מתחם האינווליד, פריז Les Invalides

מידע על מרכז ההיסטוריה הצבאית הצרפתית בפריז

מידע כללי

מתחם האינווליד (Les Invalides), הממוקם ברובע השביעי של פריז, הינו קומפלקס מפורסם המרכז מספר מונומנטים ומוזיאונים העוסקים בהיסטוריה הצבאית של צרפת. במקום תוכלו למצוא את מוזיאון הצבא המרשים והמומלץ, קבר נפוליאון המפואר בכנסיית הדום, בית המחסה לפצועים ונכי מלחמות מהמאה ה-17, מוזיאון הדגמים, מוזיאון מסדר השחרור וכנסיית סן לואי דה-אינווליד. בכרטיס כניסה אחד תוכלו לבקר בכל המקומות הללו ולקבל מושג על ההיסטוריה הצבאית, כלי הנשק, המפות, הקרבות הגדולים והמצביאים הצרפתיים השונים ובראשם נפוליאון, מהמאה ה-17 עד סוף מלחמת העולם השנייה.

לאטרקציה זו, ולשלל אטרקציות נוספות ישנם 5% הנחה לגולשי הכל על באתר זה.

כל שצריך לעשות הוא ללחוץ על כפתור ההזמנה, ואז במעמד ההזמנה להזין את קוד הקופון HAKO5.

היסטוריה

המתחם רחב הידיים נבנה ב-1671 לפי הוראה של המלך לואי ה-14, במטרה לשמש כבית ובית חולים לרווחתם של הנכים והפצועים במלחמות הרבות שניהל בשנות שלטונו. מדובר במעשה ראוי לציון, בהתחשב בעובדה שבאותה תקופה לרוב לא הייתה נטילת אחריות מסודרת של השלטון על הנזק שחוללו המלחמות לחיילים שנשלחו אליהן. המתחם נקרא אז, בטרם עידן הפוליטיקלי קורקט, “הוטל דה אינווליד” (בית הנכים) ושכנו בו בזמני שיא יותר מחמשת אלפים חיילים. למעשה, עד היום מתגוררים בו קומץ חיילים משוחררים.




פסל נפוליאון (צילום מקורי)

גם הכנסיות הנמצאות בקומפלקס הוספו בתקופתו של לואי ה-14, שהחליט כי יש צורך בקפלה שתשמש כמקום תפילה לחיילים (כנסיית סן לואי דה-אינווליד) וקפלה מלכותית פרטית (כנסיית הדום). כמובן שהמבנה הגדול אך הפשוט נראה למרחוק רק בזכות כיפת הזהב המקושטת של כנסיית הדום המלכותית.

אירועים היסטורים חשובים שהתרחשו במקום:

– ב-1789 נגנב נשק ממרתפי האינווליד ושימש לשחרור הבסטיליה במהפכה הצרפתית.
– ב-1861 בהלוויה ממלכתית רשמית הוכנס נפוליאון בונפרטה לקבורה בכנסיית הדום.
– ב-1894 דרגותיו של אלפרד דרייפוס נשללו בחזית המבנה הראשי. טקס החזרת הדרגות לאחר זיכויו ב-1906 התרחש בחצר המרכזית של המתחם.

  • כרטיסים להזמנה מראש למגוון אתרים ואטרקציות בפריז באתר Tiqets » למידע נוסף.
  • מחפשים מלון בפריז? שווה לקרוא את הסקירות שלנו על המלונות המומלצים בעיר. אפשר גם להתייעץ » למידע נוסף

מה רואים?

לאלו המתעניינים במיוחד בהיסטוריה צבאית וגם לאלו שרוצים רק לבקר בקבר נפוליאון ולראות שריונות, חרבות ורובים ארוכים מתקופות וממקומות שונים, האינווליד יכול להתאים. מצורף מידע על האתרים במקום, כך שתוכלו להחליט באלו מהם תרצו לבקר ועל אלו ניתן מבחינתכם לדלג.

מוזיאון הצבא (Musée de l’Armée) – מוזיאון ותיק בפריז שהוקם באמצע המאה ה-19 כמוזיאון ארטילריה, וכיום מהווה את אחד המוזיאונים הגדולים והטובים ביותר מסוגו. התצוגה במוזיאון כוללת הצגה כרונולוגית ואתנוגרפית של כלי מלחמה, מדים ואביזרי מלחמה שונים ממגוון תקופות וממקומות שונים בעולם (אירופה, אסיה, אמריקה, אפריקה ואוקאינה). תוכלו לראות שם חרבות מעוקלות מפרס, מדי מלחמה ממונגוליה, שריונות ומגנים מעוטרים מימי הביניים, רובים ארוכים ומקושטים ואת התותחים הראשונים בהיסטוריה. הסדר הכרונולוגי מאפשר מבט מקיף וממצה על המלחמות בהן צרפת לקחה חלק באמצעות מידע היסטורי רב, סרטונים, תמונות, ציורים ומאות אלפי מוצגים צבאיים הממחישים את אופי התקופה. הקומות על מלחמות העולם הראשונה והשנייה מרתקות ומומלצות.
מוזיאון הצבא (צילום: Rama)

מוזיאון מסדר השחרור (Musée de L’Order de la Liberation) – מוזיאון המנציח את מסדר הכבוד שפעל במלחמת העולם השנייה תחת הגנרל שארל דה-גול, ומוקדש למאבק הצרפתי לשחרור מהכיבוש הנאצי. המוזיאון כולל מוצגים מימי מלחמת העולם השנייה, כלי הנשק השונים ששימשו את חברי המסדר ותיעוד היסטורי של פעולותיהם בהתנגדות לשלטון הנאצי.

מוזיאון הדגמים (Musée des Plans-Reliefs) – במוזיאון מוצגים דגמים תלת-מימדים של ערי צרפת ותוכניות הביצורים שלהן מהמאה ה-17. הדגמים הללו נבנו לשימושו של לואי ה-14 על מנת לאפשר תכנון טקטיקות צבאיות של תקיפה, הגנה ומהלכים בשעת קרבות. המודלים מאפשרים לנו לראות כיצד הערים הצרפתיות היו בנויות בעבר.

הקבר של נפוליאון (כנסיית הדום)- בכנסיית הדום שבמתחם האינווליד קבור הקיסר והמצביא נפוליאון בונפרטה בכבודו ועצמו. כמו בחייו כך במותו, בדומה להוראות שנתן לבניית שער הניצחון הגדול בשאנז אליזה או שער הניצחון הקטן יותר בחצר הלובר, גם כנסיית הדום המפוארת לא נופלת מהסטנדרטים של נפוליאון. הקפלה המהודרת כוללת עמודי שיש מעוטרים, כיפה גדולה ומוזהבת עם ציורים מרהיבים, פסיפסים ופסלים. בקומת הכניסה בכנסייה קבורים גם בנו ואחיו של נפוליאון. מבט ראשון על הקבר של נפוליאון שנמצא בקומה תחתונה יותר, מתאפשר באמצעות מרפסת בקומת הכניסה, כך שכל מבקר במתחם יקוד קידה קטנה לאדם שהפך את צרפת לאימפריה חזקה.

בארון הגרניט הירוק הגדול העומד במרכז הקריפטה נח על משכבו נפוליאון. בתוך הקבר הגדול ישנם 6 ארונות המונחים זה בתוך זה (בבושקה של ארונות קבורה) ועשויים חומרים שונים (מתכת, עץ מהגוני, עופרת, עצי לבנה ואלון). סביב הארון 12 עמודי שיש המפוסלים בדמות אלת הניצחון, ומסמלים את 12 הניצחונות החשובים ביותר של נפוליאון.

