מסמכי נסיעה

שותף בכיר בכתיבת העמוד: ליאור פרג'

מידע כללי

הישראלי הממוצע המבקר באחת ממדינות העולם דואג להצטייד בלא מעט מסמכים, חלקם הגדול נשארים קרובים אליו תמיד: בין אם על הגוף, במזוודה או בכספת הייעודית בחדר בו הוא ישהה. אם מתבוננים על התקנות הרשמיות של משרד החוץ, הרי שעל כל אזרח ישראלי הנמצא בחו”ל, בין אם קטין ובין אם בוגר, לשאת עימו בכל רגע מסמך נסיעה יישראלי בר תוקף. מבחינה מעשית המסמך הזה עבור הישראלים הוא בדרך כלל הדרכון, שצריך כמובן להיות בתוקף גם חודשים קדימה, לכל תרחיש שלא יהיה. מדינות רבות דורשות דרכון עם תוקף של חצי שנה לפחות כתנאי כניסה אליהן. אך אילו עוד מסמכים צריכים ללוות אתכם בחו”ל?




מסמכי הטיסה

רשימת מסמכי הנסיעה לא כוללת בתוכה רק את הדרכון, חשוב ככל שיהיה. למרות שמשנה לשנה יותר ויותר חברות תעופה מציעות כרטיסים אלקטרוניים, שלא מצריכים מהאדם להגיע לשדה התעופה עם כרטיסי הנייר (פרטיו כבר מופיעים במערכת), כן מומלץ להגיע עם מספר העתקים של כרטיסי הטיסה בכל מקרה – מה גם שלעיתים זה חובה. במדינות שונות בעולם (בעיקר מדינות העולם השלישי, אבל ממש לא רק) דורשים הצגת מסמכים פיזיים המעידים על הטיסה – החל מהכרטיסים עצמם ועד לאישור המעיד על כך ששילמתם עליהם – כך שמומלץ לשמור אותם עד אשר מגיעים ליעד בהצלחה.

הזמנת המלון

על פי אותו עיקרון מומלץ לצרף לתיק המסמכים גם את שוברי ההזמנה של המלון, ושוב: אפילו אם לא תמיד יש בהם צורך. פרטי יצירת הקשר עם המלון, הטלפונים או אפילו ההתכתבויות הקודמות בדואר אלקטרוני עשויים להיות לעזר בלא מעט מקרים. יש אנשים שמעדיפים לצאת עם כמה שיותר מסמכים ופשוט לזכור או לכתוב על פתק נייר את המידע הרלוונטי – נניח מספר ההזמנה שלהם בבית המלון. אחרים יצלמו העתקים וישמרו אותם בטלפון הסלולרי שלהם. כל אחד והשיטות המתאימות לו, אם כי אנחנו ממליצים שלא לקחת סיכונים ובטח שלא להתעצל אלא להדפיס את מה שדורש הדפסה.

מסמכי השכרת רכב

השכרת רכב בחו”ל היא פתח ללא מעט טיולים מוצלחים מעבר לים. אם אתם הזמנתם מראש את הרכב באמצעות האינטרנט, מומלץ גם כן להצטייד במסמכי ההזמנה העיקריים. חשוב שיהיו את הפרטים הרלוונטיים של ההזמנה, בעיקר מבחינת המחיר, תנאי ההשכרה הכלליים, הביטוחים הנלווים וכן הלאה.

מצבים של חוסר התאמה (או אם תרצו – רצון של חברות ההשכרה לעשות כסף על חשבון הלקוחות) הם הגיוניים בהחלט, כך שמומלץ להצטייד במסמכים שמראים על מה סיכמתם במעמד ההזמנה.

ביטוח נסיעות

החלק הארי של הישראלים הנוסעים לאחת ממדינות העולם רוכשים ביטוח נסיעות לחו”ל, לרוב על פי מאפייני השהות הצפויה ואורכה: למשל, ביטוח בסיסי מול ביטוח תרמילאים. אם מבצעים את ההזמנה לפני הדקה ה-90 אמורים לקבל בדואר חוברת גדולה, ובה מפורטים מסמכי הפוליסה. גם אם ניתן לקחת אותה לחו”ל, לא בטוח שזה הכרחי.

המסמך שחשוב יותר לקחת הוא האישור של הפוליסה, ובו הפרטים הרלוונטים: מספר הפוליסה, פרטי המבוטח ובעיקר הדרכים ליצור קשר עם חברת הביטוח במקרה בו הסיוע שלה נדרש.

תעודות מעבר

יש להדגיש כי מי שעשוי לטוס מישראל הוא לא רק אזרח ישראלי, לא צפוי שיהיה כמובן דרכון. תעודת המעבר (Travel Document) היא מסמך בו נדרשים להצטייד תושבים ישראל שאינם אזרחיה, תושבים ארעיים שאין באמתחתם דרכון זר או אזרחי המדינה שלא מחזיקים בדרכון בנקודת זמן מסוימת, תהיה הסיבה לכך אשר תהיה: החל מעולים חדשים, דרך בעלי אזרחות כפולה שמעוניינים בכך ועד לאנשים שעברו עבירות פליליות או לחלופין איבדו/הרסו שלושה דרכונים לפחות.

יש להדגיש כי תעודת המעבר כשלעצמה לא תאפשר כניסה למדינות העולם, כאשר לצורך זה על האדם המעוניין לטוס להצטייד גם באשרת כניסה (ויזה) למדינה הרלוונטית. ברוב המקרים תעודת המעבר תהיה לפרק זמן קצר יותר מאשר דרכון, כך שיש להתבונן על התוקף של התעודה לפני שחושבים על להשתמש בה.




המלצות וטיפים

  • מומלץ שלא לקחת סיכונים אלא לצאת לחו”ל עם כמה שיותר מסמכים וצילומים של מסמכים, אפילו כאלה שלא בטוח אם תזדקקו להם: צילום של הרישיון, לדוגמא. באתר Traveldoc תוכלו לבדוק האם יש לכם את המסמכים הנדרשים על מנת לטייל ליעדים שונים, על פי המדינה אליה מגיעים, תאריך הפקיעה של הדרכון ועוד.
  • את המסמכים חשוב לשמור במקום בטוח. רבים מעדיפים לשמור את מה שהם זקוקים בכל עת (למשל הדרכון) בחגורת בטן שעושה לגנבים חיים קשים. המסמכים שחשובים לנסיעה אבל לא צריכים להיות על המטיילים בכל עת מומלץ לשמור בכספות, כשחדרים הכוללים כספת צריכים לדעתנו לקבל עדיפות.

עוד עמודי מידע באתר על טיסות