטים האדרכליים של המבנה. זה נכון למשל בבנין האופרה גראנייה, מגדל אייפל, שער הניצחון, קתדרלת נוטרדם ועוד. במרבית האתרים הנל, ניתן להסתפק גם במדריך קולי זול יותר.
  • אחד המבנים הבולטים של פריז (אם כי הפחות מוכרים לתייר המצוי) בתחום גורדי השחקים הוא מגדל מונפרנאס המעניק תצפית מדהימה בקומה ה-56 על כל העיר. מומלץ להגיע עם הילדים שיוכלו ליהנות מהתצפית על הגג, בצפייה דרך טלסקופ, ובתמונות מגניבות על רקעים שונים של העיר. כמו כן, הגעה בשעות אחר הצהריים, עם השקיעה, תעניק בילוי רומנטי ומיוחד במינו.
  • אל בזיליקת סקרה קר כדאי להגיע החל מהשקיעה ובשעות הערב המוקדמות, אז יוצרים ואמנים מתיישבים במדרגות לרגל הבזיליקה ומנעימים את זמנם של המטיילים. הרבה גיטרות, לא מעט בירות, ונוף עוצר נשימה של פריז יוצרים בילוי רומנטי מושלם.
  • שלל הגנים שיש לפריז להציע כניסה חופשית וחינמית אליהם כמו גני טווילריגני לוקסמבורג ועוד – מתאימים לבילוי בכל גיל, ובפרט לילדים.

מפה