הגאוגרפיה של אגם גארדה

מידע כללי

אגם גארדה נוצר על ידי קרחון עצום שגלש על פני הקרקע וסחף את חלקה העליון יחד עם סלעים. ההשערות מניחות שתהליך זה קרה בזמן תקופת האבן הקדומה. חלק מההשערות טוענות כי עוד לפני שהקרחון סחף את הקרקע, הוא מלכתחילה נוצר על שקע באדמה שנוצר על ידי שחיקה מנחל לפני 5-6 מליון שנה.




איים

מדובר באגם עצום, מוארך ואנכי, כאשר האורך שלו מצפון לדרום הוא כ-50 ק״מ והרוחב שלו ממזרח למערב הוא כ-15 ק״מ. על האגם מספר גדול של איים קטנים ו-5 איים מרכזיים, והם:

אי גארדה והטירה שעליו (צילום: HarryFabelרישיון פומבי)

לתוך האגם נשפכים מספר נחלים ופלגים, כאשר רק נחל אחד יוצא ממנו. בין העיירה סירמיונה (Sirmione) ופונטה סן ויג׳יליו (Punta San Vigilio) שנמצא ליד העיירה גארדה ישנו מחסום טבעי שקוע באגם, המפריד בין המים לשניים ומונע מעבר הומוגני של מין בין שני חלקי האגם.

הבדלים בין גדות האגם

ישנו הבדל גיאוגרפי גדול בין חלקו הצפוני של האגם לבין חלקו הדרומי, דבר שמתבטא לא רק בנוף אלא גם באווירה בעיירות עצמן. החלק הצפוני של אגם גארדה צר, מוקף בהרים וידוע בשל הספורט הימי ופעילויות האקסטרים שניתן לבצע בו: שיט, קייטסרפינג, גלישת רוח, אופני הרים, טרקים, טיפוס ועוד. מידע מורחב על אטרקציות באגם גארדה תוכלו לקרוא בעמוד המידע שלנו, או על ספורט באגם גארדה– שם תוכלו למצוא גם רשימת עיירות מומלצות לספורט.

החוף הדרומי והשטוח של האגם (צילום מקורי)

העיירות בחלק זה, הצפוני, די ״לחוצות״ על השטח הקטן שיש בין האגם לבין ההרים, בחלקן יש חלק מישורי וחלק בו בתי העיירה כבר יושבים על מדרונות ההר, ולהן שיפוע די ניכר (דבר שמשפיע על הנגישות של העיירה למוגבלי תנועה- למידע נוסף – אגם גארדה למוגבלי תנועה). דוגמא קלאסית לעיירה ש״לחוצה״ אל ההר היא העיירה קמפיונה דל גארדה– אשר ממש בנויה על שן אדמה שפורצת לתוך האגם. בחלק זה של האגם, המאסה התיירותית קטנה בצורה משמעותית. זה לא אומר שבעונת הקיץ העמוסה, אין בצפון תיירים, זה רק אומר שיש פחות. חלק זה של האגם מתאים יותר לזוגות בחופשה רומנטית, הוא מגונדר יותר, שקט יותר ונחשב יותר ״על קלאסה״ (למידע על מלונות לחופשה רומנטית באגם גארדה). חלק זה של האגם לא נוח כלל וכלל להתניידות באוטובוסים מכיוון שהתדירות שלהם גרועה וגם יהיה צורך להחליף לפחות בין 2-3 קווים, דבר הגורם לסירבול וזמן נסיעה רב ביותר. חלק זה מתאים יותר למי שמתנייד עם רכב פרטי.

החופים הצפוניים והמערביים של אגם גארדה – לחוצים על ידי הרים הגולשים אל תוך אגם ממש ומשארים רצועות חוף צרות בלבד (צילום מקורי

הגדה הדרומית רחבה יותר ובעלת אקלים נעים וחם יותר מהגדה הצפונית (שבה קר יותר בשל רוחות המגיעות מעמק הדולומיטים בשעות הערב)- היא יותר מישורית ופחות מרגישה כמו עמק בין רכסי הרים. דבר זה- ההבדל בין המישור בדרום לבין ההרים בצפון- ניכר ביותר כאשר מביטים במפה הטופוגרפית של האגם. מבחינה תיירותית, אל החלק הדרומי של האגם מגיעות בעיקר משפחות, הוא פחות מפואר, יותר פשוט ואם ננסה להקביל זאת לגרסא הישראלית הוא דומה לנופש אילת-טבריה (למידע מורחב תוכלו לקרוא בעמוד אגם גארדה עם ילדים). חלק זה נוח הרבה יותר להתניידות בתחבורה ציבורית, וככלל אצבע גס ניתן להגיד פחות או יותר שחלק זה הוא המתוייר והצפוף יותר. בקצהו הדרום מזרחי של האגם תמצאו פארקי שעשועים וחניוני קמפינג.
אחד המאפיינים הייחודים והמפרוסמים של האגם הוא הלשון של סירמיונה שנכנסת אל תוך האגם וחוצה אותו. מי שעומד על ה”שפיץ” של סירמיונה יכול לראות משני צדדיו את מימי האגם וזו נקודה פופלארית מאוד לביקור בקרב התיירים המגיעים לאזור.