הבאתו של נפוליאון לקבורה בכנסיית הדום התרחשה יותר מ-40 שנה לאחר מותו. גופתו נותרה באי סנט הלנה, שם נשלח לגלות, ובתום שבע שנות משא ומתן עם הבריטים הוסכם להשיבו לצרפת. ב-1840 לאחר שהובא לפריז באמצעות אוניית מלחמה, נערכה לכבודו הלוויה מפוארת ומלכותית משער הניצחון, דרך השאנז אליזה וככר הקונקורד עד לכנסיית סנט ג’רום כמקום קבורה זמני. רק לאחר עשרים ואחת שנים של מנוחה ארעית, הועברה גופתו למשכן קבע מתחת לכיפת הדום ב-1861.

הדום של כנסיית הדום
הכיפה של לקבר כנסיית הדום

כנסיית סן לואי דה אינווליד – בכנסייה קבורים רבים מהגנרלים המפורסמים מההיסטוריה של צרפת.

השדרה הראשית המובילה למתחם מכיוון גשר אלכסנדר השלישי – כל זה הוא חלק מהתכנון המוקפד של הברון אוסמן (צילום: DXR)

המלצות "הכל על" למתחם האינווליד




  • רבים מהתיירים המגיעים לפריז עוברים באזור המתחם כחלק מהסיור, זה מומלץ ואפשר לומר שחובה למי שבא לפריז יותר מיום. מצד שני לא כולם יבחרו להיכנס למתחם לעמוד בתור ובדוחק ולשלם את כרטיס הכניסה. זה תלוי תקציב, עניין וזמן שיש לכם בעיר. אנו ממליצים בכל זאת לנסות לעשות כן גם אם אינכם מתעניינים בהסיטוריה צבאית או באדרכילות מתקופת לואי ה14.  הביקור במתחם כולו אורך מספר דקות למי שמתמבונן במבנה מבחוץ ואורך כשעתיים למי שנכנס למוזיאון ולקבר נפוליאון. לבאים עם ילדים לעיר: הכניסה מתחת לגיל 18 חופשית, וילדים בהחלט יכולים ליהנות ממוצגים רבים במוזיאון הצבא ומקבר נפוליאון.
  • כרטיסי כניסה למוזיאון- הכרטיס כולל כניסה לתערוכות הקבועות במוזיאון הצבא, כנסיית הדום והקבר של נפוליאון, המונומנט של שארל דה-גול, מוזיאון התבליטים ומוזיאון מסדר הכבוד. שימו לב, הכניסה למוזיאון היא חינמית הן למחזקי המוזיאון פאס והן למחזקי הפריז פאס, לכן למי שמתכנן לבקר באתר זה מומלץ לבדוק את הדיל שמציעים כרטיסים אילו (לא לקנות מיד, כדאי תמיד מראש לבדוק האם רכישת הכרטיסים אכן משתלמת עבורכם).
  • לבעלי מוגבלויות הכניסה הנגישה למתחם היא מ-Place Vauba.
  • הדרך המרשימה ביותר ליהנות מיופיו של המתחם היא להגיע אליו מהשאנז-אליזה (לבאים מכיוון שער הניצחון ימינה בכיכר קלמנסו, לבאים מכיוון השאנז-אליזה הירוק פנייה שמאלה בכיכר). הדרך עצמה מלאה מונומנטיים מדהימים אחרים ותאפשר לכם להתקרב לאט לאט אל האינווליד ולהתרשם מגודלו. מצד ימין תראו את המבנה הארכיטקטוני המדהים של הגרנד פלאס, ומשמאלכם הארמון המושקע שנקרא רק “פטיט פלאס“. לאחר שני המוזיאונים הגדולים תוכלו לראות מולכם את מתחם האינווליד, אותו תזהו כמבנה רחב וארוך עם כיפה מוזהבת במרכזו. לא תספיקו להתעייף מהדרך וכבר תמצאו את עצמכם על אחד הגשרים היפים ביותר בעיר, גשר אלכסנדר השלישי.
  • המוזיאון מציע קונצרטים של מוזיקה קלאסית לאורך כל השנה, חלקם בתשלום וחלקם בחינם. ניתן לברר פרטים במקום.
  • תזכרו את כיפת הדום המוזהבת כאשר תבקרו באתרים אחרים הכוללים תצפית על פריז, לרוב תוכלו להבחין בה ממגדל אייפל, ממרפסת הסקרה-קר, גג שער הניצחון ואף מצריחיה הגותיים של הנוטרדם.
  • המתחם לא רחוק ממגדל אייפל, וניתן לשלב בקלות ביקור בשני המקומות כחלק ממסלול הליכה אחד – במיוחד לתיירים שבוחרים לא להיכנס למתחם.
  • למרות שישנה חניה באזרו המתחם  אנו ממליצים מאוד לא להתקרב לאזור עם רכב פרטי (ראו השכרת רכב בפריז והשכרת רכב בצרפת) ולהשתמש בתחבורה הציבורית. כאשר דרך ההגעה המומלצת היא באמצעות המטרו. בנוסף, למשתמשים באוטובוס התיירים של פריז, כדאי לדעת שבאזור אתר זה ישנה תחנה סמוכה ונוחה..
  • הלינה באזור מתחם האינוויליד כמו הלינה באזור האינווליד כולו מצטיינת בקרבה לאתרים המרכזיים של אזור זה (בראשם כמובן מגדל אייפל ומתחםוהמתחם). בנוסף, יתרונה הוא בכך שהיא מרכזית, אך מרוחקת מהרעש וההמולה של אזור השאנז אליזה וכוללת בתוכה לא מעט שטחים ירוקים ופתוחים ביחס ללינה במרכזה של עיר כה פעילה וגדולה.האזור הוא אזור תיירותי במשך שעות היום ו/או מדיני ועסקי וככזה הוא לא כולל חיי לילה סוערים (למי שמחפש בילויים ומסעדות עדיף לחפש מלונות ברובע הלטיני / מלונות במארה או כמובן מלונות באזור האורות האדומים שמתחת למונמרטר) ואינו מאופיין בשופינג (מחפשי מלונות באזורי קניות יחפשו מלונות באזור השאנז אליזה למשל). לבסוף צריך לומר שהאזור כולל מיעוט יחסי של אפשרויות לינה – רובם ברמה גבוהה של מחיר ושל שירות, והוא אחד מהאזורים היקרים שיש למלונות בפריז. בין המלונות המומלצים באזור אפשר למנות את Pullman Paris Tour EiffelHôtel Eiffel Turenne ו Amélie Hotel. מומלץ לקרוא עוד בנושא תחת מלונות בפריז

קריאה נוספת מומלצת:

מידע שימושי על מתחם האינווליד

שעות פתיחה

מוזיאון הצבא פתוח כל יום. בין ה-1 באפריל ל-31 באוקטובר בין השעות 10:00-18:00. בין ה-1 בנובמבר ל-31 במרץ בין השעות 10:00-17:00. המוזיאון סגור ב-1 בינואר, 1 במאי, 25 בדצמבר ובכל יום שני ראשון בחודש (יתר האתרים במתחם פתוחים). ניתן גם לבקר במתחם האינווליד עצמו, הפתוח כל יום בין השעות 7:30-19:00.

כתובת

129 rue de Grenelle

אתר רשמי
הגעה
directions_subway

RER
קו C לתחנת Invalides.

directions_subway
מטרו

קו 8 לתחנת Invalides.

או קו 13 לתחנת Varennes.

directions_bus
אוטובוס

קווים 28, 63, 69, 82, 83, 92, 93.

directions_car
רכב

יש חניה תת-קרקעית למבנה, הכניסה דרך Esplanade des Invalides (השכרת רכב בפריז).