השן של סירמיונה הנכנסת אל האגם (צילום מקורי)

מפה

את ההבדל הטופוגרפי בין צפון האגם הצר בין ההרים, ודרום האגם המישורי והרחב יותר, ניתן לראות במפה זו.
בכללי ניתן לומר, שרוב התיירים מגיעים אל חלקו הדרומי של האגם, שקרוב לכביש הראשי שחוצה את צפון איטליה ממזרח למערב, דרך מילאנו וטורינו, ואז ממשיך למעבר גבול עם צרפת. כך שהחלק הדרומי יותר של האגם, והעיירות שבו, עמוסות יותר ורועשות יותר, וככל שמצפינים כך כמות התיירים יורדת והוא הופך לאט ממקום הומה אל מקום רומנטי ושקט (שקט- למעט ריבה דל גארדה הצפונית שגם היא הומה). העיירות הצפוניות ביותר, ואלו שאף צפונה מעבר לאגם, מוקפות ביקבים, חוות ופרדסים פסטורליים.

[wpgmza id=”16″ cat=”1″ marker=”2096″ zoom=”9″]

דמוגרפיה והבדלים אירופאיים מול ים תיכוניים

הדמוגרפיה באגם היא מגוונת מאוד, התרבות שונה ומגוונת ולכן גם האדריכלות והחוויה התיירותית. בעוד שהחוף הדרומי מאוייש יותר, הצפון מבודד יותר והעיירות הופכות קטנות יותר. ככל שמצפינים האופי של האנשים הופך להיות יותר מרכז אירופי (יש מיעוטים גרמניים ואוסטרים המתגוררים באזור) ופחות לבנטיני-ים תיכוני שילוב ומגוון מיוחדים ומרתקים.

בעוד שחלק מעיירות האגם מפותחות מאוד במיוחד הדרום והגדה המזרחית שלו (במניית הפיתוח ניתן להוסיף את העיירות הצפוניות הגדולות – ריבה דל גארדהולימונה סול גארדה בצפון וסאלו המערבית והמפותחת מאוד). בחלק הצפוני ובגדה המזרחית האגם הרבה פחות מתויר, רבות מהעיירות הן למעשה כפרים קטנים או אפילו חוות שקובצו לכדי מועצה אזורית והאופי החקלאי עדין שמור בהם, למשל קסטלטו וברנזונה סול גארדה.




איפה מומלץ להיחשף לגיאוגרפיה של האגם? נקודות תצפית

  • את הגיאוגרפיה הייחודית של האגם תגלו בכל סיור חופים, תכולו גם להבחין בקלות בין הנופים השונים בגדה המערבית והמזרחית ובין החלק הצפוני והחלק הדרומי של האגם. ההבדלים בולטים לעיין ומשמעותים מאוד.
  • השן של סירמיונה ונקוודת התצפית על האגם ממנה, מאפשרת להבחין היטב בין המזרח למערב האגם ואת ההרים העולים ומתגבהים לכיוון צפון.
  • נקודת התצפית הכי פופלארית באזור היא המונטה בלאדו, ההר הגבוה באזור. אליו עולים על ידי הרכבל ממלצ׳סינה. תצפיות קטנות רבות מפוזרות באזור.
  • נקודות תצפית פחות שיגרתיות הן פארקי השעשועים ורכבות ההרים של גארדה לנד. כל רכבת הרים שעולה משמשת כנקודת תצפית יפה על האזור (רגע לפני שנופלים בסערה למטה), זה חלק ממה שהופך את הפארק לייחודי כל כך.
  • שייט באגם הוא דרך מצויינת לתור אותו ולהבין את המבנה הגיאוגראפי שלו, בין אם זה שיט בלבד, ובין אם מדובר בביקור באייים השונים של האגם. למי שלא מחזיק רכב שכור, זו הדרך הטובה ביותר להתנייד בין עיירות רבות (ראו תחבורה באגם גארדה) באזור ואנו ממליצים גם למי שבא רק לסירמיונה ואזור הדרום השוקק לקחת לפחות שייט לריבה דל גארדה ולהיחשף גם לצפון של האגם השונה כל כך (גם גיאוגאפית, גם דמוגראפית, וגם אדריכלית ותרבותית